Cele mai tari păcăleli de 1 aprilie din toate timpurile

1 aprilie a sosit. Ca de obicei în această zi, lumea încearcă să scornească cele mai originale păcăleli de 1 aprilie. Părinții, frații, surorile sau prietenii încearcă să ne facă farse, pentru a se amuza pe seama noastră.

Iar noi încercăm să fim alerți și ne promitem că nu le vom mai cădea în plasă. Nu știm cum se face, dar de fiecare dată apar păcăleli de 1 aprilie mai ingenioase decât farsele din anii precedenți.

Uneori, în acest joc intră nu doar oameni obișnuiți, ci și mari companii și instituții de prestigiu, precum BBC sau NASA. Așa s-au născut cele mai celebre păcăleli de 1 aprilie, cărora le-au căzut victime mii de oameni.

Așadar, să ne amuzăm de unele dintre cele mai mari inepții pe care credulii din întreaga lume le-au „înghițit” pe nerăsuflate.

1

Păcăleli de 1 aprilie: Vulcanul din Alaska

Pacaleli de 1 aprilie - Vulcan
Oliver Bickar (dreapta) i-a făcut pe locuitorii din Sitka să creadă că vulcanul va erupe. Foto: Wikimedia

Pe 1 aprilie 1974, locuitorii orășelului Sitka, din Alaska, au avut un șoc imens când s-au trezit. Privind pe fereastră, puteau vedea un nor uriaș de fum ieșind dintr-un vulcan pe care-l știau adormit.

Mount Edgecumbe, inactiv de peste 400 de ani, părea gata să erupă. Speriați, locuitorii au alertat autoritățile locale. În curând, a fost trimis un elicopter pentru a investiga situația.

Când pilotul Pazei de Coastă s-a apropiat de munte, a aruncat o privire în crater, bănuind că lava trebuia să fie sursa fumului. În schimb, a observat cu stupoare că cineva stivuise o grămadă uriașă de cauciucuri vechi.

Cauciucurile ardeau mocnit. De asemenea, pe zăpada de lângă cauciucuri stătea scris cu litere de 15 metri: „Păcăleală de 1 aprilie”.

Păcăleala a fost pusă la cale de un bărbat de 50 de ani, pe nume Oliver Bickar, zis „Porky”. Înainte de a înscena erupția, acesta a anunțat  poliția și autoritatea aeronautică, dar a uitat să anunțe Paza de Coastă.

Această instituție a reacționat prompt la sesizările oamenilor panicați. Totuși, păcăleala a reușit și a fost relatată de diferite ziare din jurul lumii.

2

Reducerea gravitației sau cum poți păcăli o țară întreagă

Pacaleli de 1 aprilie - Gravitatie
Mulți oameni au „simțit” reducerea gravitației anunțată de BBC. Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai celebre păcăleli de 1 aprilie a fost făcută în 1976 de postul de radio BBC 2. Radioul a anunțat populația că gravitația Pământului avea să scadă, pentru o scurtă perioadă, chiar pe 1 aprilie.

Păcăleala a fost pusă la cale împreună cu astronomul englez Patrick Moore. Acesta a afirmat că, la ora 9:47, Jupiter și Pluto aveau să intre în conjuncție.

Moore a susținut că, din cauza evenimentului astronomic, oamenii vor resimți pentru scurt timp reducerea gravitației Terrei. Moore a reușit să-și convingă ascultătorii că, dacă aveau să sară în sus în acel moment, putea simți o senzație de plutire.

Păcăleala s-a dovedit a fi un mare succes. Imediat după 9:47, BBC a primit sute de telefoane de la oameni care susțineau că simțiseră efectul prezis de Moore.

O femeie care a sunat a spus că ea și 11 dintre prietenii au fost „ridicați de pe scaune și au plutit ușor prin cameră”.

3

Păcăleli de 1 aprilie: Miliardarul, OZN-ul și extratereștrii

Pacaleli de 1 aprilie - OZN
Richard Branson a stârnit panică printre oameni. Foto: Wikimedia

Miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group, este autorul uneia dintre cele mai amuzante păcăleli de 1 aprilie din istorie. În 1989, Branson a comandat un balon cu aer cald, de forma unui OZN, pe care l-a dotat cu un stroboscop.

Luminile au fost programate să clipească la fiecare zece secunde. În zorii zilei de 1 aprilie, Branson a lansat balonul care, văzut de la sol, arăta ca o navă spațială.

Când soarele a început să răsară, OZN-ul a fost văzut deasupra autostrăzii M25 din Londra. Oamenii care făceau naveta au rămas înmărmuriți, mașinile s-au oprit, forțele de poliție s-au mobilizat, iar armata a intrat în alertă.

Dar farsa lui Branson nu s-a limitat la asta. Opera a fost desăvârșită după ce balonul a aterizat în Surrey Field.

Sub privirile buimace ale oamenilor, ușa OZN-ului s-a deschis, iar pe platformă a apărut un pitic în costum de E.T. Surrey Field era deja înconjurat de forțe ale poliției.

Când Branson a explicat că totul fusese o păcăleală, polițiștii nu au fost deloc amuzați. Inițial, au amenințat că îl vor aresta. În cele din urmă, autoritățile au decis să nu ia măsuri împotriva lui.

4

Spaghetele care au crescut în copaci

Când renunță la tonul sobru, BBC poate fi cel mai glumeț canal mass-media din lume. Farsa cu reducerea gravitației nu a fost prima făcută de postul britanic.

În 1957, BBC a difuzat o filmare care înfățișa o familie din Ticino, Elveția, recoltând spaghete din copacul cu spaghete al familiei. Povestea era cu atât mai credibilă cu cât era narată de distinsul realizator Richard Dimbleby.

În filmare apăreau femei care culegeau cu grijă fire de spaghete dintr-un copac și le așezau la soare ca să se usuce. Unii telespectatori au fost intrigați și au vrut să afle de unde își puteau procura un copac de spaghete.

Alții au vrut să știe cum să cultive propriile lor spaghete. Drept răspuns, cei de la BBC i-au sfătuit să pună un fir într-o conservă cu sos de tomate și să spere că va încolți.

5

Păcăleli de 1 aprilie: NASA și Luna făcută din brânză

Pacaleli de 1 aprilie - Luna
Foto: Pinterest

O altă instituție cu autoritate care s-a ținut de farse a fost agenția spațială americană. Pe 1 aprilie 2002, site-ul NASA a postat o imagine a Lunii însoțită de o declarație șocantă.

NASA susținea că cele mai recente studii au demonstrat că satelitul Pământului este făcut din brânză. NASA a declarat că imaginea fusese captată în 1965 de sonda Ranger 9, cu câteva minute înainte de impact.

Faptul că Luna era făcută din brânză fusese confirmat și de fotografiile făcute de Telescopul Hubble. Tot în glumă, cei de la NASA au anunțat și presupusa dată de expirare a brânzei din care este făcută Luna.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „Cele mai tari păcăleli de 1 aprilie din toate timpurile”

  1. Am citit despre o păcăleală de pomină făcută de un ziar occidental, care a anunțat că începând de a doua zi, cerneala folosită la tipărire va fi parfumată, că ziarul să nu mai miroase urât. A doua zi era 1 aprilie și toți cei ce cumpărau ziarul îl duceau la nas și îl miroseau. 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu