Cele mai impresionante 7 construcții antice din întreaga lume

Podurile suspendate și zgârie-norii sunt minuni ale ingineriei moderne, dar unele dintre cele mai impresionante construcții din lume au în spate mii de ani de istorie.

Pentru lista noastră cu șapte dintre cele mai impresionante realizări arhitectonice antice vom folosi templul zeiței Hera ca punct de plecare și vom plonja mai departe în timp pentru a explora geniul arhitectural al generațiilor dinaintea erei noastre.

1

Templul zeiței Hera, Olympia, Grecia

Templul zeiței Hera
Foto: Wikimedia

Înconjurat la început de 40 de coloane de piatră (în primă instanță erau din lemn), exteriorul în stil doric al Templului lui Hera, cu o înălțime redusă, a fost construit pe versantul sudic al dealului Kronos și avea trei încăperi distincte.

Pereții interiori despărțeau zonele de închinare dedicate diverșilor zei greci, încăperi care ulterior au devenit zone de păstrare a unora dintre relicvele antice ale Romei.

Templul are o fundație de calcar, orientată pe direcția est-vest. Construcția este realizată din cărămizi de lut, iar interiorul era ornat cu lemn și teracotă. Din păcate, cea mai mare parte a templului a fost distrusă în timpul unui cutremur din secolul IV.

2

Gobekli Tepe, Turcia

Gobekli Tepe din Turcia
Foto: taringa.net

Considerat a fi primul templu din lume, Gobekli Tepe conține cel puțin 20 de dispuneri circulare formate din aproximativ 200 de piloni înconjurați de ziduri.

Arheologii au descoperit aici numeroase sculpturi reprezentând animale – vulpi, șerpi, mistreți, cocori și rațe sălbatice – care ar putea data încă din anul 10.000 î.e.n.

Cel mai interesant aspect – din perspectiva noastră – sunt pilonii în formă de „T” care cântăresc peste 60 de tone, ceea ce generează multe semne de întrebare cu privire la modul în care oameni atât de primitivi au realizat o sarcină atât de dificilă și complexă.

3

Sechin Bajo, Peru

Sechin Bajo
Foto: sworld.co.uk

Marea majoritate a celor mai impunătoare structuri antice din lume se găsesc în emisfera estică, dar Sechin Bajo, din Peru, nu poate fi trecut cu vederea.

Unul dintre cele mai vechi situri arheologice latino-americane (cu o vechime estimată la 5.500 de ani), această construcție impresionantă a fost dezvăluită lumii în 2008, după ce arheologii au descoperit o piață circulară din argilă și piatră, cu diametrul de peste 30 de metri.

Piața și friza de peste șase metri înălțime, situată în apropiere, au fost primele elemente descoperite de arheologi.

În cele din urmă, săpăturile au scos la iveală alte clădiri, platforme, piețe circulare, frize, cimitire și ziduri sculptate, care fac din Sechin Bajo unul dintre cele mai valoroase situri de pe continentul sud-american.

4

Teatrul lui Marcellus, Italia

Teatrul lui Marcellus
Foto: Wikimedia

Teatrul lui Marcellus din Roma a fost un proiect al supervedetelor Antichității. Comandată de Iulius Cezar și inaugurată de împăratul Octavianus Augustus, arhitectura clădirii cu coloane a devenit modelul pentru nenumărate teatre și stadioane edificate în anii care au urmat.

Teatrul lui Marcellus avea capacitatea de 20.000 de spectatori și includea o fațadă semicirculară din travertin, arcuri, coloane dorice și tribune dispuse pe trei niveluri.

5

Apeductul din Segovia, Spania

Construcțiile de utilitate publică au cele mai multe șanse să supraviețuiască trecerii timpului. O astfel de structură este apeductul din Segovia.

Apeductul din Segovia 05
Foto: Wikimedia

După toate probabilitățile, apeductul a fost construit în jurul anului 50, cu doar câteva decenii înainte de Colosseum, și a fost folosit până în anii 1900 la transportarea apei din din râul Frio către orașul spaniol Segovia.

Realizat din 24.000 de blocuri de granit – și fără mortar -, apeductul are lungimea de peste 12 kilometri. Apeductul este format din 165 de arcuri care ajung la peste 30 de metri înălțime, are două niveluri și a fost construit cu mare precizie, motiv pentru care a rezistat până în zilele noastre.

6

Poarta lui Xerxes de la Persepolis, Iran

Poarta lui Xerxes
Foto: Wikimedia

Poarta lui Xerxes sau Poarta Tuturor Națiunilor din vechiul oraș persan Persepolis (aflat astăzi pe teritoriul Iranului) a fost construit de regele Xerxes cel Mare, este dedicat zeului protector Lamassu, care era reprezentat ca un hibrid om-pasăre-taur sau om-pasăre-leu.

Doi tauri masivi străjuiau intrarea vestică, în timp ce intrarea estică era marcată de două reprezentări ale zeului Lamassu. Deasupra fiecăruia dintre cei patru coloși este gravată o inscripție trilingvă care atestă că Xerxes a construit și inaugurat poarta.

7

Marea Stupă din Sanchi, India

Marea Stupa din Sanchi
Foto: Wikimedia

Marea Stupă din complexul budist de la Sanchi este una dintre cele mai vechi structuri de piatră din India și un monument important al arhitecturii indiene.

A fost comandată în secolul III î.e.n. de împăratul Mauryan Ashoka. Stupa avea în centru o structură semisferică din cărămidă, construită pentru a adăpost rămășițele lui Buddha.

În secolele care au trecut de la construirea monumentului au fost adăugate porți sculptate, scări suplimentare și o platformă la nivelul superior.

Ca să știi mai mult, citește „Ceasul deșteptător al lui Platon și alte invenții antice uimitoare”

Omul modern crede că dispune de cele mai noi tehnologii și că este beneficiarul celor mai mari progrese științifice, dar arheologia și studiul textelor antice arată că aceasta este o concepție greșită.

„Ceasul deșteptător al lui Platon” dezvăluie o serie de invenții ale civilizațiilor antice care s-au pierdut în timp și ne amintește că au existat unele tehnologii ale căror secrete, chiar și cu cele mai noi echipamente și cunoștințe, încă nu am reușit să le deslușim.

Cartea adună poveștile a sute de dispozitive antice, invenții și descoperiri din întreaga lume, de-a lungul secolelor. De la primul telescop până la invenția arbaletei și de la dinții falși etrusci până la ceasurile mecanice chinezești timpurii, aceasta este o privire fascinantă asupra epocilor, care erau mult mai complexe și avansate din punct de vedere tehnologic decât ne dăm seama uneori.

Grecii aveau focul grecesc, o armă teribilă, iar romanii aveau sticla incasabilă și betonul care se întărea singur în apa de mare. Unele civilizații au reușit chiar să încorporeze nanotehnologia în produsele lor, chiar dacă nu înțelegeau prea bine de ce funcționau aceste procese.

James Russell ne ajută să pătrundem în mințile geniale ale civilizațiilor antice și ne avertizează să nu avem o părere atât de bună despre noi înșine, pentru ca ceea ce creăm astăzi să nu fie într-o zi uitat pentru totdeauna.

„Ceasul deșteptător al lui Platon și alte invenții antice uimitoare” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu