fbpx

Cele mai mari cristale naturale de pe Pământ: Peștera Naica, din Mexic

Peștera Cristalelor (Cueva de los Cristales) din Naica, Mexic, adăpostește cele mai mari cristale formate pe cale naturală descoperite până acum pe planeta noastră fascinantă. Aceste blocuri sunt cristale gigantice de selenit, situate într-o grotă înghesuită la aproximativ 300 de metri sub Naica, în statul Chihuahua.

Peștera Cristalelor a fost descoperită abia în anul 2000, de minerii care excavau o grotă de deasupra, numită „Caverna săbiilor” datorită cristalelor sale lungi de un metru, care chiar seamănă cu niște săbii. Cel mai mare cristal descoperit până acum în peștera Naica este lung de 12 metri, lat de 4 metri și cântărește 55 de tone.

Cele mai mari cristale

Explorarea peșterii este problematică, deoarece temperaturile ajung până la 58 de grade Celsius și umiditatea este de obicei de peste 90%. Nu sunt tocmai condițiile ideale pentru relaxare…

Cea mai mare expediție din peșteră a avut loc în 2006, iar compania de echipament de explorare Ferrino a proiectat costumul Tolomea și respiratorul Sinusit pentru ca exploratorii să poată lucra mai mult timp în aceste condiții aspre.

Muncitorilor din mină li s-a dat un înveliș cu tuburi de refrigerare pe care să-l poarte în jurul corpului și acesta a fost conectat la un rucsac care cântărește aproximativ 20 de kilograme și care conține un rezervor plin cu apă rece și gheață.

Cele mai mari cristale

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă chiar și așa, exploratorii au reușit să rămână numai timp de o jumătate de oră în peșteră.

Cele mai mari cristale sunt adăpostite într-un mediu ostil

Această peșteră uriașă cu formă de potcoavă este golită de apă folosind pompe hidraulice, pentru ca exploratorii minei Naica să poată documenta vizual cristalele.

Cele mai mari cristale

Acestea se degradează în contact cu aerul, așa că la un moment dat (probabil când mina Naica de deasupra nu va mai fi profitabilă) peștera va fi lăsată să se inunde din nou, pentru ca cristalele să se păstreze în starea lor inițială.

O emisiune difuzată pe canalul Discovery sugera că ar putea exista și alte caverne conectate la Peștera Cristalelor, însă pentru a afla acest lucru unele dintre cristalele pe care le poți admira în aceste imagini ar trebui distruse, așa că s-ar putea să nu aflăm niciodată dacă nu cumva acolo jos se află niște cristale și mai mari.

Cele mai mari cristale

Cristalele s-au format deoarece peștera se află deasupra unei camere cu lavă. Apa bogată în minerale a rămas astfel la o temperatură stabilă timp de aproximativ 500.000 de ani și cristalele s-au putut forma în liniște deplină.

Cele mai mari cristale

Iată ce spune aventurierul și vânătorul de furtuni George Kourounis, un om care a avut privilegiul de a intra în această vizuină și de a vedea cele mai mari cristale naturale de pe Pământ:

„Cu fiecare minut petrecut înăuntru, situația devine din ce în ce mai insuportabilă. Începi să respiri greu, pulsul îți crește și sudoarea îți curge în jos pe mâini.”

„Mi-am făcut chiar griji că sudoarea avea să-mi scurtcircuiteze camera de luat vederi. Este ușor să devii confuz și dezorientat din cauza căldurii și funcțiile cognitive înalte încetează să funcționeze.”

„Când, în cele din urmă, părăsești peștera, corpul tău este atât de slăbit, încât nu vrei decât să te întinzi pe pământ și să bei apă. Deshidratarea este o problemă evidentă și am rămas uimit când am văzut câți litri de apă am băut.”


În continuare, bucură-ți privirea cu aceste 22 flori de mină deosebite, minerale rare scoase din măruntaiele Pământului, iar apoi vezi 10 formațiuni naturale și peisaje incredibile din jurul lumii.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>