Cele mai ciudate animale dispărute: 7 specii preistorice neobișnuite

Te-ai gândit vreodată care sunt cele mai ciudate animale dispărute? Natura este minunată și produce creaturi terifiante, superbe și uneori de-a dreptul bizare, cum ar fi animalul care arată ca o încrucișare dintre o rață și un castor.

Însă, oricât de ciudat ni s-ar părea ornitorincul, preistoria este plină de creaturi care ar putea să apară cu succes în filmele SF. În acest articol îți prezentăm șapte dintre cele mai ciudate animale dispărute.

1

Carnotaurus

cele mai ciudate animale dispărute
Foto: Fred Wierum

T-Rex este mult mai cunoscut, însă nu este cu nimic mai special decât Carnotaurus, din America de Sud. „Vărul mai mic” al lui T-Rex avea un craniu mic, împodobit cu țepi, și două membre anterioare cu încheieturi imobile.

Asta înseamnă că tot ce putea face cu „mânuțele” sale era să le fluture fără nicio utilitate. Probabil că la vederea lui nici nu ai fi știut dacă să fugi înspăimântat sau să râzi.

2

Deinotherium

cele mai ciudate animale dispărute
Foto: Tim Bertelink

Fildeșii unui elefant sunt unelte puternice, folosite pentru autoapărare, săpat, manevrarea obiectelor și protejarea trompei sensibile a animalului.

Acesta este motivul pentru care Deinotherium este atât de bizar, deoarece fildeșii îi ieșeau prin spatele bărbiei. Probabil că nu aveau nicio utilitate, în afară de scărpinatul pe grumaz sau armă în luptele pentru împerechere.

3

Cele mai ciudate animale dispărute: Dimetrodon

cele mai ciudate animale dispărute
Foto: DiBgd

Ai putea crede că această bestie de acum 270 de milioane de ani era o reptilă, la fel ca șopârlele cu care seamănă. Totuși, este vorba de o sinapsidă, un protomamifer care depunea ouă, ceea ce înseamnă că, din perspectivă evoluționistă, animalul este mai înrudit cu noi decât cu dinozaurii.

Era un prădător de top, atingând lungimea de 4.5 metri. Nu se știe cu exactitate cum își folosea creasta de pe spate. Unii savanți spun că o folosea ca să regleze căldura corporală, iar alții cred că era folosită în cadrul ritualurilor de împerechere.

4

Uintatherium

cele mai ciudate animale dispărute
Foto: Wikimedia

Acest mamifer preistoric bizar arată ca un amestec dintre un tigru cu dinții-sabie, un rinocer și o girafă, însă nu este înrudit cu niciunul dintre ele.

Pe lângă protuberanțele ciudate ca niște coarne de pe craniu și colții uriași, mai degrabă atipici pentru erbivore, cea mai frapantă caracteristică este forma craniului său, concav și plat.

5

Quetzalcoatlus, unul dintre cele mai ciudate animale dispărute

cele mai ciudate animale dispărute
Foto: Johnson Mortimer

Numit după miticul șarpe zburător din mitologia aztecă, acest pterozaur avea o anvergură a aripilor de până la 11 metri, ceea ce înseamnă că era de mărimea unui avion de vânătoare. La sol, ajungea la înălțimea de 4.9 – 5.5. metri, la fel ca o girafă.

6

Doedicurus

Foto: Nobu Tamura

Înrudit cu tatu modern, Doedicurus arată ca versiunea din regnul mamiferelor a anchilozaurului, un dinozaur cu armură puternică și coada ca un buzdugan, cu care se apăra de prădători.

Totuși, cercetătorii cred că Doedicurus nu-și putea folosi coada țepoasă în acest fel, deoarece avea un câmp vizual limitat din cauza armurii voluminoase, lucru care nu îi permitea să privească în spate pentru a ținti cu coada.

7

Cele mai ciudate animale dispărute: Ihtiozaurul

Foto: Wikimedia

Să fi fost un delfin? Un pește-sabie? Nici una, nici alta. Acest animal marin cu pielea fină și botul lung era o reptilă care s-a întors în ocean, așa cum au procedat și strămoșii balenelor și ai delfinilor.

Similitudinea cu delfinii și peștii carnivori este rezultatul fenomenului numit „evoluție convergentă”, un proces în cadrul căruia organisme total neînrudite dezvoltă caracteristici similare, pentru a se integra într-o nișă ecologică similară.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu