VIDEO China lansează prezentatorul TV bazat pe inteligența artificială

Prezentatori de știri, atenție! Roboții vă vor lua locurile de muncă. Xinhua, agenția de știri a statului chinez, a lansat un prezentator TV care va anunța știrile 24 de ore pe zi. La o conferință pe tema tehnologiei, Xinhua a prezentat „crainicul virtual, bazat pe inteligența artificială”.

„Bună ziua, vizionați programul de știri în limba engleză. Sunt prezentatorul de știri bazat pe inteligență artificială”, a anunțat cu voce robotică crainicul generat pe calculator la începutul emisiunii sale în limba engleză.

Dezvoltat de Xinhua și compania care administrează motorul de căutare chinez Sogou, prezentatorul virtual a fost conceput pentru a simula vocea, expresiile faciale și gesturile umane. Prezentatorul de știri virtual „învață singur și poate citi textele la fel de natural ca un prezentator de știri profesionist”, potrivit Xinhua.

Reprezentanții Xinhua au declarat că astfel de prezentatori artificiali pot fi utilizați pe site-urile web ale agenției și pe platformele sociale, ceea ce „va reduce costurile de producție a știrilor și va îmbunătăți eficiența”. Xinhua nu a dezvăluit, însă, dacă vreunul dintre canalele de televiziune de stat chineze a manifestat interes pentru achiziționarea tehnologiei în vederea utilizării acesteia în viitorul apropiat.

Prezentatorul vorbitor de limba engleză, în costum, cu cravată, este modelat după o persoană reală, un angajat al Xinhua numit Zhang Zhao.

„Voi lucra pentru informarea dumneavoastră pe baza textelor introduse permanent în sistemul meu“, spune prezentatorul virtual într-un video introductiv.

La aceeași conferință a fost prezentată și o versiune în limba chineză, bazată pe un alt prezentator uman al Xinhua. Totuși, utilizatorii platformei de socializare Weibo nu au fost convinși pe deplin de prezentatorul virtual.

„Vocea lui este prea rigidă și sunt unele probleme cu pauzele din vorbire”, a spus un utilizator. „Se pare că prezentatorii de știri vor rămâne fără locurile de muncă”, a spus un altul.

China are unul dintre cele mai agresive sisteme de cenzură a mass-media din lume și a înăsprit restricțiile asupra buletinelor de știri interne și externe în mandatul președintelui Xi Jinping. Dar asta nu a împiedicat agenția de știri să investească în cercetare.

Chiar dacă Xinhua pretinde că prezentatorul virtual este o premieră mondială, nu e pentru prima dată când mass-media chineze fac experimente cu tehnologia inteligenței artificiale.

În 2015, Dragon TV din China a folosit sistemul Microsoft, XiaoIce, pentru a prezenta în direct secțiunea meteo a unei emisiuni matinale. Atunci, programul de calculator a prezentat prognoza cu o voce „drăguță și feminină”, conform Xinhua.

Prezentarea automatizată a știrilor a luat avânt în ultimul timp. Și agenția Associated Press, de exemplu, folosește algoritmi avansați, care creează mii de știri în fiecare an. Programele sofisticate prelucrează orice tip de informație, de la rapoarte financiare la clasamente sportive, iar apoi transformă datele în propoziții pe care oamenii le pot înțelege.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu