5 dintre cele mai ciudate lucruri de pe Terra

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ciudate lucruri de pe planeta noastră? Desigur, această întrebare poate avea zeci sau chiar sute de răspunsuri, deoarece Pământul este plin de lucruri extraordinare, care merită menționate.

Fie că sunt create de mâna omului, fie că există în mod natural, lucrurile pe care ți le prezentăm în acest articol sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai ciudate de pe Terra.

1. Vantablack este cel mai negru material din lume

Cele mai ciudate lucruri 01

Vantablack este un nano-material dezvoltat în 2015 de compania britanică Surrey NanoSystems în 2015. Materialul absoarbe 99,98% din lumina care ajunge pe suprafața sa, atât din spectrul ultraviolet, cât și din cel vizibil și cel infraroșu.

Asta înseamnă că, tehnic vorbind, atunci când se uită la un obiect acoperit cu Vantablack, ochiul uman nu vede nimic. Practic, experiența de a privi această substanță este cea mai apropiată de sentimentul pe care l-am avea dacă am privi o gaură neagră.

2. Aerogelul arată ca o felie dintr-un nor

Cele mai ciudate lucruri 02

Aerogelul este, fără îndoială, unul dintre cele mai ciudate lucruri de pe planetă. Aerogelul este un material ultra-ușor, poreclit „fum înghețat” sau „nor solid”, din cauza înfățișării sale eterice. Aerogelul a fost obținut pentru prima oară de chimistul american Steven S. Kistler, în 1931.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Materialul are o densitate extrem de scăzută și este alcătuit în proporție de 99,8% din aer. Aerogelul absoarbe complet radiațiile infraroșii. De aceea, savanții cred că din acest material vor putea fi construite clădiri care să permită pătrunderea luminii solare, împiedicând, în același timp, schimburile termice între încăpere și mediul exterior.

Deoarece este un izolator termic excepțional, aerogelul este folosit deja de NASA pentru izolarea costumelor astronauților. Un strat de doar 18 milimetri de aerogel poate proteja corpul uman la temperaturi de până la -150 grade Celsius.

De asemenea, materialul este un bun conducător de electricitate și poate fi utilizat inclusiv la desalinizarea apei de mare. De aceea, oamenii de știință cred că aerogelul este materialul viitorului.

3. Rechinii goblin: fosilele vii cu înfățișare de coșmar

Rechinii goblin sunt o specie rară. Ei trăiesc la mare adâncime și sunt niște fosile vii, singurii membri în viață ai unei familii arhaice de rechini – Mitsukurinidae.

Rechinii goblin sunt cunoscuți pentru maxilarele lor elongate, pline cu dinți care seamănă cu niște cuie. Aceste creaturi sunt capabile să detecteze curenții electrici emiși de alte animale și își extind cu rapiditate fălcile ca să înhațe prada.

4. Bismutul, elementul chimic cu aspect psihedelic

Cele mai ciudate lucruri 03

Iată al patrulea dintre cele mai ciudate lucruri de pe planetă. Poate îți aduci aminte, de la orele de chimie din liceu, despre elementul chimic numit bismut. Însă, cel mai probabil, nu ai văzut niciodată cum arată.

Ei bine, bismutul are un tipar de creștere unic, asemănător cu treptele unei scări. Marginile se formează mai repede decât zonele interioare, iar asta are drept rezultat o structură cristalină, care pare alcătuită din niște pătrățele care se întrepătrund, colorate în culorile curcubeului.

5. Cele mai ciudate lucruri – Vulcanul care scuipă lavă albastră

Cele mai ciudate lucruri 04

Vulcanul Kawah Ijen, din Indonezia, este remarcabil pentru faptul că, la prima vedere, pare să scuipe lavă albastră sau, uneori, purpurie.

De fapt, lava emisă de vulcanul indonezian nu este albastră, ci capătă această colorație fascinantă din cauza cantităților mari de vapori de sulf emiși odată cu lava. Când vaporii de sulf iau foc, ei ard cu flacără albăstruie, ceea ce face lava să pară albastră.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu