Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”

Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pământ? Ne întrebăm cum arată corpurile cosmice îndepărtate, dar însăși planeta noastră ne oferă niște locuri atât de ieșite din comun, încât par a fi din alt colț de univers ori produsele celei mai bogate imaginații.

Îți prezentăm zece locuri superbe și fascinante, în același timp. Vei descoperi că unul dintre ele este folosit pentru a simula condițiile de pe Marte.

1. Socotra, Yemen

Cele mai ciudate locuri
Arborii Dracaena cinnabari (ziși și Sângele Dragonului”) au fost botezați după seva roșie pe care o produc. Foto: HopeHill / Flickr

Acest loc exotic este cunoscut pentru pietrele sale mari și galbene și pentru marea diversitate de floră și faună. Aici se află sute de specii care nu pot fi întâlnite altundeva, cum ar fi Sângele Dragonului, care are o formă asemănătoare cu a unei umbrele.

Acest copac are culori și mirosuri unice, fiind adeseori folosit la fabricarea parfumurilor, a săpunului, a vopselelor și a lacurilor.

2. Cele mai ciudate locuri: Insula Devon, Canada

Cele mai ciudate locuri
Roverul K10 coboară pe Drill Hill spre tabăra de bază din Craterul Haughton de pe Insula Devon. Foto: Matt Deans / NASA

Insula Devon, cea mai mare insulă nelocuită din lume, se află în Canada. Peisajul de pe această insulă este adeseori comparat cu cel de pe Marte și locul chiar a fost folosit drept teren de testare pentru modulele marțiene din pricina similitudinilor geologice dintre insulă și Planeta Roșie.

3. Parcul Național Yellowstone, SUA

Cele mai ciudate locuri
Foto: Getty Images

Acest parc a fost întotdeauna o destinație de călătorie extraordinară pentru turiștii curioși și dornici să vadă priveliști spectaculoase.

Geologia sa neobișnuită a creat gheizere care erup fără încetare și izvoare fierbinți acide și pline de culoare, fiind unul dintre cele mai celebre parcuri din lume. Terenul nu este tocmai sigur, așa că au fost făcute poteci, pentru ca vizitatorii să poată explora la pas acest loc magic.

4. Cele mai ciudate locuri din Asia: Huanglong, China

Cele mai ciudate locuri
Foto: Pinterest

Acest loc deosebit cu izvoare calde se află în China. Huanglong adăpostește lacuri în culori deosebite, nuanțe de albastru strălucitor, într-un decor alpin care îți taie răsuflarea.

Cel mai frapant aspect este apa care radiază, pe care nu ai cum să o ratezi explorezi acest paradis extraterestru.

5. Salar de Uyuni, Bolivia

Cele mai ciudate locuri
Foto: Shutterstock

Măsurând peste 10.500 de kilometri pătrați, Salar de Uyuni, cea mai mare câmpie de sare plată de pe planetă se întinde în sudul Boliviei, înmagazinând circa jumătate din litiul planetei.

În timpul sezonului umed, un strat subțire de apă se adună pe câmpie, dând naștere unei oglinzi reflectorizante naturale. În timpul sezonului uscat, apa dispare, lăsând în spate terenul alb și crăpat care pare dintr-o altă lume.

6. Cele mai ciudate locuri din America Latină: Valea Lunii, Argentina

Cele mai ciudate locuri
Foto: Pinterest

Aflată într-o zonă izolată din Argentina, Valea Lunii oferă o priveliște magnifică cu formațiunile sale stâncoase ciudate și mari și cu Bochas.

Bochas sunt pietre de diferite mărimi, răspândite în America Latină, iar unele dintre ele sunt perfect sferice. Cele din Valea Lunii au toate mărimile și formele, dominând peisajul și făcându-i pe vizitatori să se simtă mici și insignifianți.

7. Valea Morții, Nevada, SUA

Cele mai ciudate locuri
Foto: National Parks Service, SUA

Valea Morții se află în Nevada, în mare parte, și se întinde până în California. Este un peisaj deșertic plin de formațiuni geologice uimitoare, cum ar fi câmpiile de sare, dunele de nisip și formațiunile stâncoase.

Mărimea văii îți dă o senzație acută de izolare. Și mai misterios este faptul că aici se află Pietrele mișcătoare din Valea Morții. Se spune că acești bolovani se mișcă singuri, lăsând în urma lor o potecă de care vizitatorii sunt intrigați de mult timp.

8. Cele mai ciudate locuri din Europa: Rio Tinto, Spania

Foto: Pinterest

Rio Tinto este un râu din Spania care demonstrează din nou că lumea noastră este plină de fenomene interesante. Apa râului are o culoare roșie distinctă, care este, de fapt, rezultatul intervenției umane.

Zona este exploatată pentru fier de prin anul 3.000 î.e.n., iar metalul a ajuns în apă, colorând-o în roșu și crescându-i aciditatea.

9. Kliluk, Canada

Foto: Trip Advisor

Acest lac uimitor conține un număr uriaș de minerale diferite, cum ar fi sulfatul de magneziu, calciul și sulfatul de sodiu, care s-au cristalizat în apele sale. De asemenea, în lac se află cantități mici de argint și titan.

Toate acestea îi conferă lacului niște „pete” ciudate, înconjurate de zone albe. Pare un ținut de basm de pe altă planetă. Lacul este cunoscut drept Lacul Pătat.

10. Pădurea de Piatră, China

Foto: Wikimedia

Iată și ultima mențiune pe lista noastră despre cele mai ciudate locuri de pe Pământ. S-a spus adeseori că „prima minune a lumii” se găsește, de fapt, în China. Shilin, care se traduce prin Pădurea de Piatră, este un loc care uimește pe oricine.

În acest complex se află extraordinare formațiuni carstice și de calcar care sunt rezultatul eroziunii fluviale. Pietrele au luat forma unor arbori coniferi, iar locul arată ca o pădure mistică alcătuită din copaci de piatră.

Ca să știi mai mult

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase - atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

Comandă cartea „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>