Centura de castitate – O istorie fascinantă și prost înțeleasă a relațiilor intime

Referiri la centura de castitate sunt prezente în mai toate filmele și poveștile despre Evul Mediu. Fie că era vorba de cavaleri care plecau la război sau regi care doreau să se asigure că soțiile le rămân fidele, centura de castitate părea să fie soluția perfectă în acele vremuri.

Centura de castitate este menționată și în anumite texte medievale. Dar cum să separăm mitul de realitate în ceea ce privește aceste dispozitive de tortură genitală?

Centura de castitate, menționată în Evul Mediu

Centura de castitate - desen 1
Un desen medieval înfățișează o femeie purtând centura de castitate

Centurile de castitate sunt dispozitive de metal care se închid în jurul zonei genitale. Scopul lor era de a preveni orice fel de relații intime. Majoritatea erau prevăzute cu un mic orificiu pentru defecare.

Se crede că aceste dispozitive datează din perioada medievală. Atunci, bărbații le foloseau pentru soțiile și fiicele lor, pentru a se asigura de virginitatea și fidelitatea acestora.

Ideea centurii de castitate a devenit populară în timpul Cruciadelor, când bărbații plecau la război luni sau chiar ani întregi. Și cum o lipsă îndelungată poate dezbina cuplurile, bărbații aveau nevoie să se asigure că soțiile le rămân fidele.

Așa ar fi apărut centura de castitate, un obiect de fier, monstruos, care se închidea cu cheia. Dispozitivul era menit să stea în calea ispitei și să asigure fidelitatea femeilor până la întoarcerea soților.

Mit sau realitate?

Centura de castitate - Bellifortis
Centura de castitate, așa cum a fost desenată în volumul Bellifortis

Și totuși, istoria centurii de castitate începe mult mai devreme. Referințe la centuri de castitate pot fi găsite în texte care datează chiar și din secolul I al erei noastre.

Dar, potrivit lui Albrecht Classen, istoric al Evului Mediu, s-ar putea ca existența acestor obiecte să fie doar un mit. Primele descrieri ale centurilor de castitate pot fi găsite în texte religioase.

Totuși, la o citire mai atentă, este evident că ele sunt doar o metaforă, un îndemn pentru o viață neprihănită. Există puține texte care susțin că femeile chiar trebuie să poarte o centură de metal pentru a preveni relațiile intime.

Primul desen ce înfățișa o astfel de centură a apărut într-o carte numită Bellifortis. Aceasta a fost scrisă în 1405 de un inginer militar german, Konrad Kyeser.

Totuși, istoricii au observat că scriitura lui Kyeser era adeseori comică. Cartea era, pe alocuri, o satiră, iar multe dintre lucrurile din ea nu trebuiau luate literal.

Ținând cont de aceasta, este posibil ca desenul înfățișând centura de castitate să fie încă una dintre poantele inserate în carte. Referințele și desenele cu centuri de castitate au devenit comune abia în secolul al XVI-lea.

Și totuși, chiar și atunci, referințele nu arată felul în care se folosea centura de castitate. În schimb, acestea par să fie doar metafore ironice ale temerii bărbaților că soțiile îi vor înșela cu alți bărbați mai tineri.

Se pare că aceasta era o îngrijorare des întâlnită la acea vreme. Dar există puține dovezi că bărbații își forțau soțiile să poarte aceste dispozitive.

Centuri confecționate în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea

Centura de castitate - exponat
O centură de castitate din fier. Documentele legate de acest obiect susțin că ar putea data din secolul al XVI-lea. Însă a fost confecționat, cel mai probabil, în secolul al XIX-lea

Cu toate acestea, nu se poate nega că la un moment dat au fost fabricate centuri de castitate. Există multe astfel de dispozitive expuse în muzee din jurul lumii.

Însă cele pe care le vedem astăzi în muzee ar putea fi falsuri sau ar putea aparține unei date mult mai târzii decât cea sugerată de tradiție.

Ele nu au fost confecționate în Evul Mediu. Mai degrabă, ele au fost create spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și în secolul al XIX-lea.

Potrivit lui Classon, aceste dispozitive au fost create ca glume sau farse. Așadar, nu se intenționa ca ele să fie luate în serios sau să fie folosite.

Castitatea și fidelitatea au fost virtuți ținute la mare preț de-a lungul istoriei, dar este puțin probabil ca trupurile femeilor să fi fost vreodată puse sub lacăt.

Credința că femeile ar trebui să fie caste nu este un mit, însă ideea că s-au folosit centuri de castitate este, foarte posibil, un fals perpetuat de-a lungul istoriei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Centura de castitate – O istorie fascinantă și prost înțeleasă a relațiilor intime”

  1. Si eu credeam o gramada de lucruri gresite referitoare la aceasta practica. Multumesc pentru ca mi-ati clarificat unele preconceptii.

    Răspunde

Lasă un comentariu