Autoritățile chineze își cer scuze după au umilit niște oameni care purtau pijamale pe stradă

Pijamalele purtate în public nu reprezintă neapărat o modă în România sau în Occident, dar sunt o costumație destul de populară în unele locuri din China, inclusiv în orașul superdezvoltat Shanghai.

Prin urmare, atunci când autoritățile din provincia Anhui s-au hotărât să umilească niște localnici pentru că au purtat pijamale pe stradă, reacția negativă a publicului a fost foarte puternică.

Această fotografie (cenzurată ulterior de mass-media), publicată de administrația publică din Anhui, înfățișează o femeie care se plimbă pe o stradă din oraș în timp ce poartă pijama și halat roz. Foto: Imagine China / Weng Lei

Încercând să descurajeze așa-numitul „comportament necivilizat”, oficialii guvernamentali din orașul Suzhou, din regiunea Anhui, au făcut recent publice fotografiile a șapte oameni care purtau pijamale în public, alături de numele lor, fotografiile din actele de identitate și seriile documentelor.

Cei șapte cetățeni – șase femei și un bărbat – au fost astfel umiliți pentru că au încălcat codul vestimentar.

Inițial, imaginile au fost publicate pe contul de Weibo al administrației publice locale, însă au fost șterse rapid după ce inițiativa a fost criticată vehement de cetățeni.

În cele din urmă, autoritățile au fost obligate să-și ceară scuze public, susținând că fotografiile fuseseră încărcate pe internet după „un proces de evaluare neadecvat”.

Un chinez îmbrăcat în pijama cumpără carne într-un supermarket din Shanghai. Foto: Imagine China / Weng Lei

„Numai criminalilor li se publică seria actului de identitate… Este cumva ilegal să porți pijamale în public?”, a scris o persoană furioasă pe Weibo.

 

„Nu le ajunge să se ocupe de problemele pe care trebuie să le rezolve, acum vor să dirijeze astfel viețile oamenilor!”, spune un alt localnic într-un comentariu.

Până și presa a fost scandalizată de operațiunea de umilire în public, iar un jurnalist de investigații le-a cerut celor șapte să îl contacteze dacă doresc să acționeze în judecată autoritățile din Suzhou.

„Nu sunt un fan al celor care poartă pijamale în public, însă este clar că acești oficiali din Suzhou habar n-au ce înseamnă un stat de drept. Dacă vă gândiți să îi dați în judecată, vă rugăm să ne contactați”, a scris jurnalistul Luo Changping, care este și coproprietar al unei firme de avocatură.

China a construit o bază de date enormă cu datele de identificare ale localnicilor și ale turiștilor străini, utilizând tehnologie de ultimă generație, cu inteligență artificială, pentru recunoașterea facială și supravegherea populației. În imagine, un ecran amplasat pe un bulevard din Nanjing prezintă publicului portretul și datele personale ale unui pieton care a traversat neregulamentar. Foto: SIPA USA / PA Images

Este clar că unii cred că purtarea de pijamale în public este necorespunzătoare și lipsită de politețe, însă, cândva, acest obicei era considerat un simbol al statutului social.

În urmă cu mai mulți ani, pijamalele erau considerate niște haine occidentale luxoase, așa că bogații din Shanghai au început să le poarte în public pentru a-și afișa bogăția și statutul privilegiat.

Astăzi, pijamalele sunt atât de ieftine, încât cei mai mulți oameni le poartă în public fiindcă sunt confortabile. Însă, în unele părți din China, acest trend are și un aspect cultural.

În Shanghai, de exemplu, purtatul pijamalelor în public a fost descurajat înainte de Expoziția Mondială din 2010, când autoritățile locale au desfășurat o campanie cu sloganul „Lăsați-vă pijamalele acasă! Fiți civilizați pentru Expoziția Mondială!”.

Autoritățile i-au identificat pe „contravenienții în pijamale” cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială. Foto: Imagine China / Weng Lei

Astăzi, mulți cred că fenomenul ar trebui păstrat și încurajat.


Dacă ți se pare interesant acest subiect, s-ar putea să vrei să citești și:

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Autoritățile chineze își cer scuze după au umilit niște oameni care purtau pijamale pe stradă”

  1. Eu nu pot întelege cum e sa porti pijamaua in care ai transpirat noaptea, te-ai cufurit în ea, in spatiul public ? Presupun ca exista si reciproca – sa se culce in hainele de strada…. De aici pana la a defeca, pisa in spatiul public mai e un pas, ca de, ”sa nu fim… ipocriți… ! Mai ramane sa mergem goi, varaca, ne e cald…. și că, si in triburi se umbla asa… numai ca aia sunt salbatici.

    Răspunde

Lasă un comentariu