Ucigașii cu sânge rece: 5 dintre cele mai periculoase șopârle

Care crezi că sunt cele mai periculoase șopârle din lume? Mulți oameni privesc șopârlele ca pe niște creaturi bizare, care le inspiră frică din cauza fețelor lipsite de expresie.

E drept, ghearele lungi și dinții – mulți și ascuțiți – alimentează și ele frica, însă cele mai multe șopârle sunt inofensive pentru oameni.

Există, totuși, câteva specii care pot să ne ucidă, să ne schilodească, să ne îmbolnăvească sau măcar să ne provoace puțină durere. Unele sunt veninoase, iar altele doar agresive.

În continuare, îți prezentăm o listă cu cele mai periculoase șopârle din lume.

1

Monstrul Gila

Cele mai periculoase soparle - Monstrul Gila
Monstrul Gila se hrănește cu păsări și mamifere mici, broaște, reptile mai mici și mortăciuni. Foto: Lonely Planet

Iată primul exemplar de pe lista cu cele mai periculoase șopârle din lume. Monstrul Gila (Heloderma suspectum) a fost botezat după bazinul fluviului Gila.

Reptila poate fi întâlnită în unele zone din statele americane Arizona, California, Nevada, Utah, New Mexico și în statele mexicane Sonora și Sinaloa.

Poate atinge lungimea de aproximativ 50 de centimetri. Are un corp îndesat, cu dungi negre sau roz și solzi ca niște mărgele. În sezonul cald, monstrul Gila se hrănește noaptea cu mamifere mici, păsări și ouă.

Grăsimea pe care o strânge peste vară în coadă și pe abdomen este consumată în timpul sezonului rece. Capul mare și fălcile puternice ale monstrului Gila îi conferă o mușcătură puternică. Când mușcă, animalul inoculează venin în victimă.

Dinții reptilei au două șanțuri care direcționează veninul, o neurotoxină izvorâtă din glandele situate pe mandibulă. Totuși, animalul mușcă și ucide foarte rar oameni. Ultimul deces documentat provocat de acest animal a avut loc în 1939.

2

Șopârla mexicană cu mărgele

Soparla mexicana cu margele
Șopârla mexicană cu mărgele are o limbă roz, despicată, pe care o folosește pentru a mirosi, cu ajutorul unui organ vomeronazal. Foto: The Science Project

O rudă apropiată a monstrului Gila, șopârla mexicană cu mărgele (Heloderma horridum) este puțin mai mare (are aproximativ 80 de centimetri) și mai închisă la culoare.

Așa cum sugerează și denumirea, specia trăiește în Mexic, în unele zone de pe coasta Pacificului.

Această creatură se numără printre cele mai periculoase șopârle din lume. Șopârla mexicană cu mărgele are obiceiuri asemănătoare cu cele ale monstrului Gila.

Se bazează pe grăsimea înmagazinată pentru a supraviețui peste iarnă și mușcă prada cu maxilarele puternice, inoculându-i în rană o neurotoxină. Mușcătura sa este dureroasă, însă, din fericire, până acum nu există victime umane confirmate.

3

Iguanele (subfamilia Iguaninae)

Iguana
Când se pregătesc să atace, iguanele își coboară salba. Foto: Maxim

Și iguanele se numără printre cele mai periculoase șopârle din lume. Cea mai cunoscută specie de iguană este iguana comună sau verde (Iguana iguana), care poate fi întâlnită din Mexic până în Brazilia.

Masculii acestei specii ating lungimea maximă de peste doi metri și greutatea de 6 kilograme. Șopârla poate fi văzută adeseori stând la soare pe crengile copacilor care atârnă deasupra apei.

Dacă este deranjată, iguana plonjează imediat în apă. Iguana comună este verde și are dungi negre, care formează niște inele pe coadă. Femelele au culoarea verde-cenușiu și cam jumătate din greutatea masculilor.

Alte specii de iguană sunt Cyclura și Dipsosaurus, care trăiesc în sud-vestul SUA și în Mexic. Două specii locuiesc pe insulele Galapagos: iguana marină (Amblyrynchus) și o specie terestră (Conolophus).

Ultimul gen include iguana roz (C. rosada), care locuiește pe pantele vulcanului Wolf de pe Insula Isabela (Albemarle).

Iguana marina
Iguana marină. Foto: pictorem.com

Iguanele au glande veninoase atrofiate, care produc un venin slab și inofensiv. Însă au zeci de dinți ascuțiți. Deși mușcă relativ rar, când o fac pot aduce vătămări serioase feței, degetelor, încheieturilor mâinilor și gleznelor.

Cum îți dai seama că o iguană este pe cale să muște? Se ridică pe toate cele patru picioare, inhalează mult aer pentru a-și face trupul să pară mai mare și își coboară salba (bucata de piele de sub bărbie). Se știe, însă, că unele iguane mușcă fără niciun semn de avertizare.

4

Dragonul de Komodo

Cele mai periculoase soparle - Dragonul de Komodo
Dragonul de Komodo este una dintre cele mai înspăimântătoare reptile. Foto: Andrei Gudkov/mediadrumworld.com

Dragonul de Komodo este cea mai mare șopârlă din lume. Trăiește pe insula indoneziană Komodo și pe alte câteva insule din apropiere.

Poate atinge lungimea de 3 metri și greutatea de 135 de kilograme, fiind uriașul absolut al lumii sale. Își sapă adăpostul în pământ, la adâncimea de nouă metri, unde își depune ouăle.

Puii eclozează în aprilie sau mai, având lungimea de aproximativ 45 de centimetri. Dragonii de Komodo adulți sunt cunoscuți pentru faptul că obișnuiesc să mănânce exemplarele mai mici și mai slabe.

Aceste reptile pot alerga suficient de repede pentru a ataca și ucide oameni. Nu este de mirare, așadar, că se numără printre cele mai periculoase șopârle din lume.

Dragonul de Komodo fugind
Foto: Visual Stories

Dieta lor principală constă în mortăciuni, dar unele exemplare obișnuiesc să se ascundă pe marginea potecilor, pentru a prinde în ambuscadă porci, capre sau vite.

Atunci când își mușcă prada, dragonul de Komodo inoculează o serie de toxine care împiedică sângele să se coaguleze. Astfel, prada moare rapid, din cauza pierderii masive de sânge.

5

Crocodilul de copac - Varanus salvadorii

Cele mai periculoase soparle - Varanus salvadorii
Varanus salvadorii are un apetit impresionant. Foto: J. R. Vela via Flickr

Iată și ultimul exemplar de pe lista cu cele mai periculoase șopârle din lume. Varanus salvadorii sau crocodilii de copac pot fi întâlniți pe insula Noua Guinee.

Cei mai mulți preferă zonele joase de lângă coastă, însă unii au fost observați trăind în zone muntoase de până la 650 de metri altitudine.

Aceste reptile sunt, cel mai adesea, colorate în negru, cu pete verzi, galbene sau albe. Pot atinge greutatea de 90 de kilograme.

Dragonul de Komodo este mai greu, însă Varanus salvadorii este mai lung, măsurând 5 metri de la bot la capătul cozii.

Uneori, crocodilii de copac sunt vânați pentru carne și piele. Se știe că sunt foarte agresivi, iar vânarea lor este o acțiune riscantă. De aceea, cel mai adesea, Varanus salvadorii sunt capturați cu ajutorul capcanelor.


Te fascinează lumea reptilelor? Descoperă o serie de imagini rare, realizate de un fotograf norocos – Surprins la ora mesei: Un piton devorează un crocodil de apă dulce. Apoi, citește despre șarpele cu trei ochi, descoperit într-un oraș din Australia.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>