Cea mai tare brânză: „Bolovanul” din lapte de iac pe care îl pot roade doar câinii

Chhurpi sau durkha este o brânză tradițională nepaleză, folosită de secole ca mijloc de supraviețuire în multe comunități izolate din regiune. Făcută din lapte de iac, chhurpi are două varietăți – moale și tare.

De obicei, brânza moale este consumată împreună cu orez, ca garnitură, ca umplutură pentru găluște sau chiar în supă cremă. Dar varietatea tare este cea care face chhurpi faimoasă în întreaga lume.

Chhurpi
Foto: captură YouTube

Pe glob se produc numeroase feluri de brânză tare, însă chhurpi le întrece pe toate. Este la fel de tare ca o piatră, așa că e imposibil de rupt cu dinții.

Varietatea moale se produce prin încălzirea laptelui la 24 de grade Celsius. Apoi, producătorii separă zerul și îl fierb, pentru a scădea conținutul de apă. Masa solidă obținută este învelită într-o bucată de tifon și atârnată, pentru a scurge apa rămasă.

Pentru a obține soiul tare, brânza chhurpi moale este învelită într-o plasă de iută și este presată, pentru a elimina orice urmă de apă. Apoi, bucata de brânză este tăiată în bucăți mai mici, care sunt puse la uscat în aer liber, pentru a se întări și mai mult.

În forma sa finală, brânza chhurpi tare este literalmente imposibil de mușcat. Este la fel de dură ca o rocă, așa că trebuie înmuiată înainte de a putea fi mestecată. Majoritatea oamenilor o țin în gură ore întregi, mestecând regulat straturile exterioare, pe măsură brânza se înmoaie.

Gustare populară pentru câini

Chhurpi 02
Chhurpi de vânzare într-o piață din Nepal. Foto: steemitimages.com

Mestecarea unei bucăți de chhurpi de câteva grame poate dura până la două ore. Este uimitor, totuși, că brânza își păstrează aroma în tot acest timp.

Chiar și părțile moi care pot fi mușcate sunt atât de tari, încât trebuie mestecate ca o gumă înainte de a fi înghițite.

A mânca o bucată mică de chhurpi sună mai degrabă ca o corvoadă, dar conținutul ridicat de proteine al brânzei asigură de secole supraviețuirea comunităților nepaleze în mediul aspru din munți.

Brânza poate fi găsită în aproape toate piețele din Nepal, la prețuri foarte accesibile (4 eurocenți, aproximativ 20 de bani).

Chhurpi 03
Foto: namibian.com.na

Deoarece este atât de bogată în proteine și atât de greu de mestecat, brânza chhurpi tare a devenit o gustare populară pentru câini în multe părți ale lumii.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă 10 mâncăruri ciudate considerate delicatese în jurul lumii. Apoi, află mai multe detalii despre 29 de delicatese culinare care ar putea distruge concediul oricărui român.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu