Operele de artă ale naturii: 10 cele mai frumoase peșteri marine din lume

Peșterile au fascinat dintotdeauna oamenii, de la cei primitivi, care-și făceau din ele adăpost, până la exploratorii și aventurierii din zilele noastre. În lume există zeci de mii de peșteri, dar o fascinație deosebită exercită asupra noastră numeroasele peșteri marine.

Situate între faleze înalte, ele înghit apa și o lasă să modeleze formațiunile stâncoase. O vizită la o peșteră marină este un eveniment care îți va oferi priveliști pe care nu le vezi în fiecare zi.

În acest articol îți prezentăm cele mai frumoase zece peșteri marine din lume. Astfel, le vei putea alege pe cele pe care vrei să le adaugi pe lista ta de obiective turistice de neratat.

Aceste peșteri marine s-au format de-a lungul a mii de ani și stau mărturie frumuseților pe care le creează natura și timpul.

1. Peștera lui Fingal – Insula Staffa, Scoția

Pesteri marine - Fingal
Foto: Pinterest

Iată primul loc de pe lista noastră cu peșteri marine. Această peșteră are o înălțime de 21 de metri și coboară până la o adâncime de 64 de metri. Peștera este diferită de orice altă priveliște pe care ai s-o vezi vreodată.

Peștera lui Fingal se află pe insula nelocuită Staffa, de pe coasta Scoției. Ea a fost creată din mii de stâlpi hexagonali din bazalt, care s-au unit.

Frumusețea acestei peșteri și tiparul magnific pe care i l-a dat natura îi impresionează pe toți cei care o vizitează. Printre aceștia s-au numărat și membrii trupei Pink Floyd, care o și menționează într-unul dintre cântecele lor.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Peșterile de marmură – Aesan, Chile

Pesteri marine - Pesteri de marmura
Foto: Pinterest

Aceste peșteri extraordinare sunt situate în Patagonia, la picioarele Anzilor. Ele se află pe o peninsulă în centrul lacului argentinian General Carrera, la granița cu Chile.

La aceste peșteri marine se poate ajunge doar cu barca sau caiacul. Această minune naturală izolată s-a format cu mai mult de 6.200 de ani în urmă.

Apele limpezi înconjoară pereții de marmură magnifici ai peșterilor. Astfel, vizitatorii pot vedea cu claritate formațiunile stâncoase superbe și culorile deosebite care se reflectă aici.

Momentul optim pentru a vizita peșterile este la răsărit sau la sfințit. În acele momente, razele soarelui mângâie pereții cavernei și îți oferă o priveliște de neuitat.

3. Peșteri marine – Peștera Benagil – Portugalia

Pesteri marine - Benagil
Foto: Pinterest

Această peșteră încântătoare este situată lângă un mic sat pescăresc, pe coasta de sud a Portugaliei. Ea este una dintre cele mai populare destinații turistice din țară.

Bărcile cu turiști care o vizitează se umplu repede, așa că este necesar să te înscrii în avans dacă vrei să nu ratezi această ocazie. Dacă ești foarte aventuros și un bun înotător, poți înota până la peșteră când mareea este mică.

Când ajungi acolo, poți respira adânc și te poți relaxa pe țărmul ei, în timp ce soarele strălucește peste apele din jurul tău. Liniștea și plăcerea sunt garantate.

4. Peșterile marine din Ayia Napa, Cipru

Pesteri marine - Ayia Napa
Foto: Pinterest

Peșterile din Ayia Napa au o lungime de aproximativ 80 de metri. Ele sunt pline de diferite tuneluri, poduri și alte formațiuni geologice, pe care le poți descoperi cu ușurință.

Trebuie doar să te plimbi pe plajă în timpul refluxului. În vecinătatea peșterilor se află câteva atracții turistice.

Acestea includ scufundările la mare sau mică adâncime și pescuitul. Iar cei curajoși pot practica săriturile în apă de pe falezele înalte.

5. Bolta Amiralului – Insulele Kangaroo, Australia

Pesteri marine - Bolta Amiralului
Foto: Pinterest

Bolta Amiralului se află pe îndepărtatele insule Kangaroo. La fel ca alte peșteri marine de pe listă, această peșteră a fost săpată în stâncă.

Acest lucru s-a întâmplat de-a lungul a mai multe mii de ani de eroziune puternică, creată de apele oceanului. Stalactite naturale atârnă de tavanul acestei peșteri mari.

Merită să vizitezi această peșteră, pentru a admira minunăția cu ochii tăi. S-ar putea să petreci o vreme printre leii de mare și focile care își fac câteodată vacanța pe această insulă.

De asemenea, drumul care duce la această peșteră uimitoare îți oferă niște priveliști care îți vor tăia respirația.

6. Peșterile din Parcul de Stat Waianapanapa – Maui, Hawaii

Pesteri marine - Hawaii
Foto: Pinterest

Luxuriantele insule Hawaii sunt, fără îndoială, o destinație de vacanță fascinantă. Printre peisajele unice și superbe de aici se găsesc și peșteri marine.

Apa limpede care scaldă pereții acestor peșteri fac ca această locație să fie perfectă pentru odihnă, relaxare și reîntinerire. Poți vizita peșterile la orice oră a zilei, dar timpul cel mai potrivit este cuprins între 11 dimineața și 1 după-amiaza.

În acest interval, lumina soarelui scaldă cu grație pereții peșterilor.

7. Peșterile din Golful Phang Nga, Phuket, Thailanda

Pesteri marine - Phang Nga
Foto: Pinterest

Între insula Phuket și Thailanda de sud se află Golful Phang Nga. Aici se află numeroși monoliți și faleze uriașe de calcar. Pe aceste faleze se află câteva peșteri marine, săpate în stâncă de-a lungul timpului.

Deci, dacă ajungi în zonă, nu rata ocazia să vezi aceste peșteri superbe. Dacă golful ți se pare cunoscut, aceasta se datorează faptului că l-ai văzut în filmul „Pistolul de aur”, din seria James Bond.

8. Peșterile Leilor de mare – Oregon, SUA

Pesteri marine - Pesteri lei de mare
Foto: Pinterest

Acesta este, probabil, singurul complex de peșteri marine care are propriul său site web. Acest lucru se datorează faptului că peșterile de aici nu sunt doar un loc frumos, ci și o importantă atracție turistică.

Aceste peșteri sunt situate în apropierea plajelor din localitatea Florence. Poți ajunge la ele numai folosind liftul dintr-un magazin de suveniruri.

Odată ajunși acolo, turiștii au șansa să admire miile de lei de mare care se odihnesc pe stânci. Cea mai bună perioadă pentru a face o vizită este în timpul lunilor de iarnă. Atunci, peșterile sunt pline de lei de mare.

9. Peșteri marine – Peștera lui Neptun – Sardinia, Italia

Pesteri marine - Neptun
Foto: Pinterest

Această peșteră magnifică este pentru cei care au o formă fizică bună. Aceasta pentru că, dacă vrei să ajungi aici, trebuie să cobori aproximativ 600 de trepte tăiate în stâncă, denumite „treptele caprei”.

Dar când ajungi în această superbă peșteră cu stalagmite, îți vei da seama că efortul a meritat. Accesul în peșteră este limitat la primii 580 de metri din totalul de 4 kilometri. Totuși, n-ar trebui s-o ratezi.

Priveliștile din timpul zilei sunt incredibile. Atunci, razele soarelui intră printre crăpături, creând o combinație halucinantă de culori și forme.

10. Peșterile din Rosh Hanikra, Israel

Pesteri marine - Rosh Hanikra
Foto: Pinterest

Unele dintre cele mai frumoase peșteri marine din lume se află într-o țară mică din Orientul Mijlociu. Mai exact, în nordul Israelului, la Rosh Hanikra.

Aici, poți lua telecabina pentru a ajunge în vârful falezei, de unde poți să admiri peisajul uimitor. Apoi, vei ajunge în peșterile magnifice, în care apa este în continuă mișcare.

O vizită la Rosh Hanikra este o experiență care poate fi trăită în puține alte locuri din lume.


Lista noastră de bijuterii subterane continuă aici: Universul misterios din adâncuri.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

2 comentarii la „Operele de artă ale naturii: 10 cele mai frumoase peșteri marine din lume”

Lasă un comentariu