Ceva fascinant se întâmplă în creierul oamenilor în vârstă care consumă substanțe psihedelice

Medicamentele psihedelice precum psilocibina, LSD, MDMA și canabisul ar putea avea un efect protector asupra creierului pe măsură ce acesta îmbătrânește. Un studiu recent a examinat peste 3 000 de adulți din SUA cu vârste cuprinse între 42 și 92 de ani.

Cei care au consumat orice tip de halucinogen în ultimul an au prezentat niveluri mai scăzute de depresie și modificări pozitive ale funcțiilor lor cerebrale.

Comparativ cu persoanele care nu au consumat substanțe psihedelice, cei care au folosit aceste substanțe au obținut rezultate mai bune la testele care măsoară elemente precum raționamentul, abilitățile verbale, memoria, viteza de procesare, atenția și autocontrolul.

Cu toate acestea, performanțele lor la testele de memorie nu au prezentat nicio îmbunătățire. Acest studiu s-a bazat pe date autodeclarate și nu a dovedit o relație cauză-efect. Cercetătorii nu au diferențiat între diferitele tipuri de substanțe psihedelice utilizate.

În ciuda acestor limitări, experții sugerează că există motive pentru a explora în continuare beneficiile potențiale ale psihedelicelor pentru adulții în vârstă. Studii recente au arătat că psihedelicele ar putea avea beneficii terapeutice pentru probleme de sănătate mintală precum anxietatea, depresia și PTSD.

Medicamente precum psilocibina, LSD, ketamina și MDMA au dat rezultate promițătoare în studiile clinice. Cu toate acestea, cercetările privind efectele psihedelicelor asupra îmbătrânirii creierului sunt limitate.

Se crede că psihedelicele ar putea contribui la sporirea creativității și a funcției cognitive la adulții în vârstă, unii susținând că aceste substanțe ar trebui să fie dezincriminate pentru a permite cercetări mai solide.

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a determina siguranța și eficacitatea terapiilor asistate de psihedelice pentru adulții în vârstă, potențialul acestor medicamente de a oferi noi perspective în prevenirea declinului cognitiv și a demenței este promițător.

În general, deși sunt necesare mai multe cercetări înainte ca psihedelicele să poată fi considerate un tratament obișnuit pentru declinul cognitiv, studiul lor oferă potențiale căi de explorare suplimentară în domeniul îmbătrânirii și al sănătății mintale.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu