Cele mai mari cristale naturale de pe Pământ: Peștera Naica, din Mexic

Peștera Cristalelor (Cueva de los Cristales) din Naica, Mexic, adăpostește cele mai mari cristale formate pe cale naturală descoperite până acum pe planeta noastră.

Peștera Cristalelor a fost descoperită abia în anul 2000, de minerii care excavau o altă grotă, numită „Caverna săbiilor” datorită cristalelor sale lungi de un metru, care chiar seamănă cu niște săbii.

Cele mai mari cristale
Foto: Barcroft Media

Cel mai mare cristal descoperit până acum în peștera Naica este lung de 12 metri, lat de patru metri și cântărește 55 de tone. Explorarea peșterii este problematică, deoarece temperaturile dinăuntru ajung până la 58 de grade Celsius, iar umiditatea este de obicei de peste 90%.

Cea mai de amploare expediție din peșteră a avut loc în 2006. Cu această ocazie, compania de echipamente de explorare Ferrino a proiectat costumul Tolomea și respiratorul Sinusit special pentru ca exploratorii să poată lucra mai mult timp în aceste condiții aspre.

De asemenea, speologii au fost dotați cu câte un înveliș cu tuburi de refrigerare, pe care să-l poarte în jurul corpului. Acesta era conectat la un rucsac de aproximativ 20 de kilograme, care conținea un rezervor plin cu apă rece și gheață.

Cele mai mari cristale
Foto: Pinterest

Însă chiar și așa, exploratorii au reușit să rămână în peșteră doar o jumătate de oră.

Cele mai mari cristale sunt adăpostite într-un mediu ostil

Peștera uriașă, în formă de potcoavă, a fost golită de apă cu ajutorul pompelor hidraulice, pentru ca exploratorii să poată documenta vizual cristalele.

Acestea se degradează în contact cu aerul, așa că la un moment dat (probabil când mina Naica nu va mai fi profitabilă) peștera va fi lăsată să se inunde din nou, pentru ca cristalele să se păstreze în starea lor inițială.

Cele mai mari cristale
Foto: ZME Science

O emisiune difuzată pe canalul Discovery sugera că ar putea exista și alte caverne conectate la Peștera Cristalelor, însă pentru a afla dacă acest lucru este adevărat, unele dintre cristalele pe care le poți admira în aceste imagini ar trebui distruse.

Cristalele s-au format deoarece peștera se află deasupra unei camere cu lavă. Datorită acestui fapt, apa bogată în minerale a rămas la o temperatură stabilă timp de aproximativ 500.000 de ani, iar cristalele s-au putut forma în liniște deplină.

Cele mai mari cristale
Foto: Pinterest

Iată ce spune aventurierul și vânătorul de furtuni George Kourounis, unul dintre puținii care au avut privilegiul să intre în această peșteră și să vadă cele mai mari cristale naturale de pe Pământ:

 

„Cu fiecare minut petrecut înăuntru, situația devine din ce în ce mai insuportabilă. Începi să respiri greu, pulsul îți crește și sudoarea îți curge în jos, pe mâini.”

„Mi-am făcut chiar griji că sudoarea avea să-mi scurtcircuiteze camera de luat vederi. Este ușor să devii confuz și dezorientat din cauza căldurii, iar funcțiile cognitive se deteriorează.”

„Când, în cele din urmă, părăsești peștera, corpul tău este atât de slăbit, încât nu vrei decât să te întinzi pe pământ și să bei apă. Deshidratarea este o problemă evidentă și am rămas uimit când am văzut câți litri de apă am băut.”

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu