Cele mai clare imagini cu Deimos, unul dintre sateliții lui Marte

Cele mai clare imagini cu Deimos, unul dintre sateliții lui Marte

Marte are doi sateliți, Phobos și Deimos. Cele două obiecte în formă de cartof au nedumerit mult timp oamenii de știință din domeniul planetar.

Care este originea lor? Sunt asteroizi capturați sau au făcut parte cândva din Planeta Roșie, așa cum Luna a făcut parte din planeta noastră? Acum, cele mai clare imagini surprinse vreodată cu Deimos par să indice acest lucru.

Sonda Hope a misiunii Emiratelor Arabe Unite studiază Planeta Roșie de mai mulți ani, iar în vara lui 2022 a întreprins o corecție de traiectorie, pentru a-și schimba ușor ținta de focalizare de la Marte la Deimos, cel mai mic și mai îndepărtat satelit al planetei.

Imaginea cu Deimos, cireașa de pe tort a observațiilor

Mai multe survolări au dus sonda atât de aproape de Deimos, respectiv la 100 de kilometri, marcând cea mai mare apropiere a oamenilor avută vreodată de micul corp stâncos, potrivit IFL Science.

Această întâlnire foarte apropiată a permis echipei să realizeze cea mai detaliată imagine a lui Deimos, care arată umitor deasupra Planetei Roșii. Echipa a reușit să surprindă chiar și partea îndepărtată a micului satelit, care nu a mai fost explorată în detaliu până acum. Satelitul are o rază medie de 6,2 kilometri și se învârte în jurul lui Marte la fiecare 30,3 ore.

Rezultatele zborurilor vor fi prezentate la Conferința Geofizică Europeană

Această imagine cu adevărat uimitoare este doar cireașa de pe tort a observațiilor. Astronomii au folosit toate cele trei instrumente – spectrometrele în ultraviolete și infraroșu, dar și camera – pentru a capta detalii incredibile despre proprietățile acestui mic satelit, inclusiv informații despre compoziție, morfologie și multe altele.

Primele rezultate ale zborurilor urmează a fi prezentate în cadrul Conferinței Geofizice Europene, dar unele indicii privind rezultatele și prima imagine uimitoare au fost prezentate de șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, monarh constituțional (emirul) al Dubai și în prezent prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu