5 dintre cele mai ciudate lucruri expuse vreodată în muzee

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ciudate lucruri expuse în muzee? În aceste locuri sunt conservate și protejate lucruri importante din trecut, comori naționale și alte obiecte prețioase descoperite de-a lungul vremii.

Oameni pasionați de istorie și cunoaștere sau simpli curioși calcă anual pragul muzeelor de pe tot globul pentru a afla mai multe despre lumea în care trăim.

Alături de exponatele clasice, la care se așteaptă toată lumea, unele muzee găzduiesc exponate de-a dreptul bizare. Iată cinci dintre cele mai ciudate lucruri expuse vreodată într-un muzeu.

Chiar dacă e doar un tur virtual, în urma lui vei afla lucruri pe care, probabil, nu le știai.

1

Automaton - Călugărul mecanizat

Unul dintre cele mai ciudate lucruri expuse vreodată la Muzeul Smithsonian este un călugăr mecanizat, construit în Spania secolului XVI. Are înălțimea de 38 de centimetri și este total mecanizat.

Deși au trecut câteva secole de când a fost construită, mașinăria funcționează perfect și acum (deși este pornită destul de rar, pentru a preveni deteriorarea). Atunci când este „tras”, călugărul face o serie de mișcări, iar gura i se deschide și închide de parcă ar rosti o incantație.

Povestea din spatele călugărului mecanic are o strânsă legătură cu familia regală spaniolă. Se spune că, în 1562, Don Carlos, fiul regelui Felipe al II-lea, a fost rănit grav în urma unei căzături.

Disperat să-și salveze fiul și, implicit, monarhia, regele Felipe a autorizat tot felul de tratamente. Niciunul n-a funcționat, însă, și părea că Don Carlos avea să moară.

Într-o ultimă încercare de a-și salva fiul, regele Felipe s-a rugat la Dumnezeu pentru un miracol, promițând că, dacă ruga îi va fi ascultată, va înfăptui și el un miracol.

Prințul a supraviețuit, iar regele Filip a angajat un renumit ceasornicar pentru a construi un călugăr complet mecanizat, care să supraviețuiască trecerii secolelor, drept mărturie a măreției lui Dumnezeu.

2

Cele mai ciudate lucruri expuse în muzee - Dinozaurul de gunoi

Cele mai ciudate lucruri - Dinozaur gunoi
Foto: HDnux

Deși a fost închis în 2011, Muzeul Gunoiului, din localitatea americană Stratford, a rămas faimos în istorie pentru unul dintre exponatele sale. Vizitatorii muzeului puteau admira aici un dinozaur uriaș, construit în întregime din gunoaie.

Bizara construcție avea 3.65 metri înălțime și 7 metri lungime și cântărea o tonă. Dinozaurul era construit dintr-o cantitate impresionantă de deșeuri provenite de la telefoane mobile și plăcuțe de înmatriculare.

Sculptura a fost creată de artistul Leo Sewell și reprezintă cantitatea medie de gunoi pe care o produce anual o singură persoană.

3

Doamna de săpun de la Muzeul Mutter

Cele mai ciudate lucruri - Doamna de sapun
Foto: Mutter Museum

„Doamna de săpun” este numele dat mumiei unei femei exhumate în 1975 în Philadelphia și expusă în prezent la Muzeul Mutter. Exponatul a devenit celebru în întreaga lume datorită faptului că este învelit într-o substanță grasă, denumită adipoceară.

Adipoceara este o substanță gri-albicioasă, având consistența cerii de albine, formată în principal din acizii grași în care pot fi transformate țesuturile după moarte. Formarea adipocerii este un fenomen extrem de rar, care are loc în medii alcaline, calde și lipsite de aer.

Deși inițial se credea că „Doamna de săpun” ar fi decedat în timpul epidemiei de febră galbenă de la sfârșitul secolului XVIII, radiografii recente au demonstrat că femeia a decedat în prima jumătate a secolului XIX. La momentul decesului, avea între 25 și 30 de ani.

4

Porumbelul Cher Ami, greu de ucis

Cele mai ciudate lucruri - Cher Ami
Foto: Buzzfeed

Când vine vorba de cele mai ciudate lucruri expuse vreodată într-un muzeu, trebuie să-l menționăm și pe Cher Ami. Cher Ami (în română „Prieten drag”) a fost un porumbel voiajor care a salvat sute de oameni în timpul Primului Război Mondial.

Porumbelul erou a fost donat de britanici armatei americane staționate în Franța. Pasărea a fost antrenată de trupele americane și a ajutat la salvarea a 200 de oameni, deși a fost rănită grav. Pe 3 octombrie 1918, 500 de soldați din divizia 77 a armatei americane au rămas captivi pe versantul unui deal.

Aflați în spatele liniilor inamice, soldații nu puteau supraviețui fără mâncare sau muniții. Înconjurați de germani, mulți dintre ei au fost uciși în primele zile.

Într-o încercare disperată de a-și salva oamenii, maiorul Charles White Whittlesey a început să trimită mesaje de ajutor prin porumbei călători. Din păcate, primele două pasări trimise în misiune au fost împușcate.

Singura speranță care le mai rămânea soldaților era Cher Ami. Odată eliberat, porumbelul a zburat printr-o ploaie de gloanțe, dar unul l-a lovit. Deși a căzut la pământ, Cher Ami a reușit să se ridice din nou în aer și a ajuns la destinație cu bine, deși grav rănit.

Cei 200 de oameni ai diviziei 77 au fost salvați, iar Cher Ami a devenit erou de război. Astăzi, trupul împăiat al lui Cher Ami se află la Muzeul Național de Istorie Americană.

5

Cele mai ciudate lucruri expuse în muzee - Costumul-bulă

Cele mai ciudate lucruri - David Vetter
Foto: The Story of Texas

Costumul-bulă este expus în prezent la Muzeul Bullock din Texas, SUA, și are o poveste uimitoare. Costumul i-a aparținut unui băiat pe nume David Vetter. Născut în 1971, David suferea de o boală la acea vreme incurabilă: imunodeficiență severă combinată.

Din cauză că boala îi afecta grav sistemul imunitar, corpul băiatului era incapabil să lupte cu infecțiile. Din acest motiv, David a fost îmbrăcat într-un costum special creat pentru el de către NASA.

Costumul-bulă, așa cum a fost denumit, a costat 50.000 de dolari și avea drept scop să-l protejeze pe băiat de orice contact cu exteriorul.

David a petrecut 12 ani în acest costum. După ce a fost descoperit un tratament pentru boala de care suferea, băiatul a fost scos din bulă pentru prima oară în viață, pentru a fi tratat. Deși operația a părut că funcționează, David a murit 15 zile mai târziu din cauza unei forme de cancer limfatic.


În continuare, îți recomandăm și: Top 10 cele mai ciudate muzee din lume.

Ca să știi mai mult

Dacă vrei să afli mai multe despre viața în Coreea de Nord, îți recomandăm autobiografia cutremurătoare a lui Yeonmi Park, o tânără care a reușit să evadeze din cea mai dură dictatură din lume. Yeonmi a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că Marele Conducător îi poate auzi gândurile. Apoi, la 13 ani, a reușit să fugă din țară împreună cu mama ei. Dar chinul era departe de a se fi încheiat...

Comandă cartea „Drumul către libertate” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>