Ce-ar spune Matusalem? 11 cele mai longevive animale de pe Pământ

Probabil că toți ne întrebăm, la un moment dat, care sunt cele mai longevive animale. Știai că există broaște țestoase care aveau între 25 și 50 de ani atunci când s-a născut Charles Darwin și care încă trăiesc?

Sau că există balene care înoată de 200 de ani, cu vârfuri de sulițe închistate în carne? Sau că există bureți de apă care sunt vii încă de pe vremea Imperiului Roman?

În acest articol îți prezentăm o listă cu cele mai longevive animale din lume, care l-ar face până și pe Matusalem să fie invidios.

1

Rechinul de Groenlanda

Cele mai longevive animale 01
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai longevive animale. Acest rechin trăiește în apele arctice, iar la maturitate atinge lungimea medie de 4.8 metri.

Este necrofag și este atras de mirosul cărnii care putrezește în ocean. În comparație cu alți rechini, trăiește la adâncimi mai mari.

Cercetătorii au testat cu radiocarbon cristalinul din ochii a 28 de femele de rechin și au determinat că lungimea vieții acestei specii este de cel puțin 272 de ani. Practic, rechinul de Groenlanda este cea mai longevivă vertebrată cunoscută.

2

Scoica Panopea generosa

Cele mai longevive animale 02
Foto: Pinterest

Aceste scoici mari de apă sărată sunt originare din regiunea Puget Sound, aflată în apropierea coastei statului american Washington.

Scoicile Panopea generosa sunt cunoscute drept unele dintre cele mai longevive animale, trăind cel puțin 150 de ani. Sunt caracterizate prin „gâturile” lor lungi, denumite „sifoane”.

3

Tuatara

Cele mai longevive animale 03
Foto: Pinterest

Termenul de „dinozaur” este folosit în chip depreciativ pentru a descrie o persoană vârstnică, însă atunci când se referă la un tuatara, termenul nu este metaforic.

Cele două specii de tuatara care există astăzi sunt singurii supraviețuitori ai unui ordin care a înflorit cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă.

Tuatara sunt, practic, niște fosile vii. De asemenea, tuatara se numără printre cele mai longevive vertebrate de pe Pământ, unele specimene trăind între 100 și 200 de ani.

4

Viermii tubulari Lamellibrachia

Cele mai longevive animale 04
Foto: Pinterest

Iată niște creaturi ciudate, care își merită locul pe lista cu cele mai longevive animale. Aceste ființe colorate sunt niște viermi tubulari (L. luymesi), care trăiesc în ocean, la mare adâncime.

Se știe că au existat exemplare care au atins vârsta de 170 de ani, însă oamenii de știință cred că există specimene care trăiesc peste 250 de ani.

5

Cele mai longevive animale - Ariciul de mare roșu

Cele mai longevive animale 05
Foto: Pinterest

Ariciul de mare roșu, Strongylocentrotus franciscanus, trăiește doar în Oceanul Pacific, în special pe coasta de vest a Americii de Nord. Trăiește în ape puțin adânci, de la limita refluxului și până la adâncimea de 90 de metri.

Îi plac apele liniștite și se ferește de zonele cu valuri. Se târăște pe fundul oceanului, folosindu-și țepii ca pe niște picioroange. Dacă dai peste vreunul, ține minte să-i respecți bătrânețea – unele specimene au peste 200 de ani.

6

Balena de Groenlanda

Cele mai longevive animale 07
Foto: Pinterest

Cunoscut și ca „balena arctică”, acest animal este de departe cel mai longeviv mamifer de pe Pământ. După ce au fost vânate cu 200 de ani în urmă, unele dintre aceste balene încă mai poartă vârfurile sulițelor de fildeș închistate în carne.

Cel mai bătrân exemplar de balenă de Groenlanda avea cel puțin 211 ani.

7

Peștii Koi

Cele mai longevive animale 06
Foto: Pinterest

Peștii Koi sunt o variantă ornamentală și domesticită a crapilor comuni. Sunt des întâlniți în fântânile artificiale și lacurile decorative. În mod uimitor, unele specimene trăiesc peste de 200 de ani.

Cel mai bătrân Koi cunoscut până acum a fost Hanako, un pește care a murit la vârsta de 226 de ani, pe 7 iulie 1977.

8

Broaștele țestoase

Cele mai longevive animale 08
Țestoasa Harriet. Foto: Pinterest

Broaștele țestoasele sunt printre cele mai longevive animale de pe Pământ. Unul dintre cele mai bătrâne exemplare a fost Harriet, o țestoasă de Galapagos.

În 2006, Harriet a murit de insuficiență cardiacă, la vârsta de 175 de ani, într-o grădină zoologică deținută de regretatul Steve Irwin.

Harriet era ultimul martor în viață al călătoriei lui Charles Darwin pe HMS Beagle. Tot în 2006, o țestoasă-gigant de Aldabra a murit la venerabila vârstă de 250 de ani.

9

Scoica oceanică Arctica islandica

Cele mai longevive animale 09
Foto: Pinterest

Citește și Cel mai bătrân animal din lume a fost omorât de cercetătorii care încercau să-i afle vârsta

Arctica islandica este o specie de scoică exploatată comercial. Cercetătorii au interpretat inelele sau dungile de pe scoică drept semne anuale, similare cu inelele concentrice ale copacilor.

S-a calculat că unele specimene descoperite aveau peste 400 de ani.

10

Cele mai longevive animale - Buretele de Antarctica

Cele mai longevive animale 10
Foto: Pinterest

Din cauza temperaturilor foarte scăzute din Oceanul Antarctic, această creatură imobilă are un ritm de creștere foarte lent. Unii estimează că specimenele cele mai bătrâne ating vârsta de 1.550 de ani.

11

Meduza Turritopsis nutricula

Cele mai longevive animale 11
Foto: Pinterest

Această specie de meduză ar putea fi singurul animal din lume care a descoperit elixirul tinereții. Capabilă să reia la nesfârșit ciclul de la maturitate la polip imatur, s-ar putea ca durata vieții sale să nu aibă limite naturale.

Fiindcă par capabile să păcălească moartea, aceste meduze se înmulțesc necontrolat.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>