Universul misterios din adâncuri: Cele mai frumoase peșteri din lume

Universul misterios din adâncuri – Cele mai frumoase peșteri din lume FEATURED_compressed

Lumea este plină de locuri uimitoare. Unele se arată oricui în toată splendoarea, iar la altele ajung doar cei mai aventuroși oameni. Să facem o incursiune în adâncurile pământului, spre tărâmurile magice ale celor mai frumoase peșteri din lume.

1

Deer Cave (Peștera Căprioarelor), Borneo, Malaezia

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Air Asia

Această peșteră a fost cercetată pentru prima dată în 1961. Cunoscută sub numele de Gua Rusa (Peștera Căprioarelor în limba malay),  peștera a primit acest nume datorită căprioarelor care se refugiau în ea ca să lingă rocile sărate.

2

Râul Fermecat, Brazilia

Chapada Diamantina
Foto: Caters News Agency

Parte a Parcului Național Chapada Diamantina, această peșteră a fost formată în mii de ani de râurile din zonă. Apele unora dintre dintre aceste râuri sunt roșii, datorită conținutului ridicat de tanin.

3

Peștera de Marmură, Patagonia, Chile

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: The Smart Local

Cu siguranță una dintre cele mai frumoase peșteri din întreaga lume (de fapt, o rețea de peșteri), Peștera de Marmură sau Catedrala de Marmură este cunoscută pentru apele sale turcoaz.

De asemenea, este vestită pentru spectacolul de lumini dat de jocul apelor unui imens lac, descoperit în 1880 de geograful argentinian Carlos Moyano.

4

Cele mai frumoase peșteri din lume - Peștera Onondaga, Missouri, SUA

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Stunning Places

Parte a Parcului Național Missouri, această peșteră este o „dantelărie” de stalagmite și stalactite.

5

Peștera de gheață din Islanda

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Pinterest

Peștera Kverkfjoll este formată de apa fierbinte care iese dintr-un izvor aflat sub ghețarul Vatnajokull.

6

Gouffre Berger, Franța

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Der Spiegel

Între 1953 și 1963, Gouffre Berger a fost considerată cea mai adâncă peșteră din lume. În prezent, peștera, care are adâncimea de peste 1.100 de metri, este pe locul 28 în acest top, a patra ca mărime din Franța și cu siguranță una dintre cele mai frumoase peșteri din lume.

7

Cavernele Carlsbad, New Mexico

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Pinterest

Cavernele Carlsbad includ o cameră principală, denumită Camera Mare, o cameră naturală din calcar, cu lungimea de 1.220 de metri, lățimea de 191 de metri și 78 de metri în cel mai înalt punct.

Este a treia cea mai mare cameră a unei peșteri din America de Nord și a șaptea din lume.

8

Cele mai frumoase peșteri din lume - Peștera Flautului Roșu, Guilin, China

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Woodplans

Această peșteră este ornată cu un număr impresionant de stalactite, stalagmite și alte roci în forme surprinzătoare. Având o vechime estimată de 180 de milioane de ani, Peștera Flautului Roșu, din China, s-a dezvoltat în formațiuni de calcar iluminat natural, în diverse culori.

Peste 70 de inscripții în cerneală, datând din anul 792 î.e.n., pot fi admirate pe pereții acestei minuni naturale.

9

Peștera lui Fingal, Scoția

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: Stunning Places

Peștera lui Fingal este formată din coloane de bazalt hexagonale, această dispunere unică fiind cauzată de depozitarea unei mase de lavă care s-a răcit, iar mai apoi a fost erodată de apele mării.

Această grotă este cunoscută și pentru tavanul arcuit în mod natural, care produce ecouri ciudate ale valurilor, creând atmosfera unei catedrale.

10

Peștera cristalelor gigantice din Naica, Mexic

Cele mai frumoase peșteri din lume
Foto: The Vacation Times

Se prea poate ca regizorul filmului „Superman” să se fi inspirat din această peșteră când a creat planeta Krypton, locul natal al supereroului. Peștera din Naica este renumită pentru cristalele sale gigantice, care s-au format de-a lungul a sute de mii de ani.

Ca să știi mai mult, citește „Madame Picasso”

Cartea scoate la lumină povestea fermecătoarei femei care i-a furat inima celui mai mare artist al secolului XX. Când se mută la Paris, Eva Gouel este plină de speranțe și vise. Deși fără experiență, reușește să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl reîntâlnește pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune. Genial și excentric, Pablo este fermecat irevocabil de Eva și ceea ce începe ca o aventură complicată devine prima mare poveste de dragoste din viața lui. „Madame Picasso” ne prezintă o eroină uimitoare și ne poartă din salonul lui Gertrude Stein în atelierul și inima unuia dintre cei mai enigmatici artiști ai secolului XX.

„Madame Picasso” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „Universul misterios din adâncuri: Cele mai frumoase peșteri din lume”

  1. Un loc fruntasi intre aceste pesteri il ocupa PESTERA URSILOR.
    Banuiesc ca cel care a editat acest articol nu a vizitat aceasta minunatie a subsolului Romaniei.
    Pacat ca nu este promovata la adevarata valoare care, cu siguranta, depaseste cu mult pe cele prezentate in articol. Sunt mandru ca am vizitat aceasta capodopera a naturii din tara mea, ROMANIA!

Lasă un comentariu