Cercetătorii au aflat în sfârșit de ce vinul roșu ne dă dureri de cap

Oamenii de știință au descoperit că compusul quercetin, care se găsește în fructe și legume, cum ar fi coaja strugurilor, ar putea fi responsabil pentru durerile de cap pe care unii oameni le au atunci când beau vin roșu.

Quercetina este un antioxidant pe care unii oameni îl iau sub formă de supliment pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, studiile au descoperit că acesta inhibă o enzimă numită aldehidă dehidrogenază (ALDH), care este esențială pentru metabolizarea alcoolului în ficat.

Dacă ceea ce se întâmplă în laborator se întâmplă și în corpul uman, quercetina ar putea duce la o acumulare de acetaldehidă, o toxină care poate provoca înroșiri, dureri de cap și greață. Deși aceste rezultate trebuie confirmate la om, autorii cred că quercetina este motivul pentru care vinul roșu provoacă dureri de cap.

Teoriile anterioare, cum ar fi sulfiții, conservanții vinului sau histamina, au fost respinse în alte studii. Autorii au descoperit că, atunci când quercetina este transformată într-o formă diferită numită glucuronidă de quercetină, aceasta blochează metabolismul alcoolului.

Ei estimează că un pahar standard de vin roșu ar putea duce la niveluri sanguine de quercetină glucuronidă care inhibă ALDH cu până la 40%.

Autorii plănuiesc să testeze această ipoteză într-un mic studiu uman pentru a vedea dacă oamenii sunt mai mult sau mai puțin predispuși la dureri de cap atunci când consumă vinuri roșii cu diferite cantități de quercetină.

Dacă se confirmă, aceste rezultate ar putea permite consumatorilor să aleagă vinuri cu niveluri mai scăzute de quercetină și ar putea oferi producătorilor de vinuri posibilitatea de a reduce cantitatea de quercetină din vinurile lor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu