Universul misterios din adâncuri – Cele mai frumoase peșteri din lume

Lumea e plină de locuri uimitoare. Unele se arată oricui în toată splendoarea, iar la altele ajung doar cei mai aventuroși oameni. Să facem o incursiune spre adâncurile pământului, spre tărâmurile magice ascunse în cele mai frumoase peșteri din lume.

1. Deer Cave (Peștera Căprioarelor), Borneo, Malaezia

Această peșteră a fost cercetată pentru prima dată în 1961. Cunoscută și sub numele de Gua Payausau Gua Rusa, se pare că peștera a primit acest nume din cauza căprioarelor care se refugiau în ea pentru a linge rocile sărate.

Cele mai frumoase peșteri din lume

2. Râul Fermecat, Brazilia

Parte a Parcului Național Chapada Diamantina, această peșteră a fost formată în mii de ani de râurile din această zonă. Unele dintre aceste râuri sunt de culoare roșie, dată de taninul prezent în apă.

Cele mai frumoase peșteri din lume

3. Peștera de marmură, Patagonia, Chile

Cu siguranță una dintre cele mai frumoase peșteri din întreaga lume (de fapt, o rețea de peșteri), Peștera de marmură sau Catedrala de marmură este cunoscută pentru apele sale turcoaz. De asemenea, este foarte cunoscută pentru spectacolul de lumini dat de jocul apelor unui imens lac, descoperit în 1880 de geograful argentinian Carlos Moyano.

Cele mai frumoase peșteri din lume

4. Cele mai frumoase peșteri din lume – Peștera Onondaga, Missouri, SUA

Parte a Parcului Național Missouri, această peșteră este o „dantelărie” de stalagmite și stalactite.

Cele mai frumoase peșteri din lume

5. Peștera de gheață din Islanda

Peștera Kverkfjoll este formată de apa fierbinte ce iese dintr-un izvor aflat sub ghețarul Vatnajokull.

Cele mai frumoase peșteri din lume

6. Gouffre Berger, Franța

Cu o adâncime de peste 1.100 de metri, între 1953 și 1963, Gouffre Berger a fost considerată cea mai adâncă peșteră din lume. În prezent, este pe locul 28 în acest top, a patra ca mărime din Franța și cu siguranță una dintre cele mai frumoase peșteri din lume.

Cele mai frumoase peșteri din lume

7. Cavernele Carlsbad, New Mexico

Cavernele Carlsbad includ o cameră principală, denumită Camera Mare, o cameră naturală din calcar, cu o lungime de 1.220 de metri, o lățime de 191 de metri și 78 de metri în cel mai înalt punct.

Este a treia cea mai mare cameră a unei peșteri din America de Nord și a șaptea din lume.

Cele mai frumoase peșteri din lume

8. Cele mai frumoase peșteri din lume – Peștera Flautului Roșu, Guilin, China

Această peșteră este ornată cu un număr impresionant de stalactite, stalagmite și alte roci în forme surprinzătoare. Având o vechime estimată de 180 de milioane de ani, Peștera Flautului Roșu, din China, s-a dezvoltat în formațiuni de calcar iluminat natural, în diverse culori.

Peste 70 de inscripții în cerneală, datând din anul 792 î.Hr., pot fi admirate pe pereții acestei minuni naturale.

Cele mai frumoase peșteri din lume

9. Peștera lui Fingal, Scoția

Peștera lui Fingal este formată din coloane de bazalt hexagonale, această dispunere unică fiind cauzată de depozitarea unei mase de lavă care s-a răcit, iar mai apoi a fost erodată de apele mării.

Această grotă este cunoscută și pentru tavanul arcuit în mod natural, care produce ecouri ciudate ale valurilor, creând atmosfera unei catedrale.

Cele mai frumoase peșteri din lume

10. Peștera cristalelor gigantice din Naica, Mexic

Se prea poate ca regizorul filmului Superman să se fi inspirat din această peșteră când a creat planeta Krypton, locul natal al supereroului. Peștera din Naica este renumită pentru cristalele sale gigantice, care s-au format de-a lungul a sute de mii de ani.

Cele mai frumoase peșteri din lume

Articole fascinante

 • Nonu spune:

  Exceptional !!!!

 • DEOSEBIT DE INTERESANT, in deosebi pentru cercetatorii adancurilor !

 • EVIDENT, toate elementele inedite ne produc o placere deosebita despre care nu am fi stiut nimic , daca nu patrundeam in aceste noutati pe care le-am aflat prin parcurgerea acestui interesant articol !

 • Costel Iancu spune:

  Un loc fruntasi intre aceste pesteri il ocupa PESTERA URSILOR.
  Banuiesc ca cel care a editat acest articol nu a vizitat aceasta minunatie a subsolului Romaniei.
  Pacat ca nu este promovata la adevarata valoare care, cu siguranta, depaseste cu mult pe cele prezentate in articol. Sunt mandru ca am vizitat aceasta capodopera a naturii din tara mea, ROMANIA!

 • Parvan Maria-Rodica spune:

  O lume mirifica in adancuri!

 • >