fbpx

Top 5 cele mai tari păcăleli de 1 aprilie din toate timpurile

1 aprilie a sosit. Ca de obicei în această zi, lumea încearcă să scornească cele mai originale păcăleli de 1 aprilie. Părinți, frați, surori sau prieteni încearcă să ne facă farse, pentru a se amuza pe seama noastră.

Iar noi încercăm să fim alerți și ne promitem că nu le vom mai cădea victimă. Dar de fiecare dată apar păcăleli de 1 aprilie mai ingenioase decât cele din anii trecuți.

Uneori, în acest joc nu intră doar oamenii obișnuiți, ci și mari companii și instituții de prestigiu, precum BBC sau NASA. Așa s-au născut cele mai celebre păcăleli de 1 aprilie, cărora le-au căzut victimă mii de oameni.

Hai să ne amuzăm împreună de ce au putut inventa și – mai ales – de inepțiile pe care cei mai creduli oameni le „înghit” pe nerăsuflate.

1. Păcăleli de 1 aprilie – Vulcanul din Alaska

Pacaleli de 1 aprilie - Vulcan
Oliver Bickar (dreapta) le-a cauzat o sperietură pe cinste oamenilor din Sitka

Pe 1 aprilie 1974, într-o dimineață cu cer senin, locuitorii orășelului Sitka, din Alaska, au avut un șoc imens când s-au trezit. Uitându-se pe geam, puteau vedea un nor uriaș de fum ieșind dintr-un vulcan pe care-l știau adormit.

Mount Edgecumbe, inactiv de peste 400 de ani, părea gata să erupă. Speriați, locuitorii au telefonat autorităților locale.

În curând, a fost trimis un elicopter pentru a investiga situația. Când pilotul Pazei de Coastă s-a apropiat de munte, el a aruncat o privire în crater.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dar, când s-a uitat cu atenție, nu i-a venit să-și creadă ochilor. O grămadă uriașă de cauciucuri vechi era stivuită în craterul vulcanului.

Cauciucurile ardeau mocnit. De asemenea, pe zăpada de lângă cauciucuri stătea scris, cu litere de 15 metri, „păcăleală de 1 aprilie”.

Păcăleala a fost pusă la cale de un bărbat de 50 de ani, pe nume Oliver „Porky” Bickar. Înainte de a înscena erupția, el a anunțat Administrația Federală a Aviației și poliția locală.

Dar a uitat să anunțe Paza de Coastă, care a reacționat prompt la sesizările oamenilor panicați. Totuși, păcăleala a reușit și a fost relatată de diferite ziare din jurul lumii.

2. Reducerea gravitației sau cum poți păcăli o țară întreagă

Pacaleli de 1 aprilie - Gravitatie
Mulți oameni au „simțit” reducerea gravitației anunțată de BBC

Una dintre cele mai celebre păcăleli de 1 aprilie a fost făcută în 1976 de postul de radio BBC 2. Radioul a anunțat populația că gravitația Pământului avea să scadă pentru o scurtă perioadă de timp pe 1 aprilie.

Păcăleala a fost pusă la cale împreună cu astronomul englez Patrick Moore. Acesta a afirmat că, la ora 9:47, Jupiter și Pluto aveau să intre în conjuncție.

Moore a susținut că, din cauza evenimentului astronomic, oamenii vor resimți pentru scurt timp reducerea gravitației Terrei. Moore a reușit să-și convingă ascultătorii că, dacă aveau să sară în sus în acel moment, aveau să simtă o senzație de plutire.

Păcăleala s-a dovedit a fi un mare succes. Imediat după 9:47, BBC a primit sute de telefoane de la oameni care susțineau că simțiseră efectul prezis de Moore.

O femeie care a sunat a spus că ea și 11 dintre prietenii au fost „ridicați de pe scaune și au plutit ușor prin cameră”.

3. Păcăleli de 1 aprilie – Miliardarul, OZN-ul și extratereștrii

Pacaleli de 1 aprilie - OZN
Miliardarul Branson a stârnit panică printre oameni

Miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group, este autorul uneia dintre cele mai amuzante păcăleli de 1 aprilie din istorie. În 1989, Branson a comandat un balon cu aer cald, de forma unui OZN, pe care l-a dotat cu lumini de stroboscop.

Luminile au fost programate să clipească la fiecare zece secunde. În zorii zilei de 1 aprilie, Branson a lansat balonul, care în aer arăta exact ca o navă spațială.

Când soarele a început să răsară, OZN-ul a fost văzut deasupra autostrăzii M25 din Londra. Oamenii care făceau naveta au rămas înmărmuriți, mașinile s-au oprit, forțele de poliție s-au mobilizat, iar armata a intrat în alertă.

Dar farsa lui Branson nu s-a limitat la asta. Opera a fost desăvârșită după ce balonul a aterizat în Surrey Field.

Sub privirile șocate ale oamenilor, ușa OZN-ului s-a deschis și un pitic într-un costum de E.T. a coborât pe platformă. Surrey Field era deja înconjurat de forțe ale poliției.

Când Branson a explicat că totul era o păcăleală, polițiștii nu au fost deloc amuzați. Inițial, au amenințat că îl vor aresta. Dar mai târziu autoritățile au decis să nu ia măsuri împotriva lui.

4. Spaghete care cresc în copaci

BBC pare să fie cel mai glumeț canal mass-media din lume. Farsa cu reducerea gravitației nu a fost prima făcută de postul britanic.

În 1957, BBC a difuzat o filmare care înfățișa o familie din Ticino, Elveția, recoltând spaghete din copacul cu spaghete al familiei. Povestea era cu atât mai credibilă cu cât era narată de distinsul realizator Richard Dimbleby.

În filmare apăreau femei care culegeau cu grijă fire de spaghete dintr-un copac și le așezau la soare ca să se usuce. Unii telespectatori au fost intrigați și au vrut să afle de unde își puteau procura un copac de spaghete.

Alți telespectatori au vrut să știe cum să cultive propriile lor spaghete. Drept răspuns, cei de la BBC i-au sfătuit să pună un fir într-o conservă cu sos de tomate și să spere că va încolți.

5. Păcăleli de 1 aprilie – NASA și Luna făcută din brânză

Pacaleli de 1 aprilie - Luna

O altă instituție cu autoritate care s-a ținut de farse a fost agenția spațială americană. Pe 1 aprilie 2002, site-ul NASA a postat o imagine a Lunii însoțită de o declarație șocantă.

NASA susținea că cele mai recente studii au demonstrat că satelitul Pământului este făcut din brânză. NASA a declarat că imaginea fusese captată în 1965 de sonda Ranger 9, cu câteva minute înainte de impact.

Faptul că Luna era făcută din brânză fusese confirmat și de fotografiile făcute de Telescopul Hubble. Tot în glumă, cei de la NASA au anunțat și presupusa dată de expirare a brânzei din care este făcută Luna. 🙂


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Pământeanul spune:

    Am citit despre o păcăleală de pomină făcută de un ziar occidental, care a anunțat că începând de a doua zi, cerneala folosită la tipărire va fi parfumată, că ziarul să nu mai miroase urât. A doua zi era 1 aprilie și toți cei ce cumpărau ziarul îl duceau la nas și îl miroseau. 🙂

  • >