5 dintre cele mai periculoase păsări din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai periculoase păsări din lume? În 1963, Alfred Hitchcock a realizat „Păsările”, un thriller devenit clasic.

Filmul descria ce s-ar putea întâmpla dacă stolurile de păsări, animale pe care le putem vedea mereu în viața de zi cu zi, ar ataca un mic oraș de coastă din California.

Filmul a fost inspirat de un eveniment real, și anume de atacul venit din partea unor cufundari negri în Capitola, California, în 1961. Atacul a fost pus pe seama otrăvirii cu diatom a peștilor care fuseseră mâncați de păsări.

Cufundarii s-au izbit de acoperișuri, iar cadavrele lor puteau fi văzute pe străzi în întregul oraș. Filme ca „Păsările”, care explorează posibilitatea ca natura să devină brusc răzbunătoare, ajung din când în când în cinematografe, însă ideea că păsările ar putea răni sau chiar ucide oameni nu este o ficțiune.

Comportamentul teritorial și apărarea puilor de prădători sunt chestiuni serioase, și până și cele mai mici păsări vor ataca atunci când sunt amenințate.

De aceea, în lista de mai jos îți prezentăm câteva dintre cele mai periculoase păsări din lume.

1

Cele mai periculoase păsări: Cazuarul (Casuarius)

Cele mai periculoase păsări
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai periculoase păsări din lume. Cazuarii sunt singurii membri ai familiei Casuariidae și aparțin ordinului Casuariiformes, care include și pasărea emu.

Trei dintre specii (unii experți spun că șase), fiecare compusă din mai multe rase, trăiesc în habitate care cuprind porțiuni din Australia și Noua Guinee.

Se știe că aceste păsări au ucis oameni lovindu-i cu picioarele, deoarece unul dintre cele trei degete de la fiecare picior este prevăzut cu o unghie asemănătoare cu un pumnal.

Unul dintre degetele cazuarului este prevăzut cu o unghie foarte lungă și ascuțită, ca un pumnal. Foto: Pinterest

Pasărea se mișcă rapid pe potecile înguste poate atinge viteza de 50 de kilometri pe oră. Cazuarii sunt curioși și atacă din când în când, însă atacurile îndreptate împotriva oamenilor sunt relativ rare. Când atacă, o fac pentru a se apăra sau pentru mâncare.

Unul dintre cele mai recente incidente a avut loc în 2012, când un turist din Queensland, Australia, a fost lovit de un cazuar și a căzut de pe bordură în apă, însă nu s-a ales cu vreo rană.

Însă cel mai celebru atac (și singurul care a fost documentat ca având drept rezultat moartea) a avut loc în 1926: un băiat dintr-un grup de adolescenți care vânau cazuari a fost ucis după ce un cazuar a sărit pe el în timp ce se afla la pământ.

Pasărea i-a secționat vena jugulară cu unghia sa lungă.

2

Struțul (Strutio camelus)

Se știe că aceste animale se numără printre cele mai periculoase păsări din lume. Struții sunt păsări care nu pot zbura și care pot fi întâlnite în sălbăticie numai în Africa.

Fiind cele mai mari păsări din lume, masculii pot atinge înălțimea de 2.75 metri (aproape jumătate din înălțime fiind reprezentată de gât) și o greutate de peste 150 de kilograme.

Struții pot fi văzuți singuri, în perechi, în stoluri mici sau în grupuri mari, în funcție de sezon. Struțul se bazează pe picioarele sale lungi (care au două degete, dintre care degetul principal s-a dezvoltat ca un fel de copită) ca să scape de dușmani, în principal oameni și carnivore mari.

Un struț speriat poate să atingă viteza de circa 90 de kilometri pe oră. Dacă este încolțit, poate să lovească cu picioarele cu mare forță, ucigând lei și alți prădători mari.

Cazurile în care sunt uciși oameni sunt rare, iar cele mai multe atacuri au loc deoarece oamenii provoacă păsările.

3

Pasărea emu (Dromaius sau Dromiceius novaehollandiae)

Cele mai periculoase păsări
Foto: Getty Images

Pasărea emu comună, singura supraviețuitoare din mai multe tipuri exterminate de coloniști, are un corp îndesat și picioare lungi, la fel ca ruda sa, cazuarul. Emu poate alerga cu aproape 50 de kilometri pe oră.

Dacă este încolțită, pasărea lovește cu picioarele sale prevăzute cu câte trei degete. La fel ca în cazul struților și cazuarilor, ghearele picioarelor păsării sunt capabile să eviscereze animalele.

Cu toate acestea, cazurile în care au fost uciși oameni sunt foarte rare, însă rănirile provocate de emu în Australia, în parcurile cu animale sălbatice, în fermele cu emu și în grădinile zoologice sunt destul de frecvente.

Într-un an (2009) au existat 100 de astfel de cazuri.

4

Zăganul sau vulturul bărbos (Gypaetus barbatus)

Foto: Pinterest

Vulturii bărboși (dispăruți din România de aproape un secol, când ultimele exemplare au fost împușcate) sunt păsări din familia Acipitridae.

Aceste păsări ating deseori lungimi de peste un metru, iar anvergura aripilor ajunge la aproape trei metri.

Locuiesc în regiunile muntoase din Asia Centrală, estul Africii și Spania și se hrănesc cu stârvuri, mai ales cu oase, pe care le lasă să cadă de la zeci de metri înălțime pe stâncile de la sol.

Astfel, oasele se sfărâmă și păsările pot consuma măduva. Cazurile în care atacă oamenii sunt rare.

Însă despre tragedianul grec Eschil se spune că a murit în Gela (pe coasta de sud a Siciliei), când un vultur bărbos a aruncat o țestoasă în capul artistului, pe care îl confundase cu o piatră.

Deși Eschil a murit într-adevăr în Gela, experții cred că povestea morții sale bizare a fost inventată de un scriitor de comedii, cândva mai târziu.

5

Bufnița cu coarne (Bubo virginianus)

cele mai periculoase pasari bufnita_red_comp
Foto: Pinterest

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu cele mai periculoase păsări din lume. Se știe că bufnițele de toate felurile atacă oamenii atunci când își apără puii, partenerii sau teritoriile.

Persoanele care aleargă și drumeții montani sunt ținte frecvente. Adeseori, victimele scapă fără răni, iar atacurile care să cauzeze moartea sunt extrem de rare.

Bufnițele cu coarne (Bubo virginianus) și bufnițele nordice pătate (Strix varia), în special, s-au făcut vinovate de atacuri care au atras atenția publicului.

În 2012, mai mulți oameni dintr-un parc din Seattle, SUA, au relatat că au fost atacați de o bufniță cu coarne care zburase printre copaci.

Bufnițele cu coarne sunt prădători puternici, care ating adeseori lungimi de peste 60 de centimetri, iar anvergura aripilor lor ajunge frecvent la doi metri.

Aceste bufnițe se hrănesc de obicei cu rozătoare mici și păsări, însă sunt cunoscute cazuri în care au atacat și pradă mai mare.

Forța de strângere a ghearelor lor poate ajunge la 500 psi (similară cu mușcătura unui câine de pază de talie mare, fiind o forță destul de mare pentru a desfigura, a orbi sau a ucide).

Bufnițele cu coarne, la fel ca majoritatea speciilor de bufnițe, au tendința de a ataca fața și capul în timpul luptelor cu animale mai mari.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu