Civilizațiile au căutat modalități prin care să își păstreze esența de-a lungul a mii și mii de ani. Cele mai faimoase mumii conservate de societățile antice vorbesc despre căutarea neîncetată a nemuririi și despre conservarea trupurilor în așteptarea unei noi vieți în lumea de dincolo sau ca simbol al spiritualității.
Mumiile egiptene au dezvăluit lumii nenumărate cunoștințe despre conservarea trupurilor, ritualuri religioase și ofrande, iar toate acestea au deschis ușa pentru a afla mai multe despre civilizația lor. Cu toate acestea, mumiile din deșertul Atacama, din Chile, sunt recunoscute ca fiind cele mai vechi din lume și sunt la fel de fascinante.
Mumiile din Deșertul Atacama

Poporul Chinchorro își mumifica toți morții, indiferent de rang. Păstrarea trupurilor marca o perioadă de tranziție în care sufletele trebuiau să fie îngrijite și întreținute, iar apoi să intervină pe lângă zei.
Cele mai vechi mumii Chinchorro datează de acum 7.000 de ani. Acest lucru marchează o diferență de 2.000 de ani față de egipteni în ceea ce privește practica de conservare a cadavrelor. La acești oameni, morții îi însoțeau întotdeauna pe vii peste tot.
Chinchorro curățau cadavrele de viscere și mușchi. Potrivit publicației de specialitate Archaeology, corpurile erau apoi reasamblate folosind bețe, iar organele le erau înlocuite cu lut, fibre, plante și stufăriș. Pielea era apoi reatașată și acoperită cu un strat de material negru sau roșu aprins.
Multe mumii purtau peruci din păr uman, măști și organe sexuale din lut. Până în prezent au fost descoperite 282 de astfel de mumii în diverse cimitire.
Tutankhamon, regele copil

Mumia regelui copil este, fără îndoială, cea mai faimoasă mumie din lume. Găsirea mormântului său a fost înconjurată de descoperiri surprinzătoare, care continuă să fascineze până în ziua de azi.
Una dintre ele a fost starea de conservare în care a fost găsit, datorită căreia au fost recuperate 5.000 de piese din interior. Masca funerară a tânărului faraon, găsită în mormântul său în 1922, este cea mai cunoscută piesă de artă egipteană și probabil obiectul cel mai des reprodus în mass-media pentru a ilustra această civilizație.
Moartea lui Tutankhamon a avut loc în urmă cu mai bine de 3.000 de ani, iar în tot acest timp mormântul său a rămas neatins de jefuitori.
Faraonul a murit la vârsta de 19 ani și a fost găsit în Valea Regilor în interiorul a trei sicrie, dintre care unul era din aur masiv. Printre bunurile sale se afla un pumnal care, timp de mulți ani, a fost considerat extraterestru.
Acum știm că fierul din care a fost confecționat provine dintr-un meteorit și, după tehnica folosită pentru turnarea lui, a fost realizat în afara Egiptului.
Doamna Dai, mumia lui Xin Zhui

Mumia lui Xin Zhui, Doamna Dai, era intactă atunci când a fost descoperită, în 1971. Deși are o vechime de peste 2.000 de ani, este considerată cea mai bine conservată mumie din lume.
Doamna Dai a fost soția unuia dintre liderii imperiului Han. Mormântul ei a fost găsit alături de soțul ei, Li Cang, și de un alt bărbat despre care se crede că este fiul ei. Trupul ei a fost scufundat în lichid de îmbălsămare, ceea ce a permis o conservare aproape perfectă, nemaiîntâlnită până acum.
„Familia bogată și puternică ducea o viață luxoasă, pe care dorea să o mențină și în viața de apoi. Prin urmare, mormintele conțineau o mulțime de obiecte rafinate, cum ar fi obiecte de lac, mătase brodată, instrumente muzicale și reprezentări ale servitorilor casnici”, a documentat revista Archaeology.
Starea corpului femeii, care avea în jur de 50 de ani când a murit, a permis un control complet, un examen ginecologic și o autopsie.
Omul din mlaștină

Omul de Tollund, unul dintre așa-zișii „oameni din mlaștină”, a fost găsit în Danemarca în 1940. Mumia păstra tunica originală în care ar fi fost ucisă. În ciuda faptului că are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, corpul are intestine, creier, păr și unghii intacte.
Investigațiile sugerează că mumia ar putea fi o dovadă de tortură sau de sacrificiu uman. Cadavrul a fost așezat în poziție fetală, cu ochii și gura închise, iar frânghia cu care a fost atârnat este încă atașată.
„Au urmele inconfundabile că au fost uciși cu violență înainte de a fi depozitați în mlaștină. Pentru acești oameni, pedeapsa, sacrificiul sau o combinație a celor două par a fi cele mai probabile explicații”, se explică în cercetarea realizată de Muzeul Silkeborg.
Omul de Tollund a fost ucis la vârsta de 30 sau 40 de ani și ar fi trăit în timpul Epocii Fierului, între 405 și 380 î.e.n. Ipoteza morții sale ca sacrificiu uman este susținută, deoarece la acea vreme majoritatea oamenilor erau incinerați și nu îngropați.
Ötzi, omul ghețurilor

Ötzi este cea mai veche mumie din Europa. Când a fost descoperit în Alpii Ötzal în 1991, autoritățile austriece au crezut inițial că era un alpinist modern, datorită stării sale de conservare. Cadavrul a fost înghețat timp de aproape 5.300 de ani, murind în anul 3255 î.e.n., ceea ce indică faptul că a trăit în așa-numita Epocă a Cuprului.
Bărbatul a murit la vârsta de aproximativ 46 de ani din cauza unei săgeți care i-a străpuns plămânul. Corpul său avea 61 de tatuaje pe genunchi, spate și glezne; ipoteza este că acestea trebuie să fi făcut parte dintr-un fel de tratament împotriva durerii, asemănător acupuncturii.
Ötzi avea părul lung și șaten, avea 1.59 metri înălțime și cântărea aproximativ 50 de kilograme. Temperaturile scăzute din Alpii Ötzal i-au permis să se conserve până în anul în care a fost găsit de alpiniștii germani.
Citește în continuare