10 campionii minusculi ai naturii: Cele mai mici animale din lume

Un cameleon de dimensiunea unui vârf de chibrit, un șoarece care cântărește doar trei grame și un lemur de doar cinci centimetri… Ai spune că este vorba de personaje din desenele animate, dar aceste mici creaturi chiar pot fi întâlnite în sălbăticie.

Se numără printre cele mai mici animale din lume și au dimensiuni atât de reduse, încât trebuie să fii foarte atent ca să le observi.

În acest articol îți prezentăm câțiva deținători de recorduri din lumea animalelor, care îți vor arăta, încă o dată, cât de surprinzătoare este natura. Așadar, să descoperim câteva dintre cele mai mici animale din lume.

1

Iepurele pigmeu

Cele mai mici animale - Iepure pigmeu
Foto: Wikimedia

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai mici animale de pe Pământ. Iepurele pigmeu este cel mai mic și cel mai rar întâlnit iepure din lume. În medie, acest animal are între 22 și 27 centimetri lungime și cântărește puțin sub 450 de grame.

2

Marmoseta pigmeu

Cele mai mici animale - Marmoseta pigmeu
Foto: Wikimedia

În lumea primatelor, recordul pentru cel mai mic animal îl deține marmoseta pigmeu. Aceasta trăiește în America de Sud și este atât de mică, încât încape în palma unui om. În medie, marmoseta pigmeu cântărește între nouă și 140 de grame și are înălțimea de doar 15 centimetri.

3

Cele mai mici animale - Cameleonul Brookesia Micra

Cele mai mici animale - Cameleon
Foto: Island Conservation

Acest animal poate fi întâlnit pe Insula Madagascar și este cel mai mic cameleon descoperit vreodată. Ca să-ți poți da seama cât este de mic, imaginează-ți că poate sta liniștit pe vârful unui băț de chibrit.

4

Chițcanul etrusc

Cele mai mici animale - Soarece etrusc
Foto: Hype Science

Această specie de chițcan poate fi întâlnită în Africa, Asia și în sudul Europei. Creatura cântărește mai puțin de două grame și are doar 3.8 centimetri lungime.

Deși sunt minuscule, aceste animale au un apetit uriaș: consumă în fiecare zi o cantitate de mâncare egală cu dublul greutății lor.

5

Antilopa regală

Cele mai mici animale - Antilopa
Foto: Animalia Life

Acest animal este răspândit în pădurile tropicale din Sierra Leone și Ghana. Este cea mai mică antilopă din lume, având lungimea de doar 25.4 centimetri și cântărind în jur de 2.5 kilograme. Animalul este foarte greu de văzut, din cauza naturii sale retrase și nocturne.

6

Broasca Paedophryne Amauensis

Cele mai mici animale - Broasca
Foto: The Register

Printre cele mai mici animale de pe Terra se numără și o specie de broaște din Papua Noua Guinee. De mărimea unei muște, această broscuță are lungimea de doar șapte de milimetri. Asta înseamnă că este mai mică decât o monedă de 50 de bani.

7

Lemurul-șoarece pigmeu

Cele mai mici animale - Lemur soarece
Foto: Best Life Online

Acest lemur minuscul trăiește în Madagascar și cântărește doar cinci grame. Corpul animalului are aproximativ cinci centimetri lungime. În schimb, are o coadă imensă, de două ori mai lungă decât corpul.

8

Păianjenul Microhexura montivaga

Cele mai mici animale - Paianjen
Foto: Pixabay

Această specie de păianjen a fost descoperită în 1923 în Munții Apalași. Insecta trăiește în mușchiul care crește pe pietrele din pădurile de munte. Creatura este și deținătoarea titlului de cel mai mic păianjen, măsurând doar trei milimetri.

9

Cele mai mici animale - Peștele Paedocypris

Cele mai mici animale - Peste
Foto: Pinterest

Aceasta este cea mai mică vertebrată din lume. De la cap la coadă, Paedocypris măsoară doar 7.9 milimetri. Acest pește are abilitatea de a supraviețui în ape cu aciditate ridicată.

10

Jerboa pitic cu trei degete

Cele mai mici animale - Jerboa
Foto: Wikimedia

Ai zice că e un ghemotoc de bumbac cu doi ochi și picioare enorme. Dar jerboa pitic cu trei degete este, de fapt, cel mai mic rozător din lume. Animalul are greutatea de aproximativ trei grame și lungimea de numai 4.4 centimetri.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu