China construiește în spațiu o centrală de energie solară

În primăvara anului 2019, Academia de Tehnologie Spațială din China a anunțat că lucrează la o centrală orbitală care să capteze energia solară în spațiu și s-o transfere pe Pământ. Centrala va fi capabilă să capteze energia solară chiar și atunci când pe Pământ este înnorat, deoarece dispozitivele sale fotovoltaice vor pluti „în înaltul cerului”, la propriu.

Există planuri de a lansa o instalație de testare până în 2025. Încercarea de a folosi energia curată din spațiu arată că China este hotărâtă să meargă mai departe pe calea folosirii energiei regenerabile și a instaurării printre liderii globali în explorarea spațiului cosmic.

Transferul energiei spre Pământ

Energia captată ar putea fi transferată pe Pământ prin laser sau microunde. Foto: Pinterest

Evident, cea mai mare problemă pentru o centrală energetică plasată pe orbita planetei este descoperirea unei modalități de a transfera energia spre Pământ. Savanții încă încearcă să rezolve această problemă.

Însă, deocamdată, planul este ca dispozitivele solare din spațiu să capteze lumina soarelui și apoi să transfere electricitate spre o centrală de pe Pământ sub formă de microunde sau prin laser, potrivit Sydney Morning Herald. De aici, electricitatea poate fi folosită ca și cum ar fi fost generată prin mijloace terestre, convenționale.

Planurile mari ale chinezilor

Pentru a testa viabilitatea ideii, China va realiza un prim proiect în țară, într-o zonă de teste de 13 hectare, administrată de un institut de cercetări militare și civile din Chongqing. În cadrul proiectului, chinezii vor folosi baloane dotate cu panouri solare, care vor transmite la sol energia captată.

În același timp, vor fi studiate și efectele microundelor asupra organismelor vii. Dacă lansarea merge bine și raza care transferă energie va funcționa așa cum trebuie, savanții chinezi au planuri de testare și lansare a unor dispozitive mai mari și mai puternice până în 2050.

Pe lângă transferul de energie spre Pământ, centrala ar putea să alimenteze misiuni de explorare în adâncimea spațiului, atâta timp cât raza va fi suficient de precisă încât să atingă navele.

Detalii suplimentare despre acest proiect: CNN, Forbes, Xinhua, Nature.com.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu