7 dintre cele mai periculoase festivaluri din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai periculoase festivaluri din lume? Dacă ești în căutare de senzații tari, iată șapte distracții organizate în jurul lumii care îți vor oferi o doză de adrenalină. Poate chiar ultima.

1

Peru: Festivalul pumnilor de Crăciun

cele mai periculoase festivaluri
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai periculoase festivaluri din lume. Poate că asociezi Crăciunul cu Moș Crăciun, cu pacea și cu înțelegerea între oameni, însă, în unele zone din Peru, Crăciunul este sărbătorit cu pumni în figură.

La festivalul Takanakuy, care are loc pe 25 decembrie, oamenii își rezolvă neînțelegerile provocându-se unul pe altul la lupte cu pumnii. Bătăile au loc în ringuri improvizate și sunt urmărite de spectatori.

Luptătorii și spectatorii participă la festival îmbrăcați în costume bazate pe folclorul local. Pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, arbitrii au bice.

 

Takanakuy are rădăcini în tradițiile precreștine din provincia Chumbivilcas din Peru, însă în anii recenți festivalul s-a răspândit și în alte zone, spre consternarea ofițerilor de poliție.

2

Grecia: Rouketopolemos (Războiul rachetelor)

cele mai periculoase festivaluri
Foto: Pinterest

În fiecare an, de Paște, satul grecesc Vrontados este scena unui obicei neobișnuit și periculos. Două biserici rivale, Agios Markos și Panagia Erithiani pun în scenă un război fals.

Fiecare biserică lansează spre turla celeilalte biserici până la 60.000 de rachete. Acest lucru se întâmplă în timp ce în ambele biserici au loc slujbe.

Spectacolul de lumini de pe cerul nopții este uimitor, însă este inevitabil ca unele rachete să se abată de la țintă și să cauzeze răniri, pagube și uneori chiar decese.

Nu se știe cu siguranță cum a început această tradiție. O legendă spune că din sat se trăgea cu tunul spre mare pentru a ține la distanță pirații, însă tunurile au fost confiscate pentru a preveni revoltele, în timpul ocupației otomane.

După Războiul de Independență (1823-1831), prin lansarea de artificii, locuitorii au sărbătorit faptul că aveau din nou acces la muniții.

3

Spania: Festivalul de sărit peste bebeluși

cele mai periculoase festivaluri
Foto: Pinterest

Acesta se numără printre cele mai periculoase festivaluri cu substrat religios. Satul spaniol Castrillo de Murcia are niște idei interesante despre îngrijirea copiilor.

Începând cu secolul XVII, satul adăpostește o ceremonie anuală – numită El Colacho – în cadrul căreia copiii sunt întinși pe niște saltele în stradă.

 

Apoi, actori îmbrăcați în diavoli sar peste ei. Se spune că ritualul îndepărtează păcatul originar al copiilor.

Din mai multe motive, Biserica Catolică dezaprobă ritualul și le cere oamenilor să se limiteze la botezul cu apă. Până în prezent, nu s-au întâmplat tragedii la acest festival.

4

Anglia: Rostogolitul brânzei

cele mai periculoase festivaluri
Foto: Pinterest

Iată și al patrulea exemplu de pe lista noastră cu cele mai periculoase festivaluri din lume. De mai mult de un secol, în Gloucestershire, Anglia, se ține un festival care durează două zile și care are în centru o competiție deopotrivă ridicolă și ciudată.

O roată de 4 kilograme de brânză de Gloucester este rostogolită pe un deal de 180 de metri. Un grup de alergători încearcă să prindă bucata de brânză.

Problema este că dealul este prea abrupt pentru ca o persoană să poată sta în picioare, așa că cei mai mulți alergători cad după câțiva pași și apoi se rostogolesc până jos.

Teoretic, brânza este oferită alergătorului care o prinde. Însă, cum brânza ajunge jos mult mai repede decât alergătorii, premiul este de obicei înmânat primei persoane care ajunge la baza dealului.

Vânătăile sunt garantate și există și riscul unor răniri mai grave. Autoritățile locale au încercat să descurajeze organizatorii festivalului (și inclusiv pe fabricanții brânzei), reamintindu-le că ar putea fi trași la răspundere pentru orice răniri care pot să se ivească.

5

Italia: Bătaia cu fructe

cele mai periculoase festivaluri
Foto: Pinterest

Dacă portocalele ți se par inofensive, este pentru că nimeni nu ți-a aruncat una în cap. În fiecare an, în februarie, orașul italian Ivrea pune în scenă un regal de bătaie cu fructe care comemorează o revoltă medievală legendară, în urma căreia orașul a detronat un tiran.

O căruță trasă de cai, plină cu portocale și oameni care reprezintă argații tiranului, este adusă în piață, unde este atacată de grupuri de localnici care aruncă cu portocale.

Oamenii din căruță poartă echipament de protecție asemănător cu cel purtat de jucătorii de hochei.

Localnicii au uniforme speciale, care îi împart în nouă echipe tradiționale, însă nu poartă echipamente care să îi ferească de impactul portocalelor.

Apar adeseori tăieturi și vânătăi, iar sucul de portocale provoacă usturimi atunci când ajunge pe o rană. Bătălia pare haotică, însă există o limită importantă: aruncarea portocalelor spre cai este strict interzisă.

6

Spania: Alergatul în fața taurilor

Fiecare face ce vrea în vacanță. Unora le place să meargă în muzee și restaurante, în timp ce altora le place să fie alergați pe străzi de bovine furioase.

Dacă faci parte din a doua categorie, du-te la Fiesta de San Fermin, ținută în luna iulie în Pamplona. În dimineața fiecărei zi de festival, aproximativ 2.000 de curajoși se aliniază la startul unei curse de aproape un kilometru pe străzile din centrul orașului.

Distracția începe la ora 8 dimineața, când alergătorii sprintează urmați de șase tauri. Rănirile apar mai rar decât ai crede, însă au existat cazuri în care oamenii au fost călcați, împunși și chiar uciși de tauri.

Mai mult de jumătate dintre participanți sunt turiști. Probabil că asta se datorează și scriitorului american Ernest Hemingway, care a popularizat festivalul după ce a luat parte la el, în anii ’20.

7

Japonia: Călăritul buștenilor

Foto: Pinterest

Iată un festival care merită cu prisosință să se numere printre cele mai periculoase festivaluri din lume. O dată la șase ani are loc festivalul Onbashira, lângă lacul Suwa din prefectura Nagano.

Scopul festivalului este înlocuirea celor 16 butuci care se află la colțurile celor patru clădiri care alcătuiesc Marele Altar din Suwa.

Festivitățile încep în munți, în aprilie, când 16 brazi aleși cu grijă sunt tăiați cu ajutorul uneltelor tradiționale. Apoi, butucii sunt cărați la templu fără să se folosească echipamente mecanizate.

Butucii au de obicei lungimea de 20 de metri și cântăresc până la 12 tone, așa că oamenii trebuie să lucreze în echipe mari ca să îi transporte pe munte și peste râuri.

Întreaga călătorie, de aproximativ 10 kilometri, este foarte periculoasă. Ca să-și dovedească curajul, bărbații încalecă trunchiurile când acestea alunecă pe pantele muntelui.

Acest obicei poate avea drept rezultat răni foarte grave și chiar și moartea.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>