5 dintre cele mai scumpe alimente produse în jurul lumii

Când vorbim despre mâncare scumpă, unele dintre cele mai comune imagini sunt cele cu preparate glazurate cu aur de 24 de karate. Într-adevăr, aurul este scump și consumul de mâncăruri acoperite cu particule de aur este un mare moft, dar știai că există ingrediente care sunt la fel de scumpe ca aurul?

Pare neverosimil ca un cartof, o ciupercă sau o găină să te coste o mică avere, dar așa stau lucrurile. În acest articol îți prezentăm o listă cu cinci dintre cele mai scumpe alimente din lume.

1

Șofranul

Foto: Pixabay

Șofranul este una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, costând în jur de 2.700 de euro pentru un kilogram. Motivul prețului ridicat rezidă în costul cultivării, deoarece poate fi recoltat numai manual și este nevoie de 50.000 – 70.000 de flori pentru a produce o jumătate de kilogram de șofran.

Șofranul este stigma florii Crocus sativus. Fiecare floare are trei fâșii, care cântăresc în jur de 30 de miligrame. Mirodenia este originară din Asia Centrală, din regiunea Iranului, însă acum este cultivată în multe țări din lume, cum ar fi Spania, Maroc, India sau Noua Zeelandă.

Însă Iranul rămâne cel mai mare producător de șofran, contribuind cu circa 90% din producția globală. Planta de șofran prosperă în climat mediteranean și se plantează în luna iunie.

Foto: Flickr

Plantele au nevoie de expunere maximă la razele soarelui, motiv pentru care sunt plantate pe dealuri. Recoltarea se face de obicei toamna și durează circa trei săptămâni.

Șofranul este larg cunoscut pentru proprietățile sale culinare. De asemenea, este folosit în medicină. Potrivit unei analize (ce-i drept, controversate), suplimentele cu șofran i-au ajutat pe cei care sufereau de depresie. În plus, mirodenia este folosită și pentru fabricarea parfumurilor și la vopsit.

2

Caviarul Almas

Caviarul Almas este cel mai scump caviar din lume, recoltat de la sturionul Huso huso. Acest caviar poate costa în jur de 9.000 de euro pe kilogram.

Caviarul Almas este una dintre cele mai scumpe mâncăruri de lux. Este cunoscut pentru aroma sa bogată de nucă, textura spongioasă și gustul cremos.

Foto: Flickr

În comparație cu alte tipuri de caviar, este mai puțin sărat și mai puțin uleios. Provine de la sturionul albinos, care este foarte rar. Sturionii sunt printre cei mai vechi pești de pe planeta noastră.

Se presupune că acest pește are o vechime de peste 250 de milioane de ani. Sturionii poate fi găsiți în Marea Caspică (în efective importante) și în alte ape (în numere mai mici). Caviarul este recoltat de la peștele adult, care cântărește aproape 900 de kilograme.

Un sturion are nevoie de circa 20 de ani pentru a atinge maturitatea. Caviarul Almas este produs din icrele sturionilor care au vârsta de 60-100 de ani.

Sturionul albinos poate fi găsit cel mai adesea în regiunile de sud ale Mării Caspice. Pescuitul în exces a fost principala cauză a scăderii populației de sturion, fenomen care a dus la creșterea exponențială a prețurilor.

3

Ciuperca Yarsagumba

Foto: Flickr

Ciuperca Yarsagumba, care poate fi găsită numai în Himalaya, poate ajunge la prețul de 16.000 de euro kilogramul. Este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale.

Yarsagumba sau „ciuperca omidă” este un tip de ciupercă entomopatogenă care crește în insecte și se hrănește cu ele. Poate fi găsită numai la altitudini mari (3.500 de metri și mai mult), în Munții Himalaya.

Ciuperca germinează în larvele de molii care trăiesc sub pământ și poate atinge lungimea de șase centimetri. Perioada de recoltare durează două luni, începând la mijlocul lui mai și luând sfârșit la mijlocul lui iulie.

Yarsagumba este cunoscută de mult timp pentru proprietățile sale de vindecare excepționale. Se știe că vindecă bolile respiratorii, inclusiv astmul. În plus, această specie de ciupercă crește imunitatea și îmbunătățește funcționarea ficatului.

4

Găinile Ayami

Foto: Pinterest

Ayami este o rasă de găini complet negre (inclusiv organele interne și oasele sunt negre). Un pui Ayami te poate costa chiar și 1.000 de euro.

Cunoscut și ca Ayam cemani, ceea ce se traduce prin „pui cemani”, poate fi găsit în principal în Indonezia. Își are originea în satul Cemani, aflat în centrul Javei.

În Indonezia, puiul este folosit în scopuri sacrificiale, sângele său fiind considerat sacru. Motivul culorii negre este o boală genetică numită melanoză, din cauza căreia melanina se acumulează în piele și în alte țesuturi ale puiului.

În medie, un cocoș are greutatea de 2-2.5 kilograme, iar o găină 1.5-2 kilograme. În comparație cu alte rase, care depun 200-250 de ouă pe an, găina din această rasă depune numai 60-90 de ouă.

Foto: Flickr

Rasa este celebră pentru rădăcinile sale indoneziene, însă acest pui este crescut și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa și în SUA. Această rasă se găsește și în centrul Indiei și este cunoscută pentru că are un conținut ridicat de proteine și puțină grăsime și colesterol.

5

Cartofii La Bonnette

Dacă credeai că am uitat de acest aliment deosebit de popular, te înșeli. Cartofii La Bonnotte sunt cultivați în Noirmoutier, o insulă din Franța. Calitatea excepțională a acestor cartofi te poate costa chiar și 770 de euro pe kilogram (însă acest preț este o excepție; cartofii sunt de obicei mai ieftini).

Cartofii La Bonnotte au un nume pretențios și un preț de coșmar. Sunt recoltați în Noirmoutier-en-l’Ile, Franța și sunt cunoscuți pentru gustul lor sărat, de pământ. Solul este fertilizat cu alge, ceea ce contribuie la gustul exotic al cartofilor.

Foto: Flickr

Un alt motiv pentru care costă atât de mult îl constituie natura lor delicată. Trebuie recoltați manual înainte de a ajunge la maturitate. Se estimează că din 10.000 de cartofi cultivați pe insulă, doar 100 sunt La Bonnotte.

Sunt vânduți mai ales restaurantelor de lux din Franța și din Belgia.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „5 dintre cele mai scumpe alimente produse în jurul lumii”

  1. Toți cei care dau sute sau chiar mii de dolari ca să mănânce icre negre sau cocosi negri, care au devenit putred de bogati mai mult că sigur prin furt și corupție, ar merita o sută de pumni in cap de la oamenii muribunzi care nu au ce manca și pentru care, o coaja de cartof ar fi o delicatesa.
    Omul. Cel mai periculos animal.

    Răspunde

Lasă un comentariu