Cele mai scurte râuri din lume: 6 ape ieșite din comun

Când vine vorba de râuri, majoritatea oamenilor își imaginează următorul scenariu: o curgere de apă ce izvorăște din munții îndepărtați și străbate văi și câmpii, până când se varsă într-un alt râu, într-un lac sau într-o mare.

De-a lungul întregului său traseu, râul fertilizează solul, făcând posibilă agricultura. Pe malurile lui se adună animalele, iar oamenii construiesc așezări.

Acest scenariu este valabil pentru multe ape curgătoare, dar există și râuri care sunt atât de scurte, încât le poți străbate întreaga lungime în doar câteva minute. Iată câteva dintre ele, în ordinea descrescătoare a lungimii.

1

Râul D, SUA

Raul D
Foto: Gate to Adventures

Râul D din Lincoln City, Oregon, SUA, pornește din lacul Devils și se varsă în Oceanul Pacific după ce parcurge o distanță de doar 130 de metri.

2

Los Patos, Republica Dominicană

Raul Los Patos
Foto: Pinterest

Los Patos (Râul Rațelor) este situat în provincia Barahona din Republica Dominicană, lângă orașul Paraíso. Are 61 de metri lungime și este un loc popular de pescuit și de scăldat pentru localnici.

3

Râul Roe, SUA

Raul Roe
Foto: Wikimedia

Râul Roe, de lângă orașul Great Falls din statul american Montana, este cel mai scurt râu din SUA. Se varsă în râul Missouri și, la fel ca râul Los Patos, are 61 de metri lungime.

Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost trecut în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai scurt râu din lume.

4

Râul Ombla, Croația

Raul Ombla
Foto: Pinterest

Râul Ombla, situat lângă Dubrovnik, Croația, are doar 30 de metri lungime, dar are multe dintre caracteristicile unui râu în adevăratul sens al cuvântului.

Ombla se varsă în Marea Adriatică și, în ciuda faptului că este scurt, are un bazin hidrografic de 600 de kilometri pătrați și aprovizionează cu apă potabilă locuitorii orașului Dubrovnik.

5

Râul Reprua, Georgia

Raul Reprua
Foto: Pinterest

Râul Reprua, situat la marginea orașului Gagra, în Abhazia, Georgia, are aproximativ 27 de metri lungime și se varsă în Marea Neagră.

Sursa râului Reprua sunt izvoarele din peștera Krubera, a doua cea mai adâncă peșteră cunoscută de pe Pământ.

6

Râul Tamborasi, Indonezia

Raul Tamborasi
Foto: Google Maps

Râul Tamborasi, din sud-estul regiunii indoneziene Sulawesi, are doar 20 de metri lungime și este, cel mai probabil, cel mai scurt râu din lume.

Izvorăște dintr-un deal stâncos, traversează plaja îngustă și se varsă în Golful Boni. Râul cu apă turcoaz este o atracție pentru turiști, în special datorită dimensiunii sale.


La cealaltă extremă, descoperă Apa fără nume: Râul enorm care curge pe sub Marea Neagră.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu