fbpx

7 cele mai mari temple antice din lume, vestigii sacre ale trecutului

Conform unor estimări, există în jur de 4.200 de religii diferite în întreaga lume și fiecare dintre acestea are propriile sale case de rugăciune. Un templu este definit ca o structură rezervată activităților religioase sau spirituale.

Totuși, nu toate religiile folosesc acest cuvânt pentru a descrie lăcașurile lor de închinare. Tradițiile creștine occidentale nu folosesc aproape niciodată cuvântul „templu” (noi avem „biserici” și „catedrale”), dar tradițiile creștine orientale o fac cu mare frecvență.

Având în vedere această convenție, iată care sunt cele mai mari temple antice construite vreodată.

1. Cele mai mari temple: Baalbek

cele mai mari temple

Baalbek, cunoscut și ca Heliopolis, este un sit arheologic vechi, situat în estul Libanului. Cândva, complexul conținea trei temple romane, templul lui Jupiter fiind cel mai mare.

Din păcate, doar 6 dintre cele 54 de coloane originale sunt încă în picioare, dar chiar și așa ruina este un loc impresionant. Cel mai bine conservat templu de pe acest loc, Templul lui Bacchus, a fost construit cândva între 150 și 250 î.e.n.

Numai 19 dintre cele 42 de coloane originale care au căptușit zidurile se mai pot observa astăzi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Tikal (Templul IV)

cele mai mari temple

Între anii 200 și 900, Tikal a fost cel mai mare oraș al Imperiului Maya, având între 100.000 și 200.000 de locuitori. Situl conține, de asemenea, șase piramide impresionante, cea mai mare dintre ele vând aproximativ 70 metri înălțime.

Se crede că piramida templului IV a fost finalizată în jurul anului 720. Este cea mai înaltă structură precolumbiană.

3. Cele mai mari temple: Jetavanaramaya

cele mai mari temple

O stupa este un loc de meditație asociat în primul rând cu budismul. Stupa din imagine, care poate fi găsită în Sri Lanka, este cel mai mare templu din lume, ținând cont de volum.

Jetavanaramaya a fost construit în secolul III și a durat 15 ani pentru a fi finalizat. Au fost folosite nu mai puțin de 93.3 milioane de cărămizi pentru a finaliza structura.

Înaltă de aproximativ 120 metri, la momentul construcției era cea de-a treia cea mai înaltă structură din lume, după Marea Piramidă din Egipt.

4. Sri Ranganathaswamy

cele mai mari temple

Milioane de vizitatori și pelerini fac în fiecare an excursia spre Templul Sri Ranganathaswamy. Complexul hindus este cel mai mare templu antic încă activ din lume (Karnak, din Egipt, este mai mare, dar acesta nu este folosit în mod activ).

Aici poți admira 21 de gopurama (porți monumentale), Rajagopuram fiind cea mai mare dintre toate. Templul are aproximativ 70 metri înălțime și datează din secolul al XVII-lea.

5. Cele mai mari temple: Borobudur

cele mai mari temple

Borobudur, cel mai mare templu budist din lume, se găsește pe insula Java, din Indonezia. Construcția templului Borobudur s-a întins pe o perioadă de 75 de ani, între secolele VIII și IX.

Mai mult de două milioane de blocuri de piatră au fost folosite la construcția sa, a cărui bază măsoară aproximativ 120 x 120 metri. În plus, Borobodur este împărțit în trei secțiuni: baza, corpul și partea superioară, care seamănă cu principalele diviziuni ale corpului uman.

6. Karnak (Marea sală hipostilă)

cele mai mari temple

În ciuda faptului că a fost măcinat de trecerea mileniilor, Karnak rămâne, fără îndoială, unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din Egipt. Este unul dintre cel mai mari ansambluri de temple antice din lume și reprezintă realizările multor generații de constructori egipteni.

Una dintre cele mai renumite structuri este sala hipostilă, o zonă care acoperă aproape 5.000 de metri pătrați și are nu mai puțin de 134 de coloane masive aranjate pe 16 rânduri. Cândva, aceste coloane susțineau un acoperiș. Cele mai înalte coloane măsoară 24 de metri.

7. Cele mai mari temple: Angkor Wat

cele mai mari temple

Angkor Wat este cel mai mare complex de temple din lume și reprezintă apogeul arhitecturii khmer. A fost construit în secolul al XII-lea, când Imperiului Khmer cunoștea deplina ascensiune.

Templul central este situat pe o terasă înaltă, deasupra restului complexului, și aici a fost cândva un mare oraș. Galeria exterioară măsoară nu mai puțin de 187 x 215 metri, iar turnul central se ridică la aproximativ 65 de metri deasupra solului.


În continuare, descoperă cele mai vechi orașe din lume locuite continuu, până în zilele noastre, apoi citește despre cea mai veche piramidă din lume, ascunsă într-un deal din Indonezia.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>