5 dintre cele mai ciudate dezastre din istorie

Catastrofele au schimbat cursul istoriei, iar cele mai ciudate dezastre au dat naștere unor mituri urbane și povestiri care au intrat adânc în folclorul comunităților care au avut de suferit.

Într-un fel, cea mai mare parte a trecutului omenirii poate fi explicată prin dezastre, fie ele naturale sau produse de om. Sclavia în masă din coloniile americane a fost introdusă după niște epidemii groaznice de malarie la care africanii păreau imuni.

În filmul de mai sus sunt surprinse resturi din avioanele care s-au ciocnit în zbor la Charkhi Dadri, într-unul dintre cele mai grave accidente din istorie.

Dorința coloniștilor americani de a se separa de Imperiul Britanic a venit în urma unor războaie civile devastatoare în Anglia. Chirurgia estetică și medicina modernă s-au născut din dezastrul care a fost Primul Război Mondial.

Unele catastrofe și urmările lor sunt evidente, însă altele sunt mai greu de înțeles din cauza confuziei și a efectelor stranii pe care le generează. În acest articol îți prezentăm o listă cu cele mai ciudate dezastre din istorie.

1

Coliziunea aeriană din Charkhi Dadri

cele mai ciudate dezastre
Jos: cele două avioane implicate în tragedie. Sus: reconstituire a accidentului aviatic realizată de National Geographic. Foto: Wikimedia/National Geographic

Iată primul dintre cele mai ciudate dezastre din istorie menționate pe lista noastră. Pe 12 noiembrie 1996, două avioane s-au ciocnit frontal deasupra Charkhi Dadri, un oraș aflat la vest de New Delhi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Avioanele implicate în coliziune au fost un Boeing 747-100B al Liniilor Aeriene Saudite, călătorind din New Delhi la Dhahran, Arabia Saudită, și un Iliușin Il-76 al Liniilor Aeriene din Kazahstan, care venea din Shimkent, Kazahstan, și se îndrepta spre New Delhi.

Ciocnirea a avut loc după ce avionul din Kazahstan, care trebuia să coboare la 4.570 de metri, a coborât la 4.420 de metri și apoi la 4.270, ceea ce l-a adus în calea aeronavei Boeing.

Cele două aparate s-au ciocnit și avionul Iliușin a distrus aripa stângă a Boeing-ului. Toți cei 37 de oameni din avionul din Kazahstan au pierit și aceeași soartă au avut-o și cei 312 oameni din Boeing. Acest incident a fost cea mai devastatoare coliziune aeriană din istorie.

2

Cele mai ciudate dezastre: Cutremurul din New Madrid

cele mai ciudate dezastre
Alunecările de teren create de cutremurul de la New Madrid sunt încă vizibile în 1904. Foto: Wikimedia

În 1811 și 1812, zona New Madrid (în statul american Missouri de azi), în apropierea fluviului Mississippi, a fost zguduită de o serie de seisme.

Primul cutremur a avut loc pe 16 decembrie 1811 și a ajuns la intensitatea estimată azi (după efecte) la 6 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de un altul, șase ore mai târziu, și apoi de încă două, pe 23 ianuarie și pe 7 februarie 1812.

Al treilea cutremur a cauzat deformări la suprafața solului, erupții de lavă, fisurări și alunecări de pământ. După cutremurul din februarie, oamenii au relatat că Mississippi a curs în sens invers timp de mai multe ore, formând două cascade.

În urma cutremurului s-a format Lacul Reelfoot, la 24 de kilometri sud de epicentru, în timp ce ciocnirea cristalelor de cuarț din pământ a creat niște lumini precum fulgerele, care au „aprins” cerul.

În mod incredibil, cutremurele s-au făcut simțite pe o suprafață de 80.000 de kilometri pătrați.

3

Vara care nu a mai venit

cele mai ciudate dezastre
O reproducere a erupției vulcanului Tambora din 1815, realizată pentru revista Smithsonian. Foto: Smithsonianmag.com

Când Muntele Tambora, din Indonezia, a erupt în 1815, a cufundat Europa și America de Nord în ceea ce părea a fi o iarnă permanentă.

Temperaturile au scăzut, ceea ce adus la o criză alimentară majoră în emisfera nordică. Peste cea mai mare parte a SUA s-a format o ceață densă și New York-ul a fost lovit de căderi de zăpadă în luna iunie.

Europa încă se recupera după Războaiele Napoleoniene și a avut mult de suferit. În Franța și în Marea Britanie au izbucnit revolte, în timp ce Italia a fost acoperită cu cenușă vulcanică roșie.

În această perioadă, Mary Shelley a scris „Frankenstein” și au apărut interpretările moderne despre vampiri. Se poate spune că înfometarea duce la nașterea (sau amplificarea) coșmarurilor.

4

Cele mai ciudate dezastre: Poarta spre iad”

cele mai ciudate dezastre
Craterul Dervaza sau „Poarta iadului”. Foto: Wikimedia

Adânc în Deșertul Karkum, în nordul Turkmenistanului, se află o gaură uriașă. Unii cred că craterul Darvaza a fost inițial o gaură de foraj făcută de sovieticii care căutau gaz natural.

După ce au apărut îngrijorări legate de scurgerile periculoase de gaz, craterul a fost aprins, în 1971.

De atunci, tot arde… Craterul are 68 de metri diametru și adâncimea de 30 de metri. Guvernul din Turkmenistan speră să închidă craterul ca să prevină extinderea flăcărilor și a gazelor, pregătind zona pentru dezvoltări ulterioare.

5

Cele mai ciudate dezastre: Reacția în lanț din Texas City

Mașinile dintr-o parcare aflată la 400 de metri distanță de explozie. Foto: Wikimedia

Dezastrul din Texas City a avut loc pe 16 aprilie 1947. A fost cel mai grav accident industrial din istoria de până atunci a SUA, precum și una dintre cele mai mari explozii non-nucleare.

Dezastrul a început odată cu un incendiu la bordul vasului francez SS Grandcamp, care era ancorat în port.

Vasul transporta 2.300 de tone de nitrat de amoniu, care s-a detonat și a cauzat o reacție în lanț de explozii și incendii. Explozia inițială a incinerat 1.000 de clădiri de pe țărm.

Următoarele explozii au cauzat aprinderea clădirilor industriale și a fabricilor de substanțe chimice și distrugerile s-au extins și mai mult.

Estimările oficiale au stabilit numărul morților ca fiind de 567, iar cel al răniților de peste 5.000. Toți pompierii din Texas au fost uciși, cu două excepții.

Unii dintre morți nu au mai fost identificați niciodată.


În continuare, descoperă alte 5 dezastre ciudate, apoi citește și:

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Adaugă un comentariu