Chinezii se pregătesc să renunțe la consumul de carne de câine și de pisică

Guvernul chinez pregătește o lege prin care va interzice definitiv consumul de carne de câine. Unele orașe importante, precum Shenzhen și Zhuhai, au luat deja măsuri similare și în cazul cărnii de pisică.

Pandemia SARS-CoV-2, al cărei prim epicentru s-a aflat în orașul chinez Wuhan, a obligat guvernul acestei țări să închidă piețele de animale vii și să interzică în mod expres consumul de carne de pangolin, șarpe, civetă și alte viețuitoare sălbatice.

Un bărbat se plimbă cu câinele său de companie în timp ce vorbește cu un vânzător care vinde carne de câine la o piață în cadrul festivalului cărnii de câine din Yulin, în iunie 2018. Foto: Reuters

Interdicția a afectat, de asemenea, comerțul cu carne de pisică și de câine, produse care ar putea fi eliminate de pe lista alimentelor care pot fi consumate.

În luna aprilie, Ministerul Agriculturii din China a emis un comunicat de presă prin care a confirmat pregătirea unui proiect de lege care va elimina carnea de câine de pe lista animalelor admise pentru consumul uman.

Invocând motive precum „progresul civilizației umane” și îngrijorarea cu privire la cazurile de zoonoză (transmiterea bolilor de la animal la om), ministerul a explicat că va elimina câinii de pe „lista albă”, un document care specifică ce animale sunt potrivite pentru consumul uman.

Câini vânduți la piața de carne. Foto: Getty Images

Autoritățile și-au justificat decizia afirmând că pisicile și câinii sunt considerați animale de companie în majoritatea țărilor lumii.

Planuri de interdicție stricte

În urmă cu câteva zile, autoritățile din Wuhan au anunțat impunerea unei interdicții de cinci ani la comercializarea de carne de animale sălbatice.

În paralel cu această decizie, unele orașe importante din țară, precum Shenzhen sau Zhuhai, au decis deja să elaboreze planuri stricte de interzicere a consumului de carne de câine și de pisică.

Yong Ling, directorul departamentului juridic al consiliului municipal al Zhuhai, a afirmat că, în urma recomandărilor impuse cu ocazia pandemiei de coronavirus, toate animalele comercializate pentru carne trebuie menționate explicit pe lista oficială.

Vânzarea cărnii acestor animale presupune obținerea unei autorizații, care până acum nu era necesară pentru carnea de câine și de pisică.

Orașul Zhuhai a urmat traseul marcat cu câteva săptămâni în urmă de Shenzhen, una dintre principalele metropole din sudul țării, care găzduiește giganți ai tehnologiei precum Huawei sau Xiaomi.

Aici, consumul de animale sălbatice – șerpi, civete și pangolin – a fost interzis temporar la ordinul Beijingului încă de la începutul pandemiei.

În acest caz, autoritățile au interzis în mod expres consumul de carne de câine și de pisică, invocând, printre alte motive, relația strânsă pe care o au aceste animale cu oamenii și luând ca exemplu interdicții similare din Hong Kong și Taiwan.

24 de milioane de câini și pisici sfârșesc pe mesele chinezilor

Un vânzător de carne de pisică alege un exemplar. Foto: Getty Images

Inițiativa a fost foarte salutată de organizații precum Humane Society International, care estimează că până la 20 de milioane de câini și 4 milioane de pisici sunt sacrificați în China în fiecare an pentru consum uman.

Organizația subliniază că este prima dată când guvernul chinez consideră pisicile și câinii drept animale nepotrivite pentru consumul uman.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

Cartea „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „Chinezii se pregătesc să renunțe la consumul de carne de câine și de pisică”

  1. Daca societatea occidentala dar si papala considera cainii/pisicile/caii prietenii oamenilor cu toate drepturile ce decurg din acestea inclusiv cele civile , juridice si sociale iar aceasta rasa umana asiatica…manaca (una este sa interzici alta sa declari nepotrivita ptr. consum da?) prietenii cu care convietuim, noi cum ar trebui sa-i consideram sau sa ne purtam cu acesta rasa…!?!?!

    Răspunde
  2. ASTA ZIC SI OAMENII DIN INDIA DESPRE NOI CRESTINII (-s) CARE MÁNCÁM
    CARNE DE VITÁ si arabii despre noi care máncám carne de porc (ilor)… etc…

    Răspunde

Lasă un comentariu