Un cerb a trăit ani de zile cu o săgeată înfiptă în coaste

Un cerb cu coada albă din statul american Carolina de Nord a dovedit că ar fi meritat rolul principal în filmul „Greu de ucis”. După ce a fost atacat cu săgeți de un vânător, cerbul s-a ales cu mai multe coaste rupte.

În mod miraculos, animalul a reușit să supraviețuiască, deși una dintre săgeți i-a rămas înfiptă în corp. Cu timpul, natura și-a urmat cursul, iar în jurul săgeții a crescut țesut osos.

Cerbul a trăit cu săgeta în corp timp de mai mulți ani, până când a fost ucis de un alt vânător, care a despicat animalul și i-a descoperit tristul secret.

Un caz fericit?

cerb_01

Bărbatul a păstrat secțiunea de corp cu pricina, iar în februarie 2017 Asociația pentru Conservare din Utah (ACU) a postat o fotografie pe Facebook. În imagine se vede cum săgeta este înfiptă de-a latul a cinci dintre coastele animalului, acoperită aproape integral de țesutul osos crescut ulterior.

Pe măsură ce osul s-a format în jurul săgeții, bucata de metal a acționat ca o atelă pentru cutia toracică, întărind corpul rănit al cerbului. Înainte de moarte, cerbul părea sănătos, a relatat Robert Stegall, deținătorul actual al coastelor animalului.

Tatăl lui Stegall este cel care a împușcat cerbul în urmă cu 30 de ani. Stegall și-a amintit că tatăl său nu a observat nimic neobișnuit la animal, până când nu l-a jupuit.

Uimit de descoperire, tatăl lui Stegall înrămat coastele, cu tot cu săgeată. În 2017, i-a oferit trofeul fiului său, cadou de ziua sa de naștere.

Cum s-a petrecut miracolul

cerb_02

Deși priveliștea este neliniștitoare, nu este ceva neobișnuit ca osul să crească în jurul structurilor care invadează corpul.

„Am văzut cazuri în care osul a crescut în jurul mai multor corpuri străine, mai ales în jurul dinților”, a spus Yara Haridy doctorand la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin.

De exemplu, dacă un prădător mușcă un animal și un dinte îi rămâne înfipt în osul victimei, pe măsură ce se vindecă, osul poate acoperi dintele blocat.

După incidentul cu vânătorul, cerbul s-a ales, probabil, cu mai multe coaste fracturate. Acest lucru ar fi putut cauza hemoragie masivă și formarea unui cheag mare de sânge în jurul oaselor rupte și al săgeții, a explicat Haridy.

„Cheagul de sânge devine matricea în care se formează un calus moale, alcătuit din cartilaj. Mai târziu, acesta este înlocuit de osul care formează un calus întărit,” a spus Haridy.

O altă modalitate prin care osul se poate înfășura în jurul unui corp străin este osificarea metaplastică. În acest caz, alte tipuri de țesuturi se transformă în os.

Fără o analiză a țesutului osos, este greu de spus cu exactitate care dintre aceste procese au avut loc în cazul cerbului.


În continuare, citește despre un caz de lăcomie fără limite, când braconierii au ucis un rinocer pentru mai puțin de 1 centimetru de corn, apoi citește despre vânătorul care a murit strivit de elefantul african pe care-l vâna.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>