Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi. Au avut 21 de copii cu soțiile lor, care erau surori

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi. Au avut 21 de copii cu soțiile lor, care erau surori featured.fw_compressed

În august 1869, Mark Twain a scris un scurt eseu satiric intitulat „Obiceiurile personale ale gemenilor siamezi”. În text, scriitorul folosește cu măiestrie viața a doi gemeni siamezi, frații Eng și Chang, ca metaforă pentru a ilustra cu precizie problema cu care se confrunta țara sa după încheierea Războiului Civil.

Intrigat de ciudățenia lor, după ce îi cunoscuse personal, Twain a scris despre viețile lor personale și despre dificultățile inerente traiului în asemenea condiții extraordinare.

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi
Cu siguranță, Chang și Eng nu au fost primii gemeni siamezi din istorie, însă au fost primii care au adus în atenția lumii această situație biologică rară. Foto: Wikimedia

Astfel, Twain înfățișa în mod comic ideea a două persoane incompatibile, însă legate una de cealaltă, în scopul de a sublinia nevoia de unitate într-o vreme în care aceasta părea să fie de negăsit.

Istoria gemenilor este la fel de ciudată precum ei înșiși. Născuți pe 11 mai 1811 în Siam, țară cunoscut azi drept Thailanda, povestea lor este istoria a doi frați legați unul de altul, care aveau rădăcini în China și care au fost vânduți drept sclavi ca să lucreze pentru un circ care călătorea prin SUA și Anglia.

Acesta este doar începutul. Fiind un punct de atracție oriunde mergeau, au câștigat suficienți bani ca să-și cumpere libertatea și ceva pământ. Cei doi gemeni siamezi s-au căsătorit, au avut copii și au devenit, la rândul lor, proprietari de sclavi.

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi
Fotografie înfățișându-i pe Chang și Eng Bunker alături de doi dintre fiii lor. Foto: Wikimedia

Rober Hunter, un negustor britanic, i-a văzut înotând lângă satul lor pescăresc, aflat la 96 de mile de Bangkok, și s-a declarat interesat să-i achiziționeze.

Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, probabil că gemenii și-ar fi petrecut viața ajutându-și familia să vândă ouă de rață și pește. Soarta lor ar fi fost obscură, iar astăzi termenul pentru situația biologică deosebită în care se aflau nu ar fi cel de „gemeni siamezi”.

Gemenii siamezi au devenit proprietari de sclavi în SUA

Robert Hunter și-a dat seama de potențialul gemenilor și i-a cumpărat drept sclavi, pentru 300 de dolari. Cu ajutorul lui Abel Coffin, un căpitan de marină american, i-a expediat la Boston, Massachusetts.

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi
Fotografie a familiei Bunker, realizată în 1865 de către Matthew Brady. La dreapta se află Chang, soția sa, Adelaide, și fiul lor, Patrick Henry. La stânga se află Eng, soția lui, Sarah, și fiul lor, Albert. Foto: Wikimedia

Acolo, la vârsta de 17 ani, au fost prezentați drept „Băieții siamezi dubli” sau „Frații uniți” și au devenit imediat o atracție în toată regula. Gemenii sfidau tot ce se știa despre anatomie la acel moment.

Este bine documentat faptul că majoritatea gemenilor uniți trăiesc aproximativ doi ani. Unii pot trăi zeci de ani, dar într-o stare de sănătate precară.

Cu toate acestea, Chang și Eng țineau spectacole de ore întregi în fața unor mari audiențe, umpleau circurile și teatrele și executau sărituri pe spate și tumbe, jucau șah și făceau multe alte lucruri. Puteau chiar și să care un om de 130 de kilograme!

Deși erau sclavi, gemenii erau bine plătiți pentru munca lor și au câștigat mulți bani. Mai târziu, după ce au strâns bani suficienți, petrecându-și mulți ani muncind, li s-a oferit cetățenie americană, iar în 1839 au cumpărat o fermă în Carolina de Nord, cu intenția de a duce o viață normală, atât cât era posibil.

Trei ani mai târziu, s-au căsătorit amândoi cu surorile Adelaide și Sarah Ann Yeats și au avut 21 de copii. Eng a avut 11 copii, iar fratele său, zece.

Carolina de Nord era pe atunci un stat sclavagist, însă, potrivit legii, cei doi gemeni siamezi au fost tratați drept albi, cu toate privilegiile asociate acestui statut.

Așa că, la fel ca orice alb bogat din acest stat, au cumpărat zeci de negri care să lucreze pe plantațiile lor și să le slujească soțiile și copiii, devenind astfel proprietari de sclavi.

Chang și Eng, gemenii siamezi, înfățișați într-un poster. Foto: Wikimedia

Unii dintre fiii lor au luptat pentru armata confederată în timpul Războiului Civil American, astfel că înfrângerea Confederației a însemnat sfârșitul averii și al aspirațiilor lor politice.

Au fost obligați să se întoarcă la circ, însă acum publicul îi considera niște creaturi monstruoase, bătrâne și morocănoase.

În pofida încercărilor, cei doi gemeni siamezi și-au păstrat integritatea, nu au furat niciodată și au rămas respectați de toți cei care îi cunoșteau.

În 1874, Chang, care se apucase de băut, a suferit un accident vascular și a murit în somn. Fratele său a avut o soartă unică: s-a trezit lângă fratele său mort, îngrozit la gândul că va trebui să trăiască atașat de un cadavru. A murit după numai trei ore.

Mark Twain le-a dedicat un text acestor doi frați. Gemenii de la care se trage denumirea acestei stări biologice neobișnuite au găsit o cale de a trăi în unitate unul cu celălalt, bucurându-se din plin de viață.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu