5 dintre cele mai vechi alimente descoperite vreodată

Arheologii fac adesea descoperiri semnificative și fascinante, iar uneori scot la iveală chiar și resturi alimentare din preistorie. Cele mai vechi alimente datează de mii de ani și sunt adevărate vestigii culturale, cu toate că sunt dezgustătoare.

Aceste alimente antice variază de la cele mai căutate produse (cum ar fi vinul găsit în mormântul unui roman) la cele mai puțin apetisante (unt vechi de 5.000 de ani scos dintr-o mlaștină).

Așadar, să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai vechi resturi de mâncare descoperite vreodată.

1

Cele mai vechi alimente: Supa de 2.400 de ani, verde de la oxidare

5 dintre cele mai vechi alimente
Foto: AFP

Unele dintre cele mai interesante descoperiri arheologice de alimente provin din morminte, unde oamenii erau îngropați cu provizii pentru viața de apoi.

Arheologii care lucrau în China au găsit vestigii alimentare surprinzătoare într-un mormânt, unde au descoperit o oală de gătit din bronz. Când au deschis vasul, au găsit o supă de oase veche de 2.400 de ani.

Din cauza oxidării, supa a devenit verde, dar era încă în formă lichidă, iar oasele încă erau acolo.

2

Carnea de vită veche de 2.000 de ani

5 dintre cele mai vechi alimente
Foto: Beef Jerky Outlet / Twitter

Arheologii au găsit o substanță neagră misterioasă într-un mormânt antic din provincia Shaanxi, China, care datează de cel puțin 2.200 de ani. După luni de teste, au stabilit că au descoperit cea mai veche carne de vită uscată din lume.

Carnea uscată a fost sigilată într-un vas de bronz pentru a-i hrăni pe cei din mormânt în călătoria lor spre viața de apoi. De-a lungul secolelor, carnea de vită s-a carbonizat în mare parte, căpătând o tentă verde, de mușchi vegetal.

3

Cele mai vechi alimente: Untul de mlaștină

Acum 3.000 de ani, un locuitor al teritoriului cunoscut azi drept Irlanda și-a îngropat untul într-o mlaștină – și apoi a uitat de el. Cea mai veche mostră de unt de mlaștină datează de acum 5.000 de ani, iar până în prezent au fost scoase din turbării aproape 300 de recipiente cu unt de mlaștină.

5 dintre cele mai vechi alimente
Foto: Wikimedia

Istoricii sunt nedumeriți cu privire la motivul pentru care anticii își îngropau untul în mlaștină. Untul era o marfă valoroasă – unii oameni îl foloseau chiar și pentru a plăti taxe. Ca atare, ascunderea untului într-o mlaștină pare echivalentul antic al păstrării banilor sub saltea.

Irlanda chiar consideră untul de mlaștină ca făcând parte din patrimoniul național.

4

Sticla cu vin de 1.700 de ani

Cea mai veche sticlă de vin sigilată are aproape 1.700 de ani și provine dintr-un mormânt roman de lângă Speyer, Germania. Sticla a fost descoperită în timpul săpăturilor efectuate în mormântul unui nobil roman care datează din anii 325-359.

Foto: Wikimedia

În urma descoperirii, sticla a fost trimisă la Muzeul de Istorie din Speyer. Sticla antică a supraviețuit căderii Romei, ascensiunii Sfântului Imperiu Roman și mai multor războaie importante, rămânând intactă.

Conținutul a fost conservat grație unui sigiliu gros de ceară. În ceea ce privește gustul vinului, enologul Monika Christmann avertizează: „Nu ar produce nicio bucurie la degustare”.

5

Cele mai vechi alimente: Pâine arsă veche de 5.500 de ani

Primii agricultori din Marea Britanie făceau pâine – și o ardeau – acum 5.500 de ani. Arheologii au găsit pâinea, făcută din orz, într-o groapă de lângă Oxford. Pâinea fie a fost pur și simplu aruncată la gunoi, fie a servit ca ofrandă religioasă.

Foto: BBC

Bucata de pâine semăna atât de mult cu o bucată de cărbune, încât oamenii de știință au crezut inițial că sunt resturi de jar. Totuși, odată ce au pus sub lupă rămășițele, au devenit vizibile boabele de orz.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu