5 cele mai periculoase aeroporturi din lume

Există în lume câteva aeroporturi unde aterizarea și decolarea sunt aventuri pline de primejdii mortale. Piste construite pe gheață sau care se opresc brusc în fața unui munte, avioane care trec riscant de aproape de locuri populate – așa arată câteva dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume.

În timpul decolării sau la aterizare, oamenii se agață de scaune, temându-se – pe bună dreptate – pentru viața lor. Iată care sunt cinci dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume.

1

Aeroportul Tenzing-Hillary, Nepal

Aeroportul Tenzing-Hillary, situat în estul Nepalului, este unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume. Pe acest aerodrom aterizează majoritatea celor care doresc să escaladeze Vârful Everest.

Autoritățile din Nepal au botezat aeroportul după primii doi oameni care au reușit să escaladeze Everestul: Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay. De altfel, cei doi alpiniști au contribuit la construirea acestui aeroport, în 1964.

De ce este el atât de periculos? În primul rând, se află la altitudinea de 2.845 de metri și este minuscul. Are o singură pistă atât pentru decolare, cât și pentru aterizare. Pista, care are doar 160 de metri, face ca aterizările să aibă loc mereu la limită.

Mai mult, la capătul sudic al pistei se află o prăpastie, în timp ce capătul nordic se termină într-un perete stâncos. De aceea, orice aterizare sau decolare de pe aeroport este periculoasă.

Gradul mare de risc îi descurajează pe mulți piloți și pasageri, care preferă să evite acest aeroport. De altfel, Autoritatea pentru Aviație Civilă din Nepal le permite doar piloților experimentați să aterizeze aici.

Cerințele sunt ca piloții să fi efectuat cel puțin 100 de misiuni de decolare și aterizare pe piste scurte, timp de cel puțin un an, în Nepal. Poliția nepaleză monitorizează constant Aeroportul Tenzing-Hillary.

2

Cele mai periculoase aeroporturi: Aeroportul Toncontin, Honduras

Cele mai periculoase aeroporturi - Toncontin
Foto: Pinterest

Aeroportul Toncontin, din Honduras, este o provocare pentru orice pilot. La fel ca în cazul Aeroportului Tenzing-Hillary, Toncontin are o pistă scurtă, care îi pune la încercare până și pe cei mai experimentați aviatori.

Mai mult, la capătul pistei, avionul trebuie să facă o întoarcere de 45 de grade, pentru a nu se ciocni de munții dimprejur. Și, dacă relieful nu era îndeajuns de periculos, acest aeroport civil și militar din America Centrală a fost martorul multor conflicte.

În 1969, Honduras și El Salvador au trecut printr-un conflict armat stupid, denumit Războiul Fotbalului. După ce El Salvador a ratat calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970, armata din această țară a declanșat un atac-fulger împotriva Hondurasului.

În timpul conflictului, Forțele Aeriene din El Salvador au bombardat Aeroportul Internațional Toncontin în repetate rânduri. În cele din urmă, cele două țări au semnat un armistițiu.

3

Aeroportul Internațional Gibraltar, Marea Britanie

Acest aeroport britanic este al cincilea dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume. Aparține Ministerului Apărării din Marea Britanie și este frecventat de numeroase avioane de pasageri în fiecare zi.

Ce este unic la Aeroportul din Gibraltar este că pista lui se intersectează cu… un bulevard. Este vorba de Bulevardul Winston Churchill, care duce la cel mai mare complex sportiv din zonă: Stadionul Victoria.

Atunci când un avion aterizează, traficul pe bulevard este oprit, iar mașinile și pietonii așteaptă până când pista este degajată.

4

Aeroportul Svalbard, Norvegia

Cele mai periculoase aeroporturi - Svalbard
Pista acestui aeroport este construită pe permafrost. Foto: Pinterest

Aeroportul Svalbard este cel mai nordic aeroport din lume pe care au loc zboruri de pasageri. Aerogara se află în Arhipelagul Svalbard, situat între Norvegia și Polul Nord.

Din cauză că este situat în nordul extrem, aeroportul a fost extrem de greu de construit. Lucrările structurale au fost realizate cu gheață, unul dintre hangare fiind fixat în pământ cu ajutorul unor piloni masivi de gheață.

Cele mai periculoase aeroporturi - Svalbard 02
Așa arată aeroportul pe timpul iernii. Foto: Pinterest

Aeroportul are și o pistă ieșită din comun, construită pe un strat de permafrost. Asta înseamnă că stabilitatea ei depinde de starea gheții de dedesubt.

De-a lungul timpului, schimbările sezoniere au cauzat denivelarea serioasă a suprafeței de aterizare. De aceea, pista trebuie reparată în permanență, iar aterizările nu sunt dintre cele mai line.

Dar cel mai mare dușman al zborurilor operate de pe acest aeroport este vremea. Din cauza condițiilor meteo, de multe ori aerogara este închisă.

5

Cele mai periculoase aeroporturi: Aeroportul Princess Juliana, St. Martin

Aeroportul Princess Juliana se află pe Insula Saint Martin, din Arhipelagul Caraibe. Aici, fiecare aterizare sau decolare este cu emoții, deoarece avioanele trec razant deasupra unei plaje aglomerate.

Dar faptul că avioanele le trec la mică distanță deasupra capului nu îi descurajează pe oameni să se adune pe Maho Beach, pentru a admira spectacolul. Pista de aterizare a acestui aeroport este destul de scurtă, iar piloții apreciază greu altitudinea la care se află, din cauza valurilor.

Nici decolările nu sunt lipsite de pericole. Decolarea se realizează direct spre un munte, iar avionul este forțat să ia altitudine brusc, pentru a nu se ciocni. În fiecare an se rănesc turiști pe plajă, încercând să testeze suflul avionului la decolare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu