13 cele mai periculoase animale de pe Pământ

Dacă te-ar întreba cineva care sunt cele mai periculoase animale de pe planetă, gândul te-ar duce, probabil, la șerpii veninoși sau la feline feroce, precum leii.

Desigur, ai avea dreptate, pentru că aceste creaturi reprezintă, într-adevăr, o amenințare la adresa oamenilor.

Dar, când vine vorba de numărul victimelor, aceste animale sunt întrecute de alte creaturi, la care te-ai aștepta mai puțin. În acest articol, îți prezentăm câteva dintre animalele responsabile de cele mai multe decese în rândul oamenilor.

Cifrele sunt aproximative, deoarece numărul victimelor este foarte greu de stabilit cu exactitate.

13. Lupii: 10 victime pe an

Cele mai periculoase animale - Lupi
Foto: wttw.com

În general, lupii trăiesc în păduri și evită contactul cu oamenii. De aceea, cazurile de oameni atacați de lupi sunt extrem de rare, în Europa și America de Nord.

Însă, la nivel global, în fiecare an se înregistrează aproximativ zece decese cauzate de atacuri ale lupilor.

12. Leii: peste 20 de victime pe an

Lei
Foto: mirror.co.uk

Numărul deceselor cauzate de lei variază de la un an la altul. Potrivit unui studiu din 2005, începând cu anul 1990, leii au ucis 563 de oameni numai în Tanzania, rezultând o medie de aproximativ 22 de oameni pe an.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Evident, există și decese survenite în afara Tanzaniei, însă numărul total al acestora este greu de determinat cu exactitate.

11. Cele mai periculoase animale – Elefanții: 500 de victime pe an

Cele mai periculoase animale - Elefanti
Foto: kalahari.com

Potrivit National Geographic, 500 de oameni sunt uciși în fiecare an de elefanți. Totuși, în „războiul” dintre oameni și elefanți, oamenii fac mult mai multe victime. Între 2010 și 2012, braconierii au ucis peste 100.000 de elefanți africani.

10. Hipopotamii: 500 de victime pe an

Hipopotami
Foto: kidssearch.com

Deși pare greu de crezut, hipopotamii se numără printre cele mai periculoase animale din lume. Se știe că hipopotamii sunt agresivi cu oamenii și că răstoarnă bărcile, făcând sute de victime.

9. Teniile: 700 de victime pe an

Tenie
Foto: wikimedia.org

Iată o creatură pe care nu te-ai aștepta să o vezi pe lista cu cele mai periculoase animale. Tenia cauzează o infecție numită cisteciroză, care ucide anual aproximativ 700 de persoane.

8. Crocodilii: 1.000 de victime pe an

Crocodil
Foto: pri.org

Numărul exact al deceselor cauzate de crocodili este greu de stabilit. Totuși, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, crocodilii sunt printre cele mai periculoase animale din Africa.

7. Limbricii: 4.500 de victime pe an

Limbrici
Foto: medicalnewstoday.com

Limbricii cauzează o infecție numită ascaridioză, care ucide aproximativ 4.500 de oameni anual. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infecția se produce în intestinul subțire și afectează în special copiii.

6. Cele mai periculoase animale – Musca țețe: 10.000 de victime pe an

Cele mai periculoase animale - Musca tete
Foto: rfi.fr

Musca țețe transmite boala somnului. Este vorba de o infecție care, la debut, cauzează dureri de cap, febră, dureri ale încheieturilor și prurit.

Dacă este lăsată să evolueze, boala poate cauza probleme neurologice serioase. În fiecare an sunt raportate aproximativ 10.000 de îmbolnăviri, dar numărul deceselor este în scădere.

5. Gândacul-asasin: 12.000 de victime pe an

Gandacul asasin
Foto: patch.com

Gândacul-asasin (Tripanosoma cruzi) este responsabil de răspândirea bolii Chagas, care ucide aproximativ 12.000 de oameni anual.

Gândacul-asasin este cunoscut și sub denumirea de „gândacul care sărută”, deoarece mușcă oamenii de față.

4. Melcii de apă dulce: între 20.000 și 200.000 de victime pe an

Melc de apa dulce
Foto: theaquarium.club

Cine s-ar fi gândit că melcii de apă dulce se numără printre cele mai periculoase animale din lume? Acești melci sunt purtătorii unor paraziți care, odată intrați în organismul uman, declanșează o boală numită schistosomiază.

Această afecțiune provoacă dureri abdominale intense și eliberarea de sânge în scaun sau urină. Milioane de oameni contractează infecția, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că schistosomiaza ucide între 20.000 și 200.000 de oameni anual.

3. Câinii: 35.000 de victime pe an

Cele mai periculoase animale - Caini
Foto: dcourier.com

Câinii – mai ales cei infectați cu rabie – se numără printre cele mai periculoase animale. Deși virusul rabic poate fi distrus prin vaccinare, rabia ucide 35.000 de persoane anual.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 99% dintre aceste cazuri sunt cauzate de mușcături ale câinilor.

2. Șerpii: 100.000 de decese pe an

Sarpe
Foto: gq-magazine.co.uk

Mușcăturile de șarpe ucid peste 100.000 de oameni pe an, potrivit unei estimări din 2015.

1. Țânțarii: 750.000 de decese pe an

Tantar
Foto: webmd.com

Iată și creatura care ocupă locul întâi între cele mai periculoase animale de pe Pământ: țânțarii, insectele enervante se hrănesc cu sânge și transmit virusuri de la o persoană la alta.

Între bolile pe care le răspândesc aceste insecte periculoase se numără malaria și febra dengue. Doar în 2017, malaria a ucis 435.000 de persoane, aproape 80% dintre decese fiind înregistrate în Africa și India.

Febra dengue, o altă boală transmisă de țânțari, a fost cauza principală a mortalității infantile în America de Sud și în țările asiatice.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 7 animale drăguțe, dar periculoase, pe care e bine să le eviți. Apoi, află care sunt 5 dintre cele mai periculoase păsări din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu