Stimularea creierului cu câmpuri magnetice poate ajuta la ameliorarea depresiei la unele persoane, dar oamenii de știință nu au știut cu exactitate cum funcționează. Un nou studiu arată că procesul inversează semnalele cerebrale care se deplasează în direcția greșită.
Aceste fluxuri neuronale de activitate care se deplasează în direcția greșită ar putea fi folosite, de asemenea, ca o modalitate de diagnosticare a depresiei în viitor, potrivit echipei care a realizat studiul.
Cunoscut oficial sub numele de stimulare magnetică transcraniană (TMS), tratamentul este noninvaziv, poate fi personalizat pentru fiecare pacient și a primit aprobarea autorităților de reglementare în SUA.
Aflarea modului exact în care funcționează ar trebui să permită îmbunătățiri suplimentare ale stimulării magnetice, scrie ScienceAlert.
Procesul inversează semnalele cerebrale care se deplasează în direcția greșită
„Ipoteza principală a fost că TMS ar putea schimba fluxul de activitate neuronală din creier”, spune psihiatrul și cercetătorul comportamental Anish Mitra de la Universitatea Stanford din California.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au aplicat o strategie matematică specială pentru a analiza scanările imagistice prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care arătau cronometrarea precisă a activității din creier – cronometrare care dezvăluia, de asemenea, direcția semnalelor neuronale.
La studiu au participat pacienți diagnosticați cu tulburare depresivă majoră rezistentă la tratament. 10 dintre aceștia au primit terapia de neuromodulare Stanford (SNT), un tip de TMS, iar alți 10 au primit un tratament de tip placebo care imita SNT, fără nicio stimulare magnetică reală.
„Starea de spirit a devenit primară”
Scanările cerebrale ale tuturor participanților cu depresie au fost, de asemenea, comparate cu scanările a 102 de scanări fără diagnostic de depresie, fapt ce le-a permis cercetătorilor să vadă diferențele.
O zonă a ieșit în evidență: lobul insular (sau cortexul insular), o regiune a creierului cunoscută pentru că preia semnale biologice de la corp (cum ar fi ritmul cardiac) și trimite semnale către o parte a creierului implicată în procesarea emoțiilor, cortexul cingular.
La trei sferturi dintre cei cu depresie, semnalele s-au deplasat în sens invers, de la regiunea de procesare a emoțiilor înapoi la insula anterioară. Mai mult, cu cât nivelul depresiei era mai ridicat, cu atât mai multe semnale erau trimise în direcția greșită.
„Ceea ce am observat este că emițătorul și receptorul pare să conteze cu adevărat în ceea ce privește dacă cineva este sau nu deprimat”, spune Mitra. „Este aproape ca și cum ai fi decis deja cum te vei simți, iar apoi tot ceea ce simțeai era filtrat prin asta. Starea de spirit a devenit primară”.
Cercetarea a fost publicată în PNAS.