Ai vrea să trăiești aici? Cele mai sigure orașe din lume

Prestigioasa publicație The Economist actualizează periodic un clasament care s-ar putea dovedi foarte util pentru oamenii cu dor de ducă: cele mai sigure orașe din lume.

În total, sunt analizate 60 de metropole de pe tot cuprinsul planetei, cu un obiectiv foarte clar: identificarea celui mai sigur oraș, pe o scară valorică de la 0 a 100.

Este un studiu care trece dincolo de criminalitate și care se bazează pe patru piloni fundamentali:

  • Unul dintre aceștia este sănătatea, dar nu numai în ceea ce privește accesibilitatea serviciilor medicale, ci ținând cont și de calitatea aerului, a apei și de curățenia străzilor și a celorlalte spații publice.
  • Un altul ține cont de calitatea infrastructurii și de modul în care urbanismul se adaptează nevoilor secolului XXI sub formă de zone pietonale, spații verzi și alte facilități din acest registru.

  • Un pilon important analizează criminalitatea din aceste metropole, însă nu numai în termeni „stradali”; studiul a ținut cont și de corupție.
  • În fine, al patrulea pilon este securitatea digitală, un indicator ce măsoară accesul la internet al locuitorilor fiecărui oraș și, mai ales, nivelul de expunere a utilizatorilor la viruși și malware.
10

Melbourne, Australia

Foto: iStock

Punctele forte ale acestui frumos oraș australian sunt securitatea digitală și, mai ales, infrastructura. Deloc surprinzător, este un paradis al iubitorilor sportului și ai spațiilor verzi, de la plaje spectaculoase până la parcuri care par interminabile.

9

Seul, Coreea de Sud

Foto: iStock

Capitala coreeană se remarcă prin accesibilitatea și calitatea serviciilor sale medicale, printre care se evidențiază numărul mare de paturi de spital (11.5 la 1.000 de locuitori).

Câteva date despre paturile din spitalele din România, aici, aici și aici.

8

Copenhaga, Danemarca

Foto: iStock

Capitala daneză ajunge la 87.4 puncte din 100 datorită ratei foarte mici a criminalității. De fapt, este al doilea oraș din listă la acest parametru, fiind depășit doar de Singapore.

7

Washington DC, SUA

Foto: iStock

Chiar dacă asistența medicală de aici este privată, în cea mai mare parte, calitatea serviciilor, curățenia orașului și numeroasele spații verzi ridică Washington pe locul șapte, cu 87.6 puncte.

La toate acestea se adaugă faptul că este un oraș sigur din punct de vedere al criminalității, aspect datorat în mare parte faptului că aici este sediul guvernului american.

6

Toronto, Canada

Foto: iStock

Metropola canadiană nu numai că ocupă această poziție de onoare, ci dobândește și prestigiul de a fi cel mai bine poziționat oraș nord-american datorită celor 87.8 puncte. Formula succesului său se bazează, mai ales, pe securitatea personală și pe cea digitală.

5

Sidney, Austraia

Foto: iStock

Cel de-al doilea oraș australian din această listă se remarcă pentru punctajele mari acumulate la toate capitolele, dar mai ales pentru meritul de a fi un oraș proiectat în comuniune cu natura. Stau mărturie în acest sens spațiile verzi și urbanismul de excepție.

4

Amsterdam, Olanda

Foto: iStock

Orașul olandez reușește, grație celor 88 de puncte acumulate, să devină prima metropolă europeană din top 5, din două motive principale.

Primul este calitatea serviciilor medicale și a facilităților din domeniul sănătății. Al doilea este nivelul securității personale.

3

Osaka, Japonia

Foto: iStock

Prin aspectul său futurist și în același timp haotic, Osaka ni se înfățișează ca un oraș în care totul este bine măsurat și în care se poate trăi foarte bine.

Se situează pe al treilea loc (90.9 puncte) datorită preciziei cu care se desfășoară lucrurile aici și mai ales prin serviciile de sănătate și calitatea actului medical, un domeniu în care este lider incontestabil.

2

Singapore

Foto: iStock

A fi al doilea cel mai bun loc în care poate călători în siguranță este un indiciu că Singapore este mult mai mult decât un paradis fiscal. Acest „oraș-stat” este lider la două capitole: infrastructură și siguranță personală.

Nu este surprinzător că are cea mai mică rată a criminalității din lume.

1

Tokyo, Japonia

Foto: iStock

Judecând după standardele descrise la începutul articolului, am putea considera capitala japoneză orașul perfect, deoarece acumulează 92 de puncte.

Indiferent de criteriile analizate, se situează între primele cinci metropole de pe planetă, dar nivelul deosebit al securității digitale (94.4 puncte) propulsează capitala niponă pe locul întâi al celor mai sigure orașe din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

>