7 cele mai temute instrumente de tortură din Evul Mediu

În Evul Mediu, tortura era utilizată frecvent pentru a obține mărturisiri sau informații despre diverse infracțiuni și autorii lor. Legile nu impuneau nicio restricție când venea vorba de schingiuirea persoanelor în arest, așa că torționarii aveau mână liberă să ducă durerea victimelor pe cele mai înalte culmi.

Pentru asta, aveau la dispoziție diverse instrumente, care mai de care mai ingenioase. De la zdrobitorul de genunchi, la „leagănul lui Iuda”, îți prezentăm cele mai temute dispozitive de tortură utilizate în Evul Mediu.

1. Fierăstrăul

Instrumente de tortura - fierastraul
În ziua de astăzi, o astfel de tortură este de neimaginat. Foto: taringa.net

Pe lângă faptul că era folosit pentru a tăia lemnul și materialele dure, fierăstrăul era folosit în Evul Mediu și pentru a secționa oameni, ca metodă de tortură sau execuție. Victima era atârnată cu capul în jos, după care torționarul o tăia încet, începând dintre picioare.

Cum sângele i se aduna în cap, victima rămânea conștientă în cea mai mare parte a procesului, pierzându-și conștiența sau murind abia când fierăstrăul ajungea la mijlocul toracelui.

2. Păianjenul

Instrumente de tortura - paianjenul
„Păianjenul” era folosit pentru torturarea femeilor. Foto: acidcow.com

Femeile care erau acuzate de adulter, avort sau orice altă infracțiune erau trecute prin tortura dureroasă a „păianjenului”. Dispozitivul, care arăta ca o gheară cu niște țepi la capăt, era încins și folosit pentru a smulge sau sfârteca sânii femeii.

„Păianjenul” putea fi atașat de perete sau fixat de către torționar direct pe sânii femeii.

3. Patul de tortură

Instrumente de tortura - patul
Deși a fost utilizat cu precădere în Evul Mediu, patul de tortură își are originile în Antichitate. Foto: learning-history.com

Acesta este, probabil, cel mai cunoscut dispozitiv de tortură din Evul Mediu. „Patul” era format dintr-un cadru dreptunghiular, din lemn, ușor ridicat de la sol, la ale cărui capete erau montați niște tamburi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Mâinile și picioarele victimei erau legate de acești tamburi, care erau apoi învârtiți. Astfel, corpul celui torturat se întindea cât de mult dorea torționarul, articulațiile victimei cedând rând pe rând.

4. Zdrobitorul de genunchi

Instrumente de tortura - zdrobitorul de genunchi
În unele cazuri, țepii acestui dispozitiv erau încinși, pentru a produce și mai multă durere. Foto: Pinterest.com

Utilizat frecvent de Inchiziția spaniolă, acest dispozitiv era folosit pentru a zdrobi genunchii victimei. Aparatul era construit din două bucăți de lemn, cu țepi și cu câte un șurub la fiecare capăt.

Dispozitivul era fixat pe genunchiul victimei, iar, pe măsură ce șurubul era strâns, țepii pătrundeau în genunchi până îl zdrobeau. Mai rar, zdrobitorul era folosit și pentru alte părți ale corpului, precum coatele sau încheieturile mâinilor.

5. Zdrobitorul de capete

Instrumente de tortura - zdrobitorul de capete
Pentru a face durerea și mai greu suportabilă, uneori torționarii se distrau lovind cu un ciocănel în casca de metal a instrumentului. Foto: Pinterest.com

Zdrobitorul de capete făcea exact ceea ce sugerează denumirea lui. Bărbia celui torturat era fixată pe bara de jos, casca de metal i se fixa bine pe cap, iar torționarul strângea încet șurubul.

Rezultatul era o moarte îngrozitoare: ochii victimei ieșeau din orbite, urmați de creier, iar oasele craniului și dinții erau zdrobiți.

6. Calul de lemn

Instrumente de tortura - calul de lemn
Calul de lemn era un dispozitiv preferat de inchizitori. Foto: cellcode.us

„Calul de lemn”, „poneiul de lemn” sau „măgarul spaniol” este denumirea dată unui instrument de tortură ce producea dureri extreme, folosit mai ales în Evul Mediu și în timpul colonizării Americii.

Există trei variante ale dispozitivului, însă principiul și design-ul sunt aceleași. Dispozitivul de lemn era de formă triunghiulară și era adeseori ascuțit la vârf. Victima era forțată să încalece „calul” triunghiular, iar întreaga greutate corporală era susținută de zona genitală.

Pentru ca victima să nu cadă, de glezne îi erau atârnate niște greutăți. Greutatea suplimentară trăgea corpul victimei în jos, vătămându-i grav zona genitală. Uneori, cel torturat era chiar despicat în două.

Calul de lemn a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai brutale instrumente de tortură inventate vreodată.

7. Leagănul lui Iuda

Instrumente de tortura - Leaganul lui Iuda
Vârful piramidei sfâșia, încet, anusul victimei. Foto: breakbird.com, tripadvisor.com

Asemănător cu calul de lemn, „leagănul lui Iuda” era un dispozitiv ascuțit, în formă de piramidă, pe care victima era coborâtă, încet, cu ajutorul unor frânghii. Pe măsură ce victima era coborâtă, dispozitivul îi sfâșia anusul și vulva sau scrotul.

Inventarea dispozitivului este adeseori atribuită Inchiziției spaniole, însă există dovezi că ar fi existat și înainte de aceasta, ca parte a spectacolelor de carnaval.


 

Ți s-a părut interesant acest articol? Descoperă 15 metode de tortură care demonstrează că omul e o bestie. Apoi, află despre Camera Albă, tortura care îți nimicește psihicul.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

4 comentarii la „7 cele mai temute instrumente de tortură din Evul Mediu”

  1. Distrugerea Bibliotecii din Alexandria a fost unul dintre motivele pentru care omenirea a fost aruncata in cea mai intunecata perioada din istorie, Evul Mediu. Alt motiv ar fi inventarea Crestinismului. Altul ar fi Islamul. Acea mare biblioteca continea informatii ramase de la alte omeniri….. Unele papirusuri au fost salvate dar marea majoritate au fost arse pentru a incalzi baile timp de sase luni de zile si crestinii mai apoi au transformat ceea ce mai ramasese din Biblioteca in biserica, omorand pe ultima femeie bibliotecar ce purta de grija cartilor. Se spune ca crestinii aprinzandu-se de focul indoctrinarii si al conditionarii sociale, rapizi fura in a o bate cu pietre pana la moarte pe bibliotecara. Iar acum omenirea salbatica fiind ca niciodata, se stinge incet, incet……

    Răspunde

Lasă un comentariu