Care sunt, de fapt, granițele minții? 4 animale surprinzător de inteligente

Când te gândești la cele mai inteligente animale, probabil îți vin în minte specii precum ciorile, elefanții, delfinii sau cimpanzeii. Dar lumea este plină de multe alte ființe care au demonstrat de-a lungul timpului că posedă capacități intelectuale nebănuite.

În acest articol îți prezentăm patru specii pe care nu le-ai fi considerat capabile de performanțe deosebite, dar care sunt, totuși, unele dintre cele mai inteligente animale, obligându-ne să redefinim conceptele de „minte” și „inteligență”.

Citește în continuare ca să afli ce secrete nebănuite ascund creierele acestor ființe.

1

Găinile

Gaini
Foto: Austin Chronicle

Aproape nimeni nu se gândește că găinile se numără printre cele mai inteligente animale. Totuși, aceste păsări de curte au un intelect impresionant.

„Găinile sunt cele mai subestimate animale de pe planetă. Oamenii cred că sunt proaste și că răspund automat la ce se întâmplă în jurul lor. Acest lucru nu este adevărat. Ele au abilități de comunicare sofisticate”, notează Carolyn Smith, de la Universitatea Macquarie din Australia.

Cercetătorii au identificat 42 de sunete distincte pe care găinile le folosesc pentru a comunica între ele. Fiecare sunet are sensul lui. Spre exemplu, atunci când găsesc un fel de mâncare care le place mult, cocoșii scot un sunet aparte.

Cele mai inteligente animale 01
Foto: Purch

Găinile folosesc sunete speciale pentru a identifica diferite tipuri de prădători și pentru a da alarma. De asemenea, au diverse strategii de alarmare, în funcție de unde se află prădătorul: la sol sau în aer.

Mai mult, savanții au observat că aceste păsări asociază un anumit sunet cu o anumită persoană, pentru a putea avertiza restul grupului atunci când persoana în cauză se află în zonă.

De asemenea, s-a constatat că găinile colaborează pentru a se apăra de pericole (cum s-a întâmplat la o fermă din Franța, unde mai multe găini au ciugulit o vulpe până când au ucis-o).

De asemenea, cercetările au arătat că găinile au „simțul numerelor”. Sunt capabile să ordoneze numerele de la stânga la dreapta, de la cel mai mic la cel mai mare, la fel ca oamenii.

2

Porumbeii, printre cele mai inteligente animale

Porumbei
Foto: New York Times

Când vine vorba de inteligență, nici porumbeii nu au o reputație tocmai bună. Dar aceasta este doar o idee preconcepută.

În lumea științifică, porumbeii au deja la activ multe rezultate foarte bune la testele cognitive. Savanții au reușit să învețe porumbeii să numere până la 9, să folosească ecrane tactile pentru a rezolva probleme complexe și să sorteze diverse imagini pe categorii.

Mai mult, porumbeii au capacitatea de a se recunoaște pe sine. Spre deosebire de multe animale, sunt capabili și să facă diferența între filmări în care apar ei înșiși și filmări în care apar alți indivizi.

3

Câinii de prerie

Cele mai inteligente animale 02
Foto: National Geographic

Probabil că nu te-ai gândit că acest rozător nord-american se numără printre cele mai inteligente animale. Și totuși, numeroase studii arată că, în lumea necuvântătoarelor, câinii de prerie se remarcă printr-o inteligență deosebită.

La fel ca găinile, câinii de prerie emit sunete distincte pentru a comunica între ei. Prin sunete simple, ei creează descrieri extrem de detaliate. Practic, câinii de prerie au limba lor.

În loc să emită un sunet standard atunci când pericolul se apropie, aceste rozătoare folosesc diverse sunete pentru a descrie ceea ce văd.

Sunetele se schimbă în funcție de dimensiunea, culoarea sau chiar specia de animal pe care rozătoarea o identifică.

„Sunt capabili să descrie culoarea hainelor pe care le poartă oamenii, statura lor și, surprinzător, pot comunica dacă persoana ține un obiect în mână”, explică cercetătorul Con Slobodchikoff.

Și mai interesant este faptul că acest limbaj nu este identic la toate grupurile din specie. Este posibil, chiar probabil, ca diversele grupuri de câini de prerie nici măcar să nu se înțeleagă între ele.

4

Șopârlele sunt unele dintre cele mai inteligente animale

În general, reptilele sunt văzute ca niște creaturi cu sânge rece și lipsite de inteligență, dar noile cercetări indică faptul că această idee este greșită. De unde provine această preconcepție?

Soparla anoli
Foto: Wild Texas

Până cu puțin timp în urmă, oamenii de știință care supuneau reptilele la teste de inteligență țineau animalele la temperaturi prea joase.

Dat fiind că reptilele au nevoie de căldură pentru ca mintea și corpul să le fie complet active, specimenele supuse la teste de inteligență în condiții de temperatură redusă nu obțineau rezultate prea bune.

Asta a întărit ideea că reptilele nu se numără printre cele mai inteligente animale. Dar noile cercetări, făcute în condiții corespunzătoare, par să arate că aceste creaturi sunt niște mici genii.

Spre exemplu, șopârlele anolis sunt foarte bune la rezolvarea de probleme noi. La anumite teste, reușesc chiar să obțină rezultate mai bune decât specii considerate superioare din punct de vedere intelectual.

Șopârlele anolis au demonstrat că își pot da seama cum să îndepărteze capacele cutiilor cu mâncare. Mai mult, pot dobândi abilități noi urmărind și imitând alte animale.

Astfel, a fost infirmată ideea conform căreia doar oamenii și câteva primate sunt capabile să învețe prin imitație.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Care sunt, de fapt, granițele minții? 4 animale surprinzător de inteligente”

Lasă un comentariu