La trei decenii de la dezastru, la Cernobîl se produce din nou energie

Când alături cuvintele „energie” și „Cernobîl”, probabil că primul lucru care îți vine în minte este energia nucleară, iar această asociere nu este de bun augur. La Cernobîl, unde în urmă cu 32 de ani a avut loc celebrul dezastru nuclear, se produce acum energie solară.

Această inițiativă ar trebui să readucă la viață zona nelocuită și să producă energie suficientă pentru un sat de mărime medie.

Timpul și lumina soarelui vindecă rănile

cernobil_02

Reactorul numărul 4 de la centrala nucleară Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Particulele radioactive s-au răspândit în atmosferă și au ajuns deasupra Uniunii Sovietice și deasupra unor părți din vestul Europei.

Centrala de la Cernobîl și zona înconjurătoare (aproximativ 2.200 de kilometri pătrați) au fost părăsite. Reactorul numărul 4 a fost izolat într-un sarcofag imens de beton la scurt timp după incident, iar în 2016 o nouă structură de siguranță a fost ridicată peste acest sarcofag.

Aceste structuri de protecție au rolul de a preveni răspândirea prafului și a particulelor nucleare rezultate în urma exploziei. În jurul centralei se află o zonă de protecție, unde trăiesc doar 200 de oameni.

În absența oamenilor, natura și viața sălbatică au înflorit în zonă. Totuși, arealul nu va putea fi repopulat cu oameni în viitorul apropiat, iar pământul nu poate fi cultivat.

Dar zona încă este potrivită pentru producerea de energie. Și nu este vorba de energie nucleară.

E loc de investiții importante

cernobil_01
Aproximativ 3.800 de panouri fotovoltaice au fost instalate la câteva sute de metri de reactorul numărul 4

Aici apare în povestea noastră o centrală solară de un megawatt, situată la doar 100 de metri de noul sarcofag care izolează reactorul nuclear. Panourile solare și clădirile care o deservesc acoperă aproximativ 1,6 hectare.

Centrala produce energie electrică suficientă pentru un sat de mărime medie sau pentru un număr de aproximativ 2.000 de apartamente. Compania energetică ucraineană „Rodina” și compania germană „Enerparc AG” sunt responsabile de acest proiect.

Ceremonia de inaugurare a centralei a avut loc pe 5 octombrie. Cum deja există o legătură cu rețeaua energetică a țării, centrala solară ar putea deveni importantă.

Potrivit agenției France Presse, autoritățile ucrainene le-au oferit investitorilor alte 2.600 de hectare la un preț relativ mic, pentru a extinde centrala solară.

Ucraina este dispusă să cumpere energie solară la o rată de 50% peste media europeană, ceea ce constituie o ofertă atrăgătoare pentru afacerile din domeniul energetic. Dacă centrala s-ar mări, la Cernobîl s-ar putea produce până la 100 de megawați de energie electrică prin panourile solare.


În continuare, citește despre grădinăritul ca la Cernobîl și plantele-mutant crescute cu radiații, apoi vezi cum arată Cernobîlul la peste 30 de ani de la dezastru: miracolul din zona toxică.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu