Cele mai mari cristale naturale de pe Pământ: Peștera Naica, din Mexic

Peștera Cristalelor (Cueva de los Cristales) din Naica, Mexic, adăpostește cele mai mari cristale formate pe cale naturală descoperite până acum pe planeta noastră.

Peștera Cristalelor a fost descoperită abia în anul 2000, de minerii care excavau o altă grotă, numită „Caverna săbiilor” datorită cristalelor sale lungi de un metru, care chiar seamănă cu niște săbii.

Cele mai mari cristale

Cel mai mare cristal descoperit până acum în peștera Naica este lung de 12 metri, lat de 4 metri și cântărește 55 de tone. Explorarea peșterii este problematică, deoarece temperaturile dinăuntru ajung până la 58 de grade Celsius, iar umiditatea este de obicei de peste 90%.

Cea mai mare expediție din peșteră a avut loc în 2006, iar compania de echipament de explorare Ferrino a proiectat costumul Tolomea și respiratorul Sinusit pentru ca exploratorii să poată lucra mai mult timp în aceste condiții aspre.

Muncitorilor din mină li s-a dat un înveliș cu tuburi de refrigerare pe care să-l poarte în jurul corpului. Acesta a fost conectat la un rucsac de aproximativ 20 de kilograme, care conține un rezervor plin cu apă rece și gheață.

Însă chiar și așa, exploratorii au reușit să rămână în peșteră doar o jumătate de oră.

Cele mai mari cristale sunt adăpostite într-un mediu ostil

Cele mai mari cristale
Foto: Pinterest

Această peșteră uriașă în formă de potcoavă este golită de apă cu ajutorul pompelor hidraulice, pentru ca exploratorii să poată documenta vizual cristalele.

Cele mai mari cristale

Acestea se degradează în contact cu aerul, așa că la un moment dat (probabil când mina Naica nu va mai fi profitabilă) peștera va fi lăsată să se inunde din nou, pentru ca cristalele să se păstreze în starea lor inițială.

O emisiune difuzată pe canalul Discovery sugera că ar putea exista și alte caverne conectate la Peștera Cristalelor, însă pentru a afla acest lucru unele dintre cristalele pe care le poți admira în aceste imagini ar trebui distruse.

Așa că s-ar putea să nu aflăm niciodată dacă nu cumva acolo jos se află niște cristale și mai mari.

 

Cristalele s-au format deoarece peștera se află deasupra unei camere cu lavă. Datorită acestui fapt, apa bogată în minerale a rămas la o temperatură stabilă timp de aproximativ 500.000 de ani, iar cristalele s-au putut forma în liniște deplină.

Cele mai mari cristale
Foto: Pinterest

Iată ce spune aventurierul și vânătorul de furtuni George Kourounis, un om care a avut privilegiul de a intra în această vizuină și de a vedea cele mai mari cristale naturale de pe Pământ:

 

„Cu fiecare minut petrecut înăuntru, situația devine din ce în ce mai insuportabilă. Începi să respiri greu, pulsul îți crește și sudoarea îți curge în jos pe mâini.”

„Mi-am făcut chiar griji că sudoarea avea să-mi scurtcircuiteze camera de luat vederi. Este ușor să devii confuz și dezorientat din cauza căldurii și funcțiile cognitive înalte încetează să funcționeze.”

„Când, în cele din urmă, părăsești peștera, corpul tău este atât de slăbit, încât nu vrei decât să te întinzi pe pământ și să bei apă. Deshidratarea este o problemă evidentă și am rămas uimit când am văzut câți litri de apă am băut.”


În continuare, bucură-ți privirea cu aceste 22 flori de mină deosebite, minerale rare scoase din măruntaiele Pământului, iar apoi vezi 10 formațiuni naturale și peisaje incredibile din jurul lumii.

Ca să știi mai mult

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

Comandă cartea „Conchistadorii prin ochii aztecilor” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>