Latura flămândă a lui Charles Darwin: Gătea animalele pe care le studia

Latura flămândă a lui Charles Darwin: Gătea animalele pe care le studia

Charles Darwin, faimosul biolog și cercetător care a popularizat teoria evoluției, a descoperit de-a lungul carierei numeroase specii de animale.

Deși este cunoscut pentru aprecierea pe care o avea pentru ființele vii, Charles Darwin ascundea și o latură care i-ar putea revolta pe iubitorii de animale: obișnuia să guste din speciile pe care le studia.

Deși pare de necrezut, cunoscutul biolog avea obiceiul de a se desfăta cu speciile noi pe care le descoperea. De-a lungul vieții, Darwin a gustat din carnea a zeci de animale diferite, inclusiv o pumă, o pasăre asemănătoare cu struțul și chiar și un rozător de nouă kilograme.

Charles Darwin, un apetit de nestăvilit

Charles Darwin
Charles Darwin era cunoscut pentru faptul că îi plăcea să încerce gusturi noi. Foto: Thoughtco

Apetitul lui Charles Darwin pentru animale rare își are originile în perioada petrecută la Universitatea Cambridge. Acolo, acesta s-a alăturat unui grup cunoscut drept „Clubul Gurmanzilor”, care se reunea săptămânal.

Dar, spre deosebire de membrii cluburilor clasice, care se întâlneau pentru discuții, cei din Clubul Gurmanzilor aveau o singură misiune: să consume „păsări și animale care erau necunoscute papilelor gustative omenești.”

În timpul petrecut împreună, membrii clubului au consumat în mare parte păsări. Printre acestea s-au numărat un uliu, un buhai de baltă și o bufniță maro.

Bufnița a fost cea care a cauzat destrămarea grupului, ai cărui membri și-au pierdut apetitul când au gustat carnea „rea de nedescris”.  Charles Darwin și-a păstrat, însă, înclinația pentru sortimente culinare neobișnuite.

A mâncat țestoasă de Galapagos

Charles Darwin - Testoasa de Galapagos
Savantul nu s-a ferit să mănânce carne de țestoasă de Galapagos. Foto: NPR

După ce a pornit în turul lumii pe vasul Beagle, Charles Darwin și-a continuat aventurile culinare. Era devotat studierii, clasificării și catalogării animalelor rare pe care le descoperea. Dar le încerca și gustul, în numele științei.

În timpul călătoriei sale, biologul a mâncat carne de pumă, căreia i-a descris gustul ca fiind „remarcabil de asemănător cu cel al cărnii de vițel”. De asemenea, omul de știință a mâncat iguană, carne de tatu și carnea celebrelor sale țestoase de Galapagos.

Pasărea nandu i-a stat în gât

Charles Darwin - Pasarea Nandu
Pasărea sud-americană nu i-a priit deloc naturalistului. Foto: Deacademic

În Argentina, Darwin a consumat o pasăre nandu, versiunea sud-americană a struțului. Exploratorul petrecuse câteva luni încercând să prindă creatura, pentru a o studia.

Se pare că membrii echipei îi cunoșteau dorința de a mânca animale rare și au gătit pasărea fără să-i spună ce îi serveau în farfurie.

Când și-a dat seama că era vorba de pasărea nandu, pe care încă nu o clasificase, Darwin s-a panicat. Le-a ordonat tuturor să se oprească din mâncat. Apoi a adunat oasele, penele, pielea și pipota și le-a trimis imediat în Anglia, pentru a fi păstrate în siguranță.

Charles Darwin - Aguti
În opinia lui Darwin, aguti avea cea mai gustoasă carne. Foto: Wikimedia

Potrivit relatărilor sale, mâncarea preferată a lui Darwin în timpul călătoriei a fost un rozător de nouă kilograme. Se crede că această creatură era un aguti, pe care Charles Darwin l-a descris ca având „cea mai bună carne pe care am gustat-o vreodată.”

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

8 comentarii la „Latura flămândă a lui Charles Darwin: Gătea animalele pe care le studia”

  1. Articol plin de stupiditati pudibonde.
    Savantul a studiat natura in interesul utilizarii ei, Coroana Britanica avand si atunci, ca si acum interese greu de intuit.Numai un
    redus mintal poate sa creada ca acesta studii au fost academice.”Perfidul Albion” nu a „iertat” nimic, niciodata si facut tot ce a fost posibil ca actiunile sale sa apara „cu mainile curate”.Si acum e la fel, intuiti pe ce lume traim ?

Lasă un comentariu