Cheltuim mai mulți bani atunci când plătim cu cardul, arată un studiu

Un studiu recent al Universității din Adelaide, Australia, arată că utilizarea metodelor de plată fără numerar duce adesea la creșterea cheltuielilor, un fenomen denumit „efectul plăților fără numerar”.

Acest efect înseamnă că oamenii au tendința de a cheltui mai mult atunci când folosesc metode fără numerar, în special pentru articole precum bijuteriile care semnalează statutul.

Cu toate acestea, studiul a constatat că acest efect nu se aplică în situații precum oferirea de bacșișuri sau donații, unde metodele cu și fără numerar au rezultate similare.

Cercetătorul principal, Lachlan Schomburgk, subliniază importanța de a fi atenți la alegerile noastre de plată pentru a controla cheltuielile, în special în timpul provocărilor economice.

El recomandă utilizarea numerarului în locul cardurilor ori de câte ori este posibil, deoarece predarea fizică a banilor poate face ca cheltuielile să fie mai evidente. Această conștientizare poate ajuta la prevenirea cheltuielilor excesive și la luarea unor decizii de cumpărare mai informate.

Studiul, publicat în Journal of Retailing, oferă informații valoroase pentru întreprinderi și factorii de decizie politică. Schomburgk subliniază necesitatea ca întreprinderile să se adapteze la tendința plăților fără numerar pentru a evita pierderea unor oportunități de venituri.

Factorilor de decizie politică li se recomandă să educe persoanele care nu sunt familiarizate cu tranzacțiile fără numerar, cum ar fi cele care nu au conturi bancare, cu privire la riscurile potențiale ale cheltuielilor excesive cu metode fără numerar.

Privind în viitor, Schomburgk sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul tehnologiilor de plată emergente, cum ar fi serviciile buy-now-pay-later și criptomonedele.

Analizând o gamă largă de lucrări de cercetare, studiul a scos la iveală factorii-cheie care influențează efectele plăților fără numerar, oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare a acestui comportament.

Într-o lume care se îndreaptă spre o societate fără numerar, Schomburgk subliniază importanța de a lua în considerare modul în care metodele de plată ne modelează obiceiurile de consum.

Această cercetare face lumină asupra unui aspect trecut cu vederea al acestei tranziții și oferă îndrumări esențiale pentru consumatori, întreprinderi și factorii de decizie politică pentru a naviga în peisajul în continuă evoluție al comportamentului de plată.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu