10 dintre cele mai ciudate animale care îi fascinează pe biologi

Am învățat cu toții despre vaci, porci, câini, pisici, elefanți, șerpi și alte viețuitoare foarte cunoscute. Totuși, există alte mii de specii care trăiesc în umbra notorietății animalelor domestice. Ele sunt, practic, cele mai ciudate animale, enigme pentru cei mai mulți dintre noi.

Chiar dacă nu știai despre existența lor, vei descoperi că aceste ființe sunt la fel de curioase și interesante ca toate celelalte.

În acest articol îți prezentăm un clasament cu cele mai ciudate animale, care – sperăm – îți vor stârni curiozitatea de a afla mai multe despre ele. Una dintre specii trăiește și în România.

1

Babirusa

cele mai ciudate animale - babirusa
Un porc Babirusa. Doi dintre colți îi străpung pielea. Foto: Wikimedia

Aceasta specie de porc sălbatic se găsește în insulele indoneziene Sulawesi, Togian, Buru și Sula. Babirusa trebuie să își îngrijească regulat colții, frecându-i de arbori și stânci, întrucât altfel îi pot penetra craniul.

 

2

Tatu „Zâna Roz”


Este o creatură adorabilă, de numai 9-12 centimetri lungime, de culoare roz pal. Tatu „Zâna Roz” este un animal nocturn, ce se hrănește cu furnicile și larvele pe care le găsește pe lângă vizuina sa.

Are gheare mari la membrele anterioare, ceea ce îl face un excelent săpător: dacă se simte amenințat, se poate îngropa complet în câteva secunde.

3

Antilopa Gerenuk

Gerenuk este o specie de antilopă cu gâtul lung, ce trăiește pe câmpiile aride ale Africii de Est. În limba somaleză, numele său înseamnă „cu gât de girafă”.

De altfel, această particularitate (și abilitatea de a se ridica pe două picioare) le permite antilopelor să ajungă la frunzele din vârful arbuștilor, la care alte gazele nu au acces.

4

Cele mai ciudate animale - Cârtița golașă


Această bizară creatură are unele caracteristici care o fac foarte importantă pentru omenire. De exemplu, este rezistentă la cancer și are pielea extrem de elastică.

Cârtițele golașe pot trăi până la 28 de ani, o vârstă cu totul extraordinară pentru un animal de asemenea dimensiuni. De aceea, în momentul de față se fac cercetări amănunțite asupra cârtițelor golașe.

5

Delfinul Irrawaddy

Irrawaddy este o specie de delfin care trăiește pe lângă coastele și estuarele râurilor din Asia de Sud-Est. Din punct de vedere genetic, delfinul Irrawaddy este înrudit cu balena ucigașă.

6

Crabul Kiwaidae


Kiwaidae este o specie de crab, un decapod marin care trăiește pe lângă puțurile hidrotermale. Aceste animale mai sunt denumite și „crabi Yeti”, pentru că au cleștii și picioarele acoperiți de niște peri fini, ca o blană.

7

Lemurul zburător Sunda

De fapt, acest animal nu este un lemur și nici nu zboară, ci mai degrabă planează de la un copac la altul. Trăiește exclusiv în coroana pădurii, este activ în special noaptea și se hrănește cu flori și fructe.

Această creatură drăgălașă poate fi găsită în Thailanda, Malaezia, Singapore și Indonezia.

8

Cele mai ciudate animale - Chișcarii

Chișcarii, numiți și țipari sau cicari, trăiesc în apele reci și în zonele de coastă. Sunt ușor de recunoscut după forma cilindrică a corpului și gura rotundă, cu dinți ascuțiți, care îi fac să semene cu niște ventuze.

Se hrănesc atașându-se de alți pești, cărora le sug sângele. Aceste creaturi bizare există pe Pământ de aproximativ 300 de milioane de ani.

În tot acest timp, forma corpului nu li s-a modificat mai deloc. Astfel de animale se găsesc și în România, în cursurile repezi de munte, în special în cele din Ardeal: Criș, Mureș, Someș și Vișeu.

9

Iepurele de Patagonia

Acesta este un rozător ce trăiește în America de Sud. Asemănător unui iepure comun, acest animal are membrele subțiri, lungi și zvelte și este mai mereu în alertă.

10

Cele mai ciudate animale - Cârtița cu nas stelat

Cârtița cu nas stelat este un animal de mici dimensiuni, ce se găsește în câmpiile din Canada și Statele Unite. Iese în evidență prin tentaculele rozalii de pe bot, care sunt, de fapt, un organ tactil cu peste 25.000 de „senzori”, de care se folosește pentru a se orienta prin galerii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu