Cercetătorii japonezi au creat brațele robotice care pot fi folosite oricând

Cercetătorii japonezi au creat brațele robotice care pot fi folosite oricând

Cine nu și-a dorit la un moment dat să fi avut două perechi de brațe pentru a-și ușura diversele munci? Acesta este motivul pentru care cercetătorii japonezi au creat brațele robotice care pot fi folosite oricând.

Denumite Jizai Arms, brațele robotice create de o echipă de la Universitatea din Tokyo (Japonia) au fost numite după figurinele de animale articulate tradiționale japoneze numite „Jizai Okimono”, unde cuvântul „Jizai” se traduce aproximativ prin „mișcare liberă”.

Dispozitivul (aflat acum într-o etapă experimentală) este purtat ca un rucsac cu șase prize încorporate ce pot fi echipate cu tipuri specifice de brațe în funcție de nevoile și cerințele purtătorului, ca un fel de membre ce pot fi schimbate oricând.

Aceste brațe robot pot fi controlate în timp real fie de utilizator, fie de altcineva, cea mai probabilă metodă de control fiind o telecomandă, relatează Mashable.

Cum s-au simțit voluntarii care au testat brațele robotice?

Potrivit unui raport, atașarea celor patru brațe la rucsac va adăuga încă 14 kilograme pentru purtător, deși echipa consideră că această greutate suplimentară nu ar trebui să vină în detrimentul funcționalității sau al esteticii.

În cadrul testelor, voluntarilor li s-a cerut să poarte Jizai Arms în timp ce interacționau fizic între ei într-o selecție de scenarii sociale fabricate. Participanților li s-a cerut să schimbe brațele unul cu celălalt și chiar să controleze brațele celorlalți, pe lângă cele ale lor.

„Din sesiunile noastre de jocuri de rol, am descoperit că corpurile noastre puteau simți cu exactitate atașarea/detașarea brațelor și, în special, am simțit un impact puternic atunci când am desprins sau am redus numărul de brațe robotizate purtate”, a spus echipa într-o lucrare.

„Am sugerat, de asemenea, personalizarea brațelor robotice pentru a genera un sentiment de apartenență socială, un sentiment de proprietate a individului față de o anumită parte artificială a corpului împărtășită între mai multe persoane, ca subiect de cercetare viitor”, au completat cercetătorii.

Brațele robotice nu sunt „un rival pentru ființele umane”

Masahiko Inami, profesor la Centrul de Cercetare pentru Știință și Tehnologie Avansată de la universitate, a spus că întregul scop al proiectului a fost de a promova o relație între utilizator și brațe similară cu cea a unui muzician cu instrumentul său, în care instrumentul poate ajunge să devină o extensie a corpului muzicienilor datorită familiarității.

„Acest proiect nu este un rival pentru ființele umane, ci mai degrabă ceva care ne ajută să facem ce vrem, precum o bicicletă normală sau una electrică. Ne sprijină și ne poate debloca creativitatea”, a spus Inami și a adăugat că, în unele cazuri, purtătorii chiar s-au simțit triști după ce și-au scos brațele robotice.

O invenție cu potențial nelimitat

Deși poate părea deja că ar putea exista o mulțime de potențial pentru astfel de brațe purtabile ca instrument de utilizare zilnică, Inami este și mai încântat de posibilitățile unui astfel de sistem modular.

„În viitor, am putea vedea aripi care cresc din spatele oamenilor sau drone atașate oamenilor. Poate că cineva va inventa un sport care necesită șase brațe sau va inventa un nou tip de înot”, a spus el.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu