Roverul marțian al Chinei, care se află într-o hibernare neașteptat de îndelungată încă din mai 2022, a suferit cel mai probabil o acumulare excesivă de praf și nisip, a transmis unul dintre membrii misiunii. Astfel, China rupe tăcerea după luni bune în care starea vehiculului său spațial a fost incertă.
Roverul Zhurong, numit astfel după zeul focului din mitologia chineză, era așteptat să se trezească în decembrie 2022 după ce a intrat într-o hibernare planificată în mai 2022 pe măsură ce radiațiile solare cauzate de sosirea iernii pe Marte i-au întrerupt generarea de electricitate.
O acumulare de praf a afectat cel mai probabil capacitatea de a genera electricitate și de a se trezi, a transmis televiziunea de stat CCTV, citându-l pe Zhang Rongqiao, proiectant-șef al programului de explorare marțian al Chinei.
„Nu am avut niciun fel de comunicare de la rover de când a intrat în hibernare”
„Nu am avut niciun fel de comunicare de la rover de când a intrat în hibernare. Îl monitorizăm zilnic și credem că nu s-a trezit din cauza faptului că lumina solară nu a atins încă un nivel minim de generare de electricitate”, a spus Rongqiao, citat de Futurism.
Zhurong a explorat suprafața marțiană timp de 358 de zile și a călătorit 1,921 metri, astfel că a depășit cu mult misiunea originală planificată pentru trei luni.
Imagini trimise de pe Marte au arătat că roverul Chinei nu și-a schimbat poziția între septembrie 2022 și februarie 2023, potrivit Universității din Arizona, SUA, care administrează o cameră de înaltă rezoluție la bordul navei Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. Camera este cea mai puternică trimisă vreodată pe o altă planetă.
În afară de Zhurong, cine mai explorează acum planeta Marte?
Roverul Zhurong, un aparat de 240 kilograme, are la bord șase instrumente științifice, inclusiv o cameră de înaltă rezoluție și avea misiunea de a studia solul marțian și atmosfera planetei după amartizarea din mai 2021. Evenimentul a decurs atunci fără probleme.
Alimentat cu energie solară, Zhurong căuta, de asemenea, semne de viață antică, inclusiv orice fel de apă și gheață sub suprafața marțiană, folosind un radar de penetrare a solului, potrivit AlJazeera.
În afară de Zhurong, două alte rovere mai sunt active pe Marte, Perseverance și Curiosity, ambele ale NASA. Perseverance explorează suprafața Planetei Roșii de mai bine de doi ani, în timp ce Curiosity cutreieră Marte de aproape un deceniu.
- China Addresses Awkward Situation on Mars: https://futurism.com/the-byte/china-addresses-awkward-situation-mars-rover
- China breaks silence over status of Mars rover Zhurong: https://www.aljazeera.com/news/2023/4/25/china-breaks-silence-over-status-of-mars-rover-zhurong