5 dintre cele mai ciudate locuri din lume, construite de om

Un turn care arată ca o eroare de computer, un templu păzit de un dragon sau un tărâm de basm ridicat în piatră sunt doar câteva dintre cele mai ciudate locuri din lume, create de om.

Vizitate de turiști din întreaga lume, aceste construcții sunt speciale prin formele lor neconvenționale și unice. Iată, deci, cinci dintre cele mai ciudate locuri din lume, construite de oameni care nu au ținut cont de norme.

1. Cele mai ciudate locuri din lume – Templul păzit de dragon


La doar 40 de kilometri de capitala thailandeză Bangkok, se află orășelul Khlong Mai, care a devenit faimos pentru o construcție bizară care se află aici. Este vorba despre templul Wat Samphran, o clădire cilindrică de 17 etaje, înconjurată de un dragon masiv.

Clădirea roz este plină cu altare și obiecte de cult budiste, inclusiv o statuie gigantică a lui Buda. Șarpele gigantic care înconjoară clădirea conține, la interior, o scară. Turiștii pot urca doar pe anumite secțiuni ale scării, deoarece ea s-a deteriorat în timp.

Istoria și semnificația templului sunt învăluite în mister. Oameni din lumea întreagă vin aici pentru a urca până în vârf, unde pot atinge barba dragonului.

2. Fântâna cu trepte din India

Cele mai ciudate locuri din lume 01

Printre cele mai ciudate locuri din lume se numără și fântâna cu trepte Chand Baori, din Rajahstan, India. Celebra clădire a fost construită cu peste 1.000 de ani în urmă, cu scopul de aduna în timpul musonului apă care era greu de procurat în timpul lunilor fierbinți de vară.

Construcția are 3.500 de trepte simetrice, care coboară 13 etaje. Mii de fântâni cu trepte au fost construite între secolele I și al XV-lea, însă au fost abandonate pe măsură ce tehnologia a avansat.

Din fericire, cele mai impresionante, precum Chand Baori, au fost conservate și pot fi vizitate și astăzi.

3. Clădirea-pește

Cele mai ciudate locuri din lume 03

Arhitectura acestei clădiri o califică pentru un loc pe lista cu cele mai ciudate locuri din lume. Cei care vor să ajungă la Comitetul de Dezvoltare a Pescăriilor Naționale din Hyderabad, India, trebuie să caute… un pește gigantic.

Noaptea, clădirea cu patru etaje este iluminată cu cu spoturi albastre, care o fac să pară că înoată prin oraș.

4. Fortul fețelor

Cele mai ciudate locuri din lume 04

În ultimii 20 de ani, Song Peilun, în vârstă de 78 de ani, a construit un castel de piatră pe 20 de hectare de teren, situat într-o vale izolată de lângă Guyinag, China. Profesorul devenit artist a renunțat la serviciu în 1996.

De atunci, și-a dedicat timpul și toate economiile realizării statuilor și stâlpilor exotici de piatră care fac castelul acesta atât de deosebit.

Cele mai ciudate locuri din lume 05

Prin designul artistic al castelului, care poate fi considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai ciudate locuri din lume, Song a dorit să onoreze cultura Nuo, din sud-vestul Chinei.

5. Turnul pixelat

Cele mai ciudate locuri din lume 06 bis

Turnul MahaNakhon, din Bangkok, Thailanda, arată ca o eroare de computer într-o lume virtuală. Aspectul pixelat este obținut printr-un model de forme rectangulare, care punctează clădirea la intervale aparent aleatorii.

Luminile proiectate de și pe clădire clădire în timpul nopții îi accentuează aspectul futurist.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu