10 cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, unde totul se prăjește la soare

Iarna ne bate la ușă, iar temperaturile de afară scad de la o zi la alta. Probabil că unii dintre noi suntem deja cu gândul la vara care va veni, aducându-ne mult așteptata căldură.

Însă există pe pământ câteva locuri unde căldura este o problemă, locuri în care temperatura se ridică mult peste limita de confort a omului. Așadar, din California până în Iran, iată care sut zece dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ.

1

Valea Morții, California, SUA

cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai fierbinți locuri de pe Pământ. Această zonă deține recordul actual pentru cea mai mare temperatură a aerului înregistrată vreodată.

Această vale deșertică a ajuns la la 56.7 grade în vara lui 1913, ceea ce înseamnă că a trece pe aici este un adevărat test de supraviețuire. În zilele noastre, temperaturile medii ajung la 47 de grade în timpul verii. Valea Morții este cel mai secetos loc din SUA.

2

Aziziyah, Libia

cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Foto: Pinterest

Fosta capitală a districtului Jafara, situată la 40 de kilometri sud de Tripoli, deținea titlul de „cel mai fierbinte loc de pe Pământ” – în 1922, temperatura a ajuns la 58 de grade!

Însă acest loc a pierdut titlul în 2012, când meteorologii au declarat că măsurătoarea era invalidată de un număr de factori, printre care și de faptul că persoana care a făcut măsurătoarea era lipsită de experiență.

Totuși, temperatura din oraș încă crește până la peste 48 de grade în miezul verii.

3

Dallol, Etiopia

Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Dallol are cea mai mare temperatură medie a unei așezări locuite. Foto: Pinterest

Dallol, cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ, este un câmp hidrotermal cu formațiuni de sare, izvoare acide și gheizere. A avut o temperatură medie de 41 de grade, monitorizată din 1960 până în 1966.

Asta înseamnă că aici se înregistrează cele mai mari temperaturi medii dintre toate așezările locuite de pe Pământ.

4

Wadi Halfa, Sudan

cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Foto: Pinterest

De-a lungul întregului an, ploaia refuză să cadă în Wadi Halfa, un oraș situat pe țărmurile lacului Nubia din Sudan. Iunie este luna cea mai fierbinte, iar temperatura medie ajunge la 41 de grade.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată aici a fost de 53 de grade, în aprilie 1967.

5

Dasht-e Lut, Iran

cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Foto: Pinterest

Acest platou deșertic are cele mai fierbinți temperaturi de pe planetă – măsurătorile făcute din satelit între 2003 și 2009 au descoperit că temperatura maximă ajungea la 70.7 grade!

În aceste condiții, este inutil să ne întrebăm de ce regiunea este nelocuită…

6

Tirat Zvi, Israel

cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Foto: Pinterest

Kibbutz-ul Tirat Zvi se laudă cu cea mai mare temperatură înregistrată în această regiune – în iunie 1942, a ajuns la 54 de grade.

De atunci, recordul a fost pus la îndoială de Christopher Burt (unul dintre investigatorii care au descalificat recordul mondial deținut de Aziziyah), care susține că rezultatele termografului au fost citite incorect și că temperatura reală era de 53 de grade.

Însă, într-un an obișnuit, temperatura ajunge la media de 37 de grade.

7

Timbuktu, Mali

Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
În Timbuktu, vremea e fierbinte chiar și iarna. Foto: Pinterest

Orașul de la marginea de sud a Saharei este fierbinte chiar și iarna, iar temperatura medie ajunge la 30 de grade în ianuarie. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată a fost de 49 de grade.

8

Kebili, Tunisia

Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Kebili este un oraș cunoscut pentru curmalele sale. Foto: Pinterest

Acest oraș deșertic este cunoscut pentru curmalele sale de calitate, pe care temperatura medie de peste 40 de grade pe timp de vară nu pare să le deranjeze. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată aici a fost de 55 de grade.

9

Ghadaems, Libia

Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Ghadames se află pe lista patrimoniului UNESCO. Foto: Pinterest

Această oază din mijlocul deșertului se află acum pe lista patrimoniului UNESCO, mulțumită colibelor sale celebre zidite din lut, care îi protejează pe cei 7.000 de locuitori de căldura intensă.

Orașul este cunoscut ca „Perla deșertului” și temperatura ajunge aici la media de 40 de grade și temperatura maximă înregistrată a fost de 55 de grade.

10

Bandar-e Mahshahr, Iran

cele mai fierbinți locuri de pe Pământ
Foto: Pinterest

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu cele mai fierbinți locuri de pe Pământ. Acest „cuptor” ocupă locul al doilea printre cele mai calde orașe din lume, potrivit indexului de căldură.

Indexul de căldură combină temperatura aerului și umiditatea relativă. Bandar-e Mahshahr a ajuns la un index de căldură de 74 de grade în iulie 2015. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată aici a fost de 51 de grade.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu