Cele 7 noi minuni ale lumii, capodopere ale geniului uman

În 2000, o fundație elvețiană a lansat o campanie pentru a stabili care sunt „cele șapte noi minuni ale lumii”.

Părea să fi fost timpul pentru o actualizare, dat fiind faptul că lista originală cu cele șapte minuni ale lumii fusese compilată cândva în secolul II î.e.n. și că o singură creație de pe această listă mai stă în picioare: Marea Piramidă din Egipt.

Campania a avut succes, iar peste 100 de milioane de voturi au fost strânse pe internet sau prin SMS.

Rezultatele finale, anunțate în 2007 într-un spectacol televizat organizat la Lisabona, au fost întâmpinate cu bucurie, dar și cu nemulțumire,  deoarece câțiva competitori importanți, precum Acropole, din Atena, nu au ajuns pe lista finală.

1

Cele 7 noi minuni ale lumii: Marele Zid Chinezesc

Cele 7 noi minuni ale lumii
Marele Zid Chinezesc, undeva lângă Beijing. Foto: Getty Images

Iată prima dintre noile minuni ale lumii. Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari structuri din lume și se crede că are în jur de 8.850 de kilometri.

Un studiu realizat de chinezi, care este pus la îndoială, susține că lungimea reală a zidului este de 21.200 de kilometri.

Lucrările au început în secolul VII î.e.n. și au continuat vreme de două milenii.

Structura este, de fapt, alcătuită din două ziduri paralele pe o mare întindere din lungimea sa.

Zidul are și turnuri de pază și cazarme, însă nu a fost prea eficient. A fost construit pentru a preveni invaziile și raidurile, dar nu a reușit să ofere prea multă siguranță.

2

Chichen Itza

Cele 7 noi minuni ale lumii
El Castillo („Castelul”), o piramidă în stil toltec, se ridică deasupra pieței din Chichen Itza, în Yucatan, Mexic. Foto: iStock.com

Chichen Itza este un oraș mayaș aflat în Peninsula Yucatan, în Mexic. Orașul a înflorit în secolele IX și X. Sub conducerea tribului mayaș Itza – trib influențat foarte mult de către tolteci – aici au fost construite monumente și temple importante.

Printre cele mai notabile se numără piramida în trepte „El Castillo” („Castelul”). De la înălțimea de 23 de metri, piramida domină piața centrală.

Mărturie a cunoștințelor de astronomie ale mayașilor, structura are un total de 365 de trepte – numărul zilelor unui an solar.

În timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă, Soarele care apune aruncă pe piramidă o umbră care pare a reprezenta un șarpe ce coboară pe treptele fațadei de nord. La baza piramidei se află capul de piatră al unui șarpe.

Însă mayașii nu se ocupau numai cu construcțiile și cu știința. Chichen Itza adăpostește cel mai mare „tlachtli” (un fel de teren sportiv) de pe continentul american.

Pe teren, localnicii practicau un joc ritualic cu mingea, îndeletnicire populară în întreaga Mesoamerică precolumbiană.

3

Cele 7 noi minuni ale lumii: Petra

Cele 7 noi minuni ale lumii
Khaznah („Vistieria” sau „Trezoreria”) din Petra, Iordania. Foto: Fotolia

Orașul antic Petra, din Iordania, este situat într-o vale izolată, „cuibărită” între munți. Se crede că aici se află unul dintre locurile în care Moise a lovit o stâncă din care a țâșnit apa.

Mai târziu, nabateenii, un trib arab, au transformat orașul în capitala lor. Așezarea a înflorit, devenind un centru comercial important, în special pentru mirodenii.

Cioplitori iscusiți, nabateenii au săpat locuințe, temple și morminte în piatra de gresie, care își schimba culoarea în funcție de traseul luminii solare.

În plus, au construit un sistem de apeducte care făceau posibilă existența unor grădini luxuriante și a agriculturii.

Se pare că, la apogeu, Petra avea o populație de 30.000 de oameni.

Însă, odată cu schimbarea rutelor comerciale, orașul a intrat în declin. Un cutremur major din 363 a creat și mai multe probleme. După un alt cutremur, în 551, Petra a fost treptat abandonată.

Redescoperită în 1912, a fost în mare parte ignorată de arheologi până spre sfârșitul secolului XX. Multe întrebări legate de acest oraș încă își așteaptă răspunsul.

4

Machu Picchu

Cele 7 noi minuni ale lumii
Foto: Getty Images

Iată una dintre cele mai misterioase minuni ale lumii. Machu Picchu, un sit incaș de lângă Cuzco, Peru, a fost „descoperit” în 1911 de către Hiram Bingham.

El a crezut că era vorba de Vilcabamba, o fortăreață incașă secretă folosită în timpul revoltei împotriva spaniolilor, în secolul XVI.

S-a dovedit că nu era vorba de așa ceva, iar scopul pentru care a fost construit Machu Picchu a continuat să-i intrige pe savanți.

Bingham credea că aici fusese casa „Fecioarelor Soarelui”, femei care trăiau în mănăstire după ce făcuseră un jurământ de castitate.

Unii cred că era un loc de pelerinaj, iar alții că era o stațiune regală. (În mod cert, nu ar trebui să fie locul unei reclame la bere. În 2000, o macara folosită pentru o astfel de reclamă s-a prăbușit și a crăpat un monument.)

Ceea ce știm este că Machu Picchu este una dintre cele câteva ruine precolumbiene majore descoperite aproape intacte.

Deși este relativ izolat în înălțimile Munților Anzi, orașul are terase pentru agricultură, piețe, zone rezidențiale și temple.

5

Cele 7 noi minuni ale lumii: Cristos Mântuitorul

Cele 7 noi minuni ale lumii
Foto: Fotolia

Cristos Mântuitorul, o statuie colosală a lui Isus, se află în vârful Muntelui Corcovado, în Rio de Janeiro.

Ideea statuii își are originea în perioada de după Primul Război Mondial, când unii dintre brazilieni se temeau de „un val de necredință.”

Aceștia au propus ridicarea unei statui, care a fost proiectată de Heitor da Silva Costa, Carlos Oswald și Paul Landowski. Construcția a început în 1926 și a fost terminată cinci ani mai târziu.

Monumentul are înălțimea de 30 de metri – pe lângă bază, care are circa opt metri. Anvergura brațelor lui Isus este de 28 de metri. Este cea mai mare sculptură Art Deco din lume.

Cristos Mântuitorul este realizat din beton armat și este acoperit de aproximativ șase milioane de plăci de gresie.

Statuia a fost adeseori lovită de fulgere. În 2014, vârful degetului mare al lui Isus a fost deteriorat în timpul unei furtuni.

6

Colosseum-ul din Roma

Colloseum-ul din Roma. Foto: Fotolia

Colosseum-ul din Roma a fost construit în primul secol la ordinul împăratului Vespasian. O adevărată realizare inginerească, amfiteatrul măsoară 189 pe 156 de metri și are un sistem complex de pivnițe.

Putea găzdui 50.000 de spectatori, care urmăreau o varietate de evenimente. Probabil că cele mai notabile erau luptele cu gladiatori, deși luptele dintre oameni și animale erau, de asemenea, comune.

În plus, în Colosseum se pompa uneori apă pentru a simula lupte navale. Presupunerea că aici ar fi fost martirizați creștini – fiind aruncați la lei –  este o chestiune încă dezbătută.

Potrivit unor estimări, în jur de 500.000 de oameni au murit în Colosseum. În plus, atât de multe animale au fost capturate și ucise aici, încât anumite specii pur și simplu au dispărut.

7

Cele 7 noi minuni ale lumii: Taj Mahal

Taj Mahal este situat în Agra, India. Foto: Fotolia

Iată și ultimul monument de pe lista cu cele 7 noi minuni ale lumii. Acest complex cu mausoleu din Agra, India, este considerat unul dintre cele mai reprezentative din lume.

Este, poate, cel mai bun exemplu de arhitectură mughală. A fost construit de împăratul Shah Jahan (care a domnit între 1628 și 1658) în onoarea soției sale, Mumtaz Mahal („Cea Aleasă din Palat”).

Aceasta a murit în 1631, în timp ce dădea naștere celui de-al 14-lea copil pe care îl avusese cu împăratul.

A fost nevoie de aproximativ 22 de ani și 20.000 de muncitori pentru a construi complexul, care include o grădină imensă și un bazin cu apă.

Mausoleul este construit din marmură albă care conține pietre semiprețioase aranjate în tipare geometrice și florale.

Maiestuosul dom central este înconjurat de alte patru domuri. Potrivit unor relatări, Shah Jahan dorea ca mausoleul său să fie construit din marmură neagră, însă a fost detronat de către unul dintre fii săi înainte ca lucrările să înceapă.

Pe care dintre aceste noi minuni ale lumii le-ai vizitat? Știi vreun monument care ar fi trebuit adăugat pe lista celor șapte?


În continuare, descoperă și 15 locuri pline de culoare, care încântă și cele mai insensibile suflete, precum și 7 cele mai mari temple antice din lume, vestigii sacre ale trecutului. Apoi, află care sunt 7 dintre cele mai vechi orașe de pe Pământ (încă locuite)


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu