Cele mai noi construcții ecologice: case create din sare, floarea-soarelui și urină reciclată

Mânerele ușii sunt din sare, pereții sunt construiți din floarea-soarelui, mobila este dintr-o plantă numită iulișcă, iar vopseaua este produsă din urină filtrată.

Acestea sunt materialele folosite pentru case construite în orașul Camargue, din sudul Franței, ca parte a unui proiect arhitectural ambițios.

Dacă ați auzit despre conceptul „farm to table” (lanțul scurt al alimentelor), ei bine, acum ne referim la „farm to building”.

De la „farm to table”, la „farm to building”

Practic, acest concept se referă la cea mai nouă „armă” introdusă în bătălia împotriva emisiilor de carbon și folosită în arhitectură.

„Noi îl numim design bioregional. Trebuie să facem trecerea de la lanțul global de extracție al materialelor, la ecosistemul regional – asta ajută mediul să se regenereze. Unde alții văd risipă, noi vedem oportunități”, a spus Jan Boelen, directorul artistic din Atelier Luma, acolo unde se produc materialele sustenabile pentru construcția caselor.

Atelierul este cea mai nouă extensie a campusului artistic Luma Arlés, creat de miliardara elvețiană Maja Hoffmann, moștenitoarea companiei farmaceutice Roche. Atelier Luma se vrea a reprezenta un exemplu de cum ar putea arăta o locuință futuristă și sustenabilă.

Ce este Atelier Luma?

„Am vrut să merg și mai departe în privința conservării, însă fără a fi un promotor conservator. Trebuie să acționăm”, a spus Maja Hoffman, potrivit The Guardian.

Și așa a fost. Ea a adunat o echipă de 30 de cercetători specializați în design, chimie, sociologie, biologie, economie și inginerie, care au început să încerce toate opțiunile – de la vopsea din alge, la fâșii din piele create din floarea-soarelui. Multe dintre experimentele derulate se regăsesc în clădirile deja ridicate.

Și chiar dacă atelierul se află în Camargue, există ambiții internaționale, deoarece echipa își dorește ca principiile să fie aplicate și în alte țări.

„Materialele sunt grele, deci ar trebui să fie locale, dar oamenii și ideile sunt ușoare, deci ele trebuie să călătorească”, este filosofia lor. Adevăratul test va fi momentul când ideile atelierului vor depăși sfera galeriilor expoziționale și va ajunge în producția de masă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu