Descoperire uimitoare lângă Stonehenge: O structură circulară mult mai mare

Arheologii au descoperit recent un cerc imens de puțuri preistorice, săpate adânc în pământ, în apropierea sitului megalitic Stonehenge. Este cea mai mare structură preistorică găsită vreodată în Marea Britanie.

Descoperirea este cu atât mai surprinzătoare cu cât arealul din jurul Stonehenge este printre cele mai studiate zone arheologice din lume.

O descoperire fără precedent

Structura circulara
O parte din structura circulară. Punctele albastre reprezintă puțurile (o parte dintre ele nu mai pot fi studiate deoarece pe terenul pe care se află au fost construite așezări moderne). Foto: Metro UK

Ansamblul preistoric a fost identificat fără a fi necesare excavări, cu ajutorul tehnologiei moderne (prospecțiunea geofizică, radarul cu penetrare în sol și magnetometria).

Situl este localizat la aproximativ trei kilometri nord-est de Stonehenge, pe platoul Salisbury Plain. În centrul cercului se află Durrington Walls, unul dintre cele mai importante monumente preistorice circulare din Marea Britanie.

„Este o descoperire fără precedent, de o importanță majoră. Cercetătorii specializați în Stonehenge au fost surprinși de amploarea structurii și de faptul că până acum nu a fost descoperită, deși era atât de aproape de Stonehenge”, a declarat profesorul Vincent Gaffney, arheologul care a coordonat proiectul, pentru The Guardian.

Descoperirea, anunțată pe 22 iunie 2020, arată că oamenii care au locuit în vechime în aceste locuri (în special comunități de agricultori) erau capabili să construiască structuri complexe, care presupuneau planificare și organizare.

Puțurile sunt de mari dimensiuni, fiecare având peste 5 metri adâncime și 10 metri în diametru. Au fost identificate aproximativ 20 de puțuri, iar arheologii cred că structura inițială ar fi fost compusă din 30.

Structura este o declarație cosmologică

Durrington Walls
În centrul cercului se află Durrington Walls. Foto: Getty

Aproximativ 40% din cerc nu mai poate fi studiat, ca urmare a dezvoltării moderne, mai precizează The Guardian.

„Dimensiunea puțurilor și a cercului din jurul Durrington Walls este, în prezent, unică. Demonstrează importanța acestui sit, complexitatea structurilor monumentale din zona Stonehenge și capacitatea și dorința comunităților neolitice de a-și reprezenta sistemele de credințe cosmologice în moduri și la o scară pe care nu le-am anticipat niciodată”, a mai spus Gaffney.

Potrivit arheologilor, situl nou descoperit a fost construit acum aproximativ 4.500 de ani de către aceiași oameni care au realizat Stonehenge.

În timp ce Stonehenge a fost poziționat în raport cu solstițiile sau limitele extreme ale mișcării Soarelui, cercul de puțuri are, la rândul lui, o semnificație cosmologică importantă, pe care oamenii preistorici au simțit nevoia să o imprime în pământ.

Arheologii cred că Stonehenge și cercul de puțuri au fost construite de aceeași civilizație. Foto: NBC News

„Stonehenge are o legătură clară cu trecerea timpului. În cazul puțurilor de la Durrington, nu este vorba de trecerea timpului, ci de o delimitare printr-un cerc cu semnificație cosmologică”, a afirmat Gaffney.

Potrivit acestuia, delimitarea i-ar fi ghidat pe oameni spre situl sacru din centru sau i-ar fi avertizat să nu pătrundă în el.

Acum, arheologii se pregătesc să studieze amănunțit acest ansamblu, care – speră ei – va releva mai multe detalii despre oamenii care au trăit în zonă acum mii de ani.


În continuare, descoperă 12 curiozități despre Stonehenge, colosul de piatră din negura istoriei, iar apoi află mai multe detalii despre Seahenge: Structura enigmatică din trunchiuri de lemn din Epoca Broznului.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu