5 cele mai misterioase mumii din lume

Mumiile ne suscită imaginația și ne înspăimântă de mult timp. Ne fac să punem sub semnul întrebării tot ceea ce credem că știm despre moarte, efemeritatea trupului fizic și viața de apoi.

În același timp, mumiile sunt adevărate cufere de comori, din care putem afla lucruri despre trecut, despre oamenii de odinioară și obiceiurile lor.

Dar există și câteva mumii ale căror povești, în loc să furnizeze răspunsuri, ridică și mai multe semne de întrebare. În acest articol, îți prezentăm cinci dintre cele mai misterioase mumii din lume.

1. Un text evanghelic în masca unei mumii

Masca mumie
Foto: newsland.com

Cel mai vechi text evanghelic cunoscut este cel descoperit în masca unei mumii, susține o echipă de cercetători. Textul, care face parte din Evanghelia după Marcu, a fost scris în anul 90, pe o bucată de papirus.

Ulterior, papirusul a fost folosit pentru a crea masca funerară a unui egiptean de rând. Deși măștile faraonilor egipteni erau din aur, oamenii obișnuiți trebuiau să se mulțumească cu măști din papirus pictat și lipit.

Și, având în vedere că și papirusul era destul de scump, multe dintre măștile mumiilor de oameni obișnuiți au fost confecționate din papirus reciclat. În ultimii ani, oamenii de știință au dezvoltat o tehnică ce le permite să desfacă aceste măști fără a distruge cerneala și scrisul.

Așa a fost descoperit textul din Evanghelia după Marcu. Craig Evans, profesor la Acadia Divinity College din Wolfville, Nova Scotia, unul dintre cercetătorii care au lucrat la proiect, a spus că textul evanghelic nu este singurul pe care l-au descoperit:

Papirus
Foto: kent.edu

„Recuperăm documente vechi, din primele trei secole ale erei noastre. Nu doar documente creștine sau biblice, ci și texte clasice grecești, documente contabile, scrisori personale”, a relatat Evans.

Se pare că mumiile oamenilor de rând din Egipt ascund, până la urmă, la fel de multe comori ca mumiile faraonilor.

2. Călugărul budist care s-a automumificat

Una dintre cele mai fascinante mumii din lume este cea a călugărului budist Lama Dashi-Dorzho. Născut în Rusia în 1842, bărbatul și-a început educația religioasă la vârsta de 16 ani, iar în 1911 a devenit liderul cultului budist din Rusia.

A dus o viață cumpătată și a inspirat mulți tineri budiști ruși, pe care i-a avertizat cu privire la pericolul pe care-l reprezentau bolșevicii pentru țară. Dar Lama Dashi-Dorzho este mai faimos pentru modul în care a părăsit această lume decât pentru ce a făcut în timpul vieții.

În 1927, pe când avea 75 de ani, călugărul a decis că este vremea să moară și s-a pregătit minuțios pentru plecare. A urmat o dietă strictă, iar apoi i-a chemat pe adepții săi și i-a anunțat că urmează să moară.

Calugar budist
Foto: extrastory.cz

Le-a cerut să îi îngroape trupul și să-l verifice după ce vor fi trecut 30 de ani. Apoi, s-a așezat în poziția lotus, a început să mediteze și să spună rugăciuni pentru cei morți. În scurt timp, a murit.

Corpul său a fost amplasat într-o cutie de lemn, în aceeași poziție în care murise: lotus. După 30 de ani, când a fost dezgropat, trupul călugărului arăta exact la fel și rămăsese în aceeași poziție.

Acum, la aproape un secol de la moartea călugărului, mumia este expusă la mănăstirea Ivolginsk, din Rusia, în aceeași stare perfectă de conservare.

3. Mumia din statuie

O statuie a lui Buddha, ce datează din secolul al XIV-lea, conține rămășițele perfect conservate ale unui călugăr mumificat care a trăit acum aproximativ 1.000 de ani în China sau Tibet. Se crede că acest călugăr, care stă în poziția lotus, a murit prin autoînfometare, într-un act de devoțiune spirituală.

Mumie statuie
Foto: nationalpost.com

200 de ani mai târziu, probabil pentru că rămășițele călugărului se mumificaseră, trupul său a fost plasat în interiorul statuii lui Buddha. Conținutul neobișnuit al statuii a fost descoperit abia în anii ’90, când statuia trecea printr-un program de restaurare.

Experții nu au reușit să scoată mumia din statuie, din cauză că risca să se dezintegreze. Totuși, scanările au relevat că trupul este perfect conservat și îi aparține unui bărbat într 30 și 50 de ani.

Organele au fost îndepărtate și înlocuite cu bucăți de hârtie, inscripționate cu litere chinezești. Ele identifică mumia ca aparținându-i călugărului budist Liuquan, care s-ar fi automumificat bând ceai toxic și urmând o dietă specială.

4. Mumia femeii îngropate de vie

Una dintre cele mai interesante (și sinistre) povești le are o mumie descoperită în Guanajuato, Mexic. Trupul îi aparține unei femei pe nume Ignacia Aguilar, care a sfârșit într-un mod cumplit.

Mumii Mexic
Foto: slate.com

În timpul unei epidemii de holeră, Ignacia s-a îmbolnăvit. După zile de suferință, ea a fost declarată decedată și îngropată cu repeziciune. Doar că femeia era cât se poate de vie, suferind doar de o boală de inimă.

Mulți ani mai târziu, când a fost exhumat, cadavrul Ignaciei a fost descoperit poziționat cu fața în jos în sicriu. Mai mult, sicriul era plin de urme de zgârieturi.

De disperare, femeia își sfâșiase brațul cu dinții. Gura îi era înghețată într-un rictus de urlet. Astăzi, mumia este expusă într-un muzeu, alături de alte mumii descoperite în zonă.

5. Mumia care urlă

În 1881, în sudul orașului Cairo a fost descoperită o mumie misterioasă, a cărei față rămăsese încremenită într-un aparent urlet. Mumia a fost denumită „Bărbatul necunoscut E”, iar mai târziu a fost poreclită „Mumia care urlă”.

Mumia care urla
Foto: ancient-origins.net

Există mai multe teorii privitoare la identitatea sa. Una dintre ele spune că mumia îi aparține unui membru al familiei regale căzut în dizgrație sau unui prinț străin.

O altă teorie susține că mumia i-ar aparține prințului Pentawer, care a fost executat pentru că și-ar fi ucis tatăl, pe Ramses al III-lea.


Te fascinează istoria mumiilor? Sigur îți va plăcea să citești și:

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu